Bu duyarsızlık niye?
Aydın'da binlerce incir üreticisi uzun yıllardır prim desteği bekliyor. Aydın ihracatının önemli kısmını karşılayan incirin de pamuk gibi teşvik primi desteği kapsamına alınmasını talep eden üreticilerin bu beklentisi bir türlü karşılık bulmuyor. Önceki yıllarda kentteki sivil toplum kuruluşlarının da talebiyle bakanlık düzeyinde özel çalışmalara imza atılmıştı. Ancak incir üreticileri süreç içerisinde bekledikleri bu önemli desteği bir türlü elde edemedi.
SANİYE BAŞKAN- Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Germencik Ziraat Odası Başkanı Şahabettin Çapakçıoğlu, incirin başkenti Aydın'da üreticilerin prim desteği beklediklerini aktardı. Aydın'ın incir üretimi konusunda çok önemli bir noktada olduğuna işaret eden Çapakçıoğlu, tıpkı pamukta olduğu gibi incirin de teşvik primi destekleme kapsamına alınması gerektiğini vurguladı.
"ANKARA'YA HER GİTTİĞİMDE İLETİYORUM"
Çapakçıoğlu, prim desteğini yıllardır beklediklerini, Ankara'ya her gittiğinde bakanlık düzeyinde yetkililere konuyu ilettiğini dile getirdi. Devletten gerekli desteği beklediklerini ifade eden Çapakçıoğlu, “İncirde bu yıl rekoltede sıkıntı vardı. Fiyatlar iyiydi. İncirde tek sıkıntı hava şartları. İncir yağmurdan ziyade en çok nemden etkileniyor. İncir üreticisinin bu yıl beklentisini dört dörtlük karşılamasa da dört üçlük karşıladı. Fiyatlar çok yüksek olduğu zaman da tüketici için zor oluyor. İncirden yana bizim tek beklentimiz var. Bakanlığımıza ve yetkili kişilere her Ankara’ya gittiğimde iletiyorum. İncirde de tıpkı pamukta olduğu gibi prim uygulanması. Devletimiz inşallah üreticilerimize bu destek konusunda gerekli adımları atar" ifadelerini kullandı.
FİYATLARDA HAREKETLENME BEKLENTİSİ
“Buğdayda bu yıl çiftçilerimiz sıkıntılar yaşadı. Silajlık mısır üretiminde de bu yıl üretici sıkıntılar yaşadı. Bu sıkıntı hayvancılıkla uğraşan hayvan üreticisine olumlu anlamda yansıdı" diyen Çapakçıoğlu, pamuk ile ilgili olarak da, "Pamuk sezonu yeni bitti diyebilirim. Pamukta bu yıl verim duyumlarımıza göre gayet iyiydi. Pamukta eğer fiyatlar 25 lira bandında olursa çiftçinin yüzü güler. Ama 25 lira altında olursa çiftçi beklentilerini karşılayamaz, zor bir kış geçirir ve yüzü gülmez. Benim son günlerde öngördüğüm fiyatlarda hareketlenme olacak diye düşünüyorum. İnşallah 25-30 bantlarında olur. Önemli olan çiftçinin para kazanması. Çünkü maliyetler çok ağır. Gübre, mazot, ilaç girdileri zorluyor. Pamuk üretiminde çiftçi adeta bebek yetiştirir gibi pamuk üretiyor" bilgisini verdi.
Zeytinde bu yıl yok yıl olduğunu vurgulayan Çapakçıoğlu, şunları kaydetti: “Maalesef bu yıl arazilerimizde zeytin sıkıntısı var. Devlet çiftçiye destek veriyor ama karşılamıyor. Verilen destek masrafların yüzde onunu anca karşılıyor."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.