"Bitkilere sahip çıkmalıyız ki, çocuklarımıza aşılayabilelim"

"Bitkilere sahip çıkmalıyız ki, çocuklarımıza aşılayabilelim"
ABONE OL
Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Ata Tohumları Projesi’nden üretilmiş fidelerden alan ve dikimini yapan Mahallesi Muhtarı Dursun Ertürk, "Aydın’da yetişen bir bitkiye sahip çıkmalıyız ki, bunu çocuklarımıza aşılayabilelim" dedi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin Ata Tohumları Projesi her geçen gün büyümeye devam ediyor. Ata Tohumlarından üretilmiş fide temin ederek mahallesindeki çocukların, sebzelerin tadına bakması için dikim yapan, mahallenin 19 yıllık muhtarı Kuloğulları Mahallesi Muhtarı Dursun Ertürk, Ata Tohumlarının önemini vurgulayarak, “Bizlerin çocukluk yaşlarımızda tükettiğimiz domates, biber ve patlıcanın aromaları kayboldu. Çünkü hibrit tohumlara dönüldü. Birçok kimyasalla bakılan sebzeleri yemeye başladık. İnanın bundan çok rahatsızız” diye konuştu. 

"BİZ DE BU ÇEŞİTLERİ TANITMAK İSTİYORUZ"
Özellikle son dönemde, çocukluklarında yetiştirilen sebzelerin neredeyse kalmadığının altını çizen Ertürk, “Başkanımız Özlem Çerçioğlu’nun Ata Tohumları bu projesi beni çok heyecanlandırdı. Yani şu anda yerel çeşitleri seçmemin tek sebebi o. Aydın’ın endemik bitkileri olan domates, biber, patlıcan ve diğer çeşitleri aroma ve kokularından dolayı tercih ediyoruz. Tabii bu üretecek olduğumuz sebzeleri kesinlikle ticari amaçlı değil, aynı başkanımız Özlem Çerçioğlu gibi dağıtmayı düşünüyoruz. Yani bir nevi bu çeşitleri biz de tanıtmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. 
Tanıtımın okullarda, çocuklara yerel çeşitleri tanıtarak yapılacağını kaydeden Ertürk, “Hibrit tohumlardan elde edilen tohumlar ertesi yıl kesinlikle filizlenmiyor. Ama Ata tohumu öyle değil. Büyükşehir Belediyemiz sandıklardan, kırsalda yaşayan büyüklerimizden topladığı tohumları yeşerterek bu hale getirdi" dedi. Bu işin devamlılığının olması gerektiğine dikkat çeken Ertürk, "Yani kendi tohumumu kendim üreteyim, önümüzdeki yıl da kendi fidemi kendim yetiştireyim. Bakın, Aydın’ın yerel çeşitleri diyoruz, yani bunlar özgü bir şey. Aydın’da yetişen bir bitkiye sahip çıkmalıyız ki, bunu çocuklarımıza aşılayabilelim” sözlerini kaydetti.

"ÖNCE ÇOCUKLARIN TOPRAKLA BULUŞTURULMASI GEREKLİ"
Aydın’a uymayan bir bitkinin bu coğrafyada yetiştirilmesinin zor olduğunu söyleyen Ertürk, “Biz önce kendi çeşitlerimize Başkanımız Özlem Çerçioğlu gibi sahip çıkalım, sonra da onları çocuklarımıza miras bırakalım” ifadelerini kullandı. Çocukların yerel çeşitler konusunda eğitilmesinin de altını çizen Muhtar Ertürk, “Son dönemde bahçeye girmemiş, bir tane sebzenin dibinde bulunmamış, onu sulamamış, o sebzeden sebze toplamamış maalesef marketlerin raflarında sebze yetiştiğini zannediyorlar" diyerek, önce çocukların toprakla buluşturulması gerektiğini söyledi. Ertürk, "O toprakta hangi bölgede ne yetişiyorsa onu öğretmemiz gerekiyor. Bu fidelerin kent merkezlerinde dağıtılması da o çocuklar için çok önemli. Evlerinde saksıların içerisinde yetiştirmek için mücadele ettiklerini ben görüyorum. Sadece balkonlarda değil, okullarda da sebze yetiştirmek gerekir. Aydın Büyükşehir Belediyemizin okullara da fide verdiğini görüyoruz” diye konuştu.

bitkilere-sahip-cikmaliyiz-ki-cocuklarimiza-asilayabilelim-281215-2d049efb92dd35a05113cd1257d0abe0.jpgbitkilere-sahip-cikmaliyiz-ki-cocuklarimiza-asilayabilelim-281215-49753dfdb808870bb54082fe423d6f9c.jpgbitkilere-sahip-cikmaliyiz-ki-cocuklarimiza-asilayabilelim-281215-ccf6c16a0aea20abf464510a6987747e.jpg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.