Boğalar arenaya çıktı

Boğalar arenaya çıktı
ABONE OL
Aydın’ın Germencik ilçesinde Ege Türkmen Yörükleri Kültür Etkinlikleri Derneği tarafından geleneksel hale getirilen boğa güreşi Ortaklar arenasında 130 boğanın katılımı ile gerçekleştirildi.

(BURHAN CEYHAN) Güreşten elde edilecek geliri öğrencilere harcanacak olan boğa güreşinde Ege Bölgesinin tek bayan hakemi olan Arzu Atan ilgi odağı oldu.

Ege Türkmen Yörükleri Kültür Etkinlikleri Derneği tarafından her yıl geleneksel hale dönüştürülen boğa güreşinin bu yıl 30’uncusu gerçekleştirildi. Ortaklar Mahalle Sıtadı’nda yapılan güreşe İzmir, Denizli, Muğla ve Aydın’da 130 boğa katıldı. Sıcak havaya rağmen güreşleri binlerce kişi izledi. Vatandaşlar sıcak havadan etkilenmemek için şemsiye kullandı. Boğalar ise kıran kırana güreşerek vatandaşlara heyecanlı dakikalar yaşattı. Dereceye giren boğalar 7 bin ila 5 bin TL arasında değişen ödüller ve kupalar aldı.

BAYAN HAKEM İLGİ ODAĞI OLDU
Ege Bölgesinin tek bayan hakemi olan 38 yaşındaki veteriner teknikeri Arzu Atan, “2 yıldan beri Ege Bölgesinde Boğa Güreşlerinde orta hakemlik yapıyorum. Boğalar burada 10’ar dakika birbirlerine zarar vermeden güreşiyorlar. Sahipleri de çok ciddi paralar harcayarak güreşe getiriyorlar.  Güreşlerde ufak tefek kazalar olabiliyor. Bizler de bu tür durumlarda anında müdahale ediyoruz. Buradaki güreşler İspanya’daki gibi boğaların sırtına kimse oklar saplamıyor. Sahada da bayan arkadaşlar var onlarda kendi boğalarını güreştiriyorlar" dedi.

“TESADÜFEN SAHAYA GİRDİM”
“İlk güreşe Muğla’nın Datça İlçesinde yapılan bir güreşte tesadüfen saha girdim bir daha da bu işten ayrılamadım” diyen Atan, “Ben sahadayken insanlarda kedi danalarına zarar vermemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bayan olarak sahanın içinde olduğum için küfür de çok az oluyor. Sahada bayanların olmasını her zaman tavsiye ediyorum. Ege Bölgesi'nde ilk ve tek bayan hakem benim. Bundan da gurur duyuyorum. İşimi de ben zarar görmedikçe yapmaya devam edeceğim. Hiç tepki almadım. Ama bana “çok zayıfsın belin kırılır” diye bazen tepkiler geliyor. Tüm boğa sahiplerini tanıyorum bana da çok değer veriyor. Benim verdiğim karardan sonra masa hakemleri son kararı veriyor herhangi bir tekiyle karşılaşmıyorum. Evimizin arkasında Paşa adlı bir boğa vardı. Boğanın susuz kaldığını düşünerek su taşımaya başladım. Boğa merakımda burada başladı. Bayanlara tavsiyem, güreşlere gelsinler ve maddi güçleri varsa boğa sahibi olsunlar” ifadelerini kullandı.
GELİRİ ÖĞRENCİLERE BIRAKILACAK 
Ege Türkmen Yörükleri Kültür Etkinlikleri Dernek Başkanı Abdurahman Karazor ise, “Güreşi ihtiyacı olan öğrencilere kırtasiye malzemesi alabilmek yararına yapıyoruz. Daha önceki yıllarda da cami ve okul yararına güreş yapmıştık. Bu güreşleri yaklaşık 30 yıldan beri resmi olarak yapıyoruz. Resmi olmayan güreşlere bakılırsa yüzyıllara dayanan bir kültürdür. Bize destek veren Germencik Belediyesinde teşekkür ederiz” diye konuştu.

boga-guresine-bayan-hakem-damga-vurdu-110150-2076ce6726be73afda0b8c2a637c48e0.jpgboga-guresine-bayan-hakem-damga-vurdu-110150-29591e76f33434697c803ccdad9b900d.jpgboga-guresine-bayan-hakem-damga-vurdu-110150-d2744c9aeb9561e8c658ca5c28c327af.jpgboga-guresine-bayan-hakem-damga-vurdu-110150-dcb2e64101ccca2963a958ddf88820cf.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum