Şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu (hfcs)

Şeker ve yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren besinlerin tüketilmesi, hastalıklara yol açabilecek iltihaplanmayı tetikler. Ayrıca omega-3 yağ asitlerinin koruyucu etkilerini azaltırlar. Fazla tüketilen şeker ve mısır şurubu obezite, insülin direnci, diyabet, yağlı karaciğer hastalığı, kanser ve kronik böbrek hastalığı ile ilişkilendirilmiştir.
Şeker, çikolata, alkolsüz içecekler, kekler, kurabiyeler, çörekler, tatlı hamur işleri ve bazı tahıllar, ilave şeker içeriği yüksek yiyeceklerdir.

Yapay trans yağlar

Yapay trans yağlar yiyebileceğiniz en sağlıksız yağlardır. Sıvı olan doymamış yağlara, onlara daha katı bir yağın stabilitesini vermek için hidrojen eklenerek oluşturulurlar. Süt ve ette bulunan doğal olarak oluşan trans yağların aksine, yapay trans yağların iltihaplanmaya neden olduğu ve hastalık riskini artırdığı gösterilmiştir.
Trans yağ oranı yüksek gıdalar arasında patates kızartması ve diğer kızarmış fast food, bazı mikrodalga patlamış mısır çeşitleri, belirli margarinler ve bitkisel katı yağlar, paketlenmiş kekler ve kurabiyeler, bazı hamur işleri ve etiketinde kısmen hidrojene bitkisel yağ yazan tüm işlenmiş gıdalar bulunur.

Rafine karbonhidratlar

Karbonhidratlar diyet sürecinde olan tüm kişiler tarafından kötülense de aslında tüm karbonhidratlar kötü değildir.
Eski insanlar, bin yıl boyunca yüksek lifli, işlenmemiş karbonhidratları otlar, kökler ve meyveler şeklinde tüketmiştir. Yani lifli ve işlenmemiş karbonhidratlar insanlık tarihi olarak tüketilmiştir ve sağlıklı olan karbonhidrat türüdür. Ancak rafine karbonhidrat yemek iltihaplanmaya neden olabilir. Rafine karbonhidratlar, işlenmemiş karbonhidratlardan daha yüksek bir glisemik indekse (GI) sahiptir. Yüksek GI gıdalar, düşük GI gıdalardan daha hızlı kan şekerini yükseltir. Rafine karbonhidratlar şeker, ekmek, makarna, hamur işleri, bazı tahıllar, kurabiyeler, kekler, şekerli alkolsüz içecekler ve ilave şeker veya un içeren tüm işlenmiş gıdalarda bulunur.

İşlenmiş et

İşlenmiş et tüketmek kalp hastalığı, diyabet, mide ve kolon kanseri riskinin artmasıyla ilişkilidir. Yaygın işlenmiş et türleri arasında sosis, domuz pastırması, jambon, füme et ve sığır sarsıntılı bulunur. İşlenmiş et tüketimine bağlı en sık rastlanan hastalık kolon kanseridir.
Bu besinleri günlük beslenmemizden uzak tutmak için yapacağımız en önemli adım etiket okumaktır. Besinleri satın alırken içerik okumasını iyi yapmalıyız. Sağlıkla kalın…

Diyetisyen Rana Alkanalka

DİĞER YAZILARI