(MURAT TAN - ABDURRAHMAN FIRAT) Aydın’da yaşlı bir vatandaş elektrikli bisikletinin sürekli aküsünün bitmesi nedeniyle yolda kalınca çözümü güneş enerjisinde buldu.

Elektrikli motosikletinin üzerine güneş paneli taktıran 60 yaşındaki Ayhan Başyurt, artık bataryaları şarj etme gibi bir sorunu kalmadığı gibi engelli bireylere de örnek teşkil etti. Aynı mahallede yaşayan ve sürekli tekerlekli sandalye iterek kolları yorulan Abdullah Çerçi de tekerlekli sandalyesine güneş paneli takmayı planlıyor.

AKÜLERİN ŞARJ ÖMRÜNÜ UZATTI

Aydın’ın Efeler İlçesinde yaşayan Ayhan Başyurt, elektrikli motosikleti ile Çakırbeyli ve Umurlu Mahallelerine giderken genelde akülerin bitmesi nedeniyle yolda kalıyordu. Umurlu Mahallesinde güneş paneli ustası Osman Çağrı Çerçi’ye sorununu ileten Başyurt’un akü sorununu çözmek için genç usta çalışmaya başladı. Günde 6 saat elektrikli motosikletinin akülerini şarj ettiren Başyurt, en fazla 25 kilometre yolculuk yapabiliyordu. Güneş paneli ustası Osman Çağrı Çerçi, Başyurt’un elektrikli motosikletinin üzerine 1.5 metrekarelik güneş paneli takarak akülerin şarj olmasını ömrünün uzamasını sağladı. Artık güneş olduğu sürece akülerini şarj etme ihtiyacı duymayan ve istediği kadar yol gidebilen Ayhan Başyurt, yolda kalma sorunun ortadan kalktığını ve günde altı saat aküleri şarj etmek için beklemesine gerek kalmadığını söyledi. Güneş paneliyle çalışan motosiklet gören engelli Abdullah Çerçi de önümüzdeki günlerde tekerlekli sandalyesine güneş paneli takmayı planlıyor.

“SİSTEM MALİYETİ BİN 500 LİRA”

Yurt içindeki başka illerden de elektrikli motosikletlere güneş paneli kurulumuyla ilgili yoğun talepler aldığını söyleyen güneş paneli ustası Osman Çağrı Çerçi, “Ayhan amcamızın zaten hali hazırda böyle elektrikli bisikleti vardı. Bu elektrikli bisikletlerin genel problemi akülerin erken ölmesi ve kilometrelerin kısa olması. Bu bizde de 25 kilometre menzili var. Biz hem bu menzili arttırmak için hem de bu akülerin ömrünü uzatmak için üzerine güneş paneli uygulaması yaptık. Bu uygulamayla vatandaşın kârı hem aküler altı ayda bozulacağına bir sene, iki sene ömrü uzayacak hem de gitmiş oldukları mesafe içerisinde aküleri bitmeyecek. Bu sistemi hayatımızın her alanında da kullanmalıyız. Bu sistem 25 yıl çalışma ömrüne sahiptir” dedi.

“AKÜLÜ SANDALYELERE DE UYGULAYACAĞIZ”

Afyon Kocatepe Üniversitesi Elektrik Bölümü mezunu olduğunu söyleyen Çerçi, 2 ay önce Aydınlı bir vatandaşın karavanına da güneş paneli sistemi monte ettiklerini söyleyerek, “Yenilikçi projeler için de araştırmalarımız devam ediyor. Yapmış olduğumuz işlemde 5 tane 40 watt güneş paneli montajı ve şarj kontrol cihazı montajı yaptık. Geliştirdiğimiz bu sistem Ayhan amcamıza aşağı yukarı Bin 500 liraya mal oldu. Hem Ayhan amca hem de bizim için geliştirdiğimiz bu sistem, büyük bir girişim ve güzel bir çalışma oldu. Sonuç olarak bizim doğal gazımız, petrolümüz yok diye karalar bağlamamızın bir anlamı yok. Ülkemizin öz kaynağı olan güneşi, rüzgarı, suyu verimli bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Şu anda talep çok fazla. Ayrıca yakında akülü tekerlekli sandalyelere de bu uygulamayı yapacağız. Her alanda bu teknolojiyi vatandaşa sunmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

“ARTIK YOLDA KALMA DEDİM YOK”

Elektrikli motosikletle güneş paneli kurulumunun ardından artık daha rahat yolculuk yaptığını söyleyen Ayhan Başyurt, “Evet şimdi daha rahat yolculuk yapıyorum. Daha önceden Çakırbeyli, Umurlu gidip gelirken bitecek korkusundan gidip gelemiyordum. Ama şimdi güneş paneli taktıktan sonra Umurlu’ya rahat gidip geliyorum. Çakırbeyli’ye rahat gidip geliyorum. Ben şimdi bununla 25 kilometre gidiyordum. Ama panel taktırdıktan sonra artık rahat rahat gidip gelebiliyorum. Bazen yollarda kalıyordum taktırmadan önce. Ama şimdi yolda kalma derdim yok. Azıcık güneşte baktım yolda aküyü bitirdim mi bir saat duruyorum, dinleniyorum. Ondan sonra yola devam ediyorum. Ama şimdi memnunum. Şu anda rahatım. Yolda kalacak derdi yok” dedi.

“SANDALYEME DE PANEL MONTE EDECEĞİZ”

7 senedir engelli olduğunu ve kullandığı şarjı tekerlekli sandalyesinde akülerin kısa ömürlü olmasının büyük sorun olduğunu kaydeden Çerçi, “Bizim en büyük sorunumuz akülerin kısa ömürlü olması ve yolda kalma tehlikemizin olmasıdır. Aküler üretilirken zaten bir saykıl sayısı diyorlar yani dolup boşalma süresi var. Diyelim ki 500 sefere dolup boşalıyor bir akü ve ömrünü tamamlıyor. Burada yapmış olduğumuz araştırmada Osman Çerçi’nin yaptığı sistemde aküler hiç boşalmıyor. Aküler boşalmadığı için akünün ömrü bir o kadar daha artıyor. Yaptığımız kilometre de artıyor. Bana çok mantıklı geldi. En kısa zamanda tekerlekli sandalyemize bu panel sistemini uygulayacağız. Güneşin olduğu sürece yolda kalma tehlikemiz olmayacak. Akülerimiz daha uzun ömürlü olacak. İnşallah, hem maddi hem de kullanış olarak bu avantajdan faydalanacağız” diye konuştu.

bu-da-gunessiklet-101718-17e14fd5a03e1674f4e083218123a143.jpegbu-da-gunessiklet-101718-60f006b9f24f35fa1f29ed0d8d019369.jpegbu-da-gunessiklet-101718-9628668c6db4827a016d76ef5b7a2c84.jpegbu-da-gunessiklet-101718-bf4e20dbbf7d6071a506533b3705d060.jpeg


Kaynak: Haber Merkezi