“Bu düzenleme hukuk garabetidir”

“Bu düzenleme hukuk garabetidir”
ABONE OL
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, 5 yıl altında hapis cezası alanlara temyiz yolunu kapatan ve cezaevine girmelerine neden olan CMK hükmünün değiştirilmesi için kanun teklifi verdi.

(HABER MERKEZİ) CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, TBMM’ye 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda (CMK) Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi sundu. Kanun teklifiyle ilgili açıklamasında ilgili düzenlemeyi hukuk garabeti olarak niteleyen Bülbül, yeni düzenlemenin şart olduğunu vurguladı. 

“HAK ARAMA HÜRRİYETİ İHLAL EDİLİYOR”

Bülbül kanun teklifiyle ilgili açıklamasında, “Mevcut Ceza Muhakemesi Kanununa göre işledikleri bir fiilden dolayı 5 yıl altında hapis cezası alanların cezaları doğrudan onanırken, 5 yıl üzeri hapis cezası alanlar için Yargıtay’da temyiz yolu açıktır. Bu durum birçok hukuk davasında ikililik yaratmakta, çoğu zaman da bireylerin bireyin en temel hakkı olan adil yargılanma hakkını elinden almaktadır. Özellikle birden fazla sanığın benzer fiillerden yargılandığı davalarda bu düzenleme tam anlamıyla bir hukuk garabetine yol açmakta, üstelik Anayasa’nın 10’uncu maddesi ile düzenlenen Kanun Önünde Eşitlik, 36’ncı maddesiyle düzenlenen Hak Arama Hürriyeti hükümlerini de fiilen ihlal etmektedir” dedi. 

“HAKSIZ YERE HAPİS CEZALARININ ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR”

Kanun teklifiyle haksız yere hapis cezalarının önüne geçilmek istendiğini vurgulayan Bülbül, “5 yıl ve altındaki suçlar için temyiz kabiliyeti sağlamak daha geniş bir yasal düzenlemeyi gerektirse de, en azından bu tasarıda bahsedilen çok sanıklı suçlarda karşılaşılabilecek eşitsiz uygulamaların daha pratik bir çözüme kavuşturularak engellenmesi mümkün olabilir. Teklif edilen yasal düzenleme ile birden çok sanığın yargılandığı dosyalarda 5 yıl ve altında mahkumiyet alanlar açısından temyiz mümkün olmasa da diğer sanıklar için temyize gidilip dosyanın bozulması ihtimaline karşı temyiz kabiliyeti olmayan sanıklar açısından infaz ertelenerek haksız yere hapis cezalarının önüne geçilmek istenmektedir” diye konuştu.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.