Bu gelenek 500 yıldır yaşatılıyor! Sokak sokak dolaşıp ne varsa topluyorlar

Bu gelenek 500 yıldır yaşatılıyor! Sokak sokak dolaşıp ne varsa topluyorlar
Geçmişi 500 yıl öncesine dayanan 'Çörek derme' geleneği, günümüzde halen yaşatılıyor. Ramazan ve Kurban Bayramı arefelerinde hayata geçirilen gelenek kapsamında mahalle sakinleri çikolatadan keke, şekerlemelerden bisküvilere, tatlılardan kuruyemiş çeşitlerine kadar çok sayıda ürünle evlerinin önünde bekliyor. Binlerce çocuk ise ellerinde poşetlerle sokak sokak dolaşarak bu ürünleri topluyor.

500 YILLIK GELENEK OLARAK BİLİNİYOR

Denizli’nin Serinhisar ilçesine bağlı Yüreğil Mahallesi’nin kadim geleneği olan 'çörek derme' yaşatılıyor. Çörme derme, 24 Oğuz boyundan birisi olan Yüreğil Mahallesi'nin takriben 500 yıllık geleneği olarak biliniyor. Geleneğe, bu bayram arefesinde de yoğun katılımla imza atıldı.

aw179895-04.jpg

YÜZLERCE ÜRÜNÜ TOPLADILAR

Serinhisar Belediye Başkanı Osman Kılıç da etkinliğe eşlik etti. Okunan duaların ardından çörek derme etkinliği başladı. Etkinlikte binlerce çocuk yerini aldı. Vatandaşlar evlerinin önlerinde dağıtacakları ürünlerle bekleyişe geçti. Ellerinde poşetlerle sokak sokak dolaşan çocuklar, çikolatadan keke, şekerlemelerden bisküvilere, tatlılardan kuruyemiş çeşitlerine kadar yüzlerce ürünü toplayarak geleneği yaşattı.

aw179895-03.jpg

"KADİM BİR GELENEK OLARAK TARİHE GEÇİYOR"

Kendisi de Yüreğilli olan Büyük Birlik Partisi (BBP) Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Pamukkale Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarihçi İbrahim Akman, yıllardır çörek derme etkinliğine eşlik ediyor. Gelenekle ilgili açıklamalarda bulunan Akman, "Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı arifelerinde mahallemizin sokaklarında 'çörek derme' etkinliği düzenlenir. Asırlık geleneğimiz Yüreğil'in kadim bir geleneği olarak tarihe geçiyor" dedi.

aw179895-01.jpg

GIDA MADDELERİ GÜNÜMÜZDE DEĞİŞTİ

"100 yıl önce 150 yıl önce tabii ki bugünkü gıda maddeleri dağıtılmamaktaydı" diyen Akman, "Eski dönemde çörek dediğimiz bir çeşit hamur işi badem, üzüm ve ceviz dağıtılmaktaydı, bugün ise modern dünyada çikolata, gofret, şeker olmuştur. Bugünkü etkinliğimize çevre mahallelerden gelen çocuklarımızla birlikte yaklaşık bin kişi mahalle sokaklarında çörek derdi" ifadelerini kullandı.

aw179895-02.jpg

GELENEĞİ YAŞATAN VATANDAŞLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Yüreğil Mahalle Muhtarı Hüseyin Zeybek ise geleneği yaşatan mahalle sakinlerine teşekkürlerini iletti. Zeybek, "Gücümüz yettiğince bu geleneğimizi sonsuza dek gelecek nesillere aktarmak istiyoruz. Bu ortamdan atmosferden çok memnunuz, mutluyuz. Bayram sevincimizi çocuklarımızla birlikte yaşadık. Bu geleneğin unutulmaması, gelecek kuşaklara aktarılması ve yaşatılması adına çok güzel oldu. Bize destek olan bütün mahalle sakinlerimize teşekkür ediyorum" sözlerini kaydetti.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.