Buharkent’in ürünleri kooperatifle değer bulacak

Buharkent’in ürünleri kooperatifle değer bulacak
ABONE OL
İncirin ana vatanı Buharkent’te Ziraat Odası'nın girişimleriyle aracıları ortadan kaldıracak ve üreticiden tüketiciye satışın direkt gerçekleşeceği bir kooperatif açılacak.

(SİMGE ATA) Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, adını Buharkent Ziraat Yaş Meyve ve Sebze Pazarlama Kooperatifi olarak belirledikleri kooperatifi ilk incir olum tarihine yetiştirmeyi planladıklarını kaydetti.
Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, kentin başlıca geçim kaynağı olan incir, ceviz, üzüm ve elma gibi ürünlerin üreticiden alınıp başta kurumlar olmak üzere tüketicilere ulaştırılacağı bir kooperatif kurma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini kaydetti. Ülke genelinde olduğu gibi Buharkent’te de şimdiye dek pek çok kooperatif kurulduğu ancak bunların amaca uygun hizmet sunamadığını aktaran Özdamar, “Biz Ziraat Odası merkezli bir kooperatif kuracağız. Araziyi temin edip çalışmalara başlayacağız ve yeni bir pazarlama kapısı olacak” dedi.

“AMACIMIZ ARACILARI ORTADAN KALDIRMAK”
Buharkent Ziraat Yaş Meyve ve Sebze Pazarlama Kooperatifi olarak isimlendirilecek tesisin planlamalarına yıllar önce başladıklarını kaydeden Özdamar, finansman desteğinin Nazillili tarımsever İrfan Yıldırım’dan geldiğini belirterek, “Buharkent'te yeni bir kooperatifleşme sürecine başladık. Amacımız aracıları ortadan kaldırmak. Çalışmalarımız devam ediyor. İlçemizde yetişen bütün ürünleri kapsayacak. Bu hususta girişimlerimizi destekleyen Nazillili İrfan Yıldırım’a teşekkür ederim. Onun destekleriyle bu işi başaracağız” dedi.

“TÜKETİCİ KOOPERATİFLERİ CANLANDIRILMALI”
İlçede daha önce de kooperatifleşme çabalarının olduğunu ancak bunların yanlış yönetilerek finans eksiklikleri yaşadığını, bununla da iflasın eşiğine geldiğini ifade eden Özdamar, “Biz Ziraat Odası merkezli bir kooperatif kuracağız. Arazini temin edip çalışmalara başlayacağız ve yeni bir pazarlama kapısı olacak. Sistem iki ayaklı olarak işleyecek. Buharkent üretecek, büyükşehir belediyesine bağlı şirketler, marketler tüketecek. Aydın, İzmir ve Denizli Büyükşehir Belediyeleri ile temaslarımız devam ediyor. Üretim kooperatifinden tüketim kooperatifine bir alışveriş sağlayarak bunu gerçekleştireceğiz ve bir eksikliği ortadan kaldıracağız” şeklinde konuştu. Bu planlar çerçevesinde kamu kurumları ve büyük kurumlara çok iş düştüğünü söyleyen Özdamar, “Burada tüketici kooperatiflerini tekrar canlandırmalıyız. Biz bu kooperatiflere mal vermeye hazırız” dedi.

“İLK İNCİR OLUM TARİHİNE YETİŞTİRECEĞİZ”
Kooperatifin tamamlanacağı tarih için ilk incir olum sezonuna işaret eden Özdamar, “Buharkent'te bildiğiniz üzere incir üretimi geniş yer tutuyor. Sarı lop ve Bursa karası olmak üzere iki çeşit incirimiz var. Sarı lop verimli bitik arazilerde yetişiyor. Bursa karası üretim alanları da artmaya başladı. İklim üreticilerin beklediği şekilde giderse ilk incir olumunu 22 Temmuz'da bekliyoruz. İhracatın da 10-15 Ağustos’ta gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. İnşallah kooperatifimiz bu tarihe yetişecek. Rekoltenin de yükselmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Buharkent Ziraat Yaş Meyve ve Sebze Pazarlama Kooperatifinin fizibilite çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlayacaklarını dile getiren Özdamar, kooperatifin içerisinde işleme tesislerinden paketleme bölümlerine, idari alanlardan şoklama sistemlerine kadar tüm donatıların yer alacağını ifade etti.  
Buharkent’in dağlık ve ova kesimlerde yetişen incir, üzüm, ceviz, kestane, elma başta olmak üzere tüm ürünlerin değerleneceğini belirten Özdamar, tarıma açılmamış 30 bin dönüm arazinin de bu gelişmelerle canlanacağını aktardı.

buharkentin-urunleri-kooperatifle-deger-bulacak-102646-62b71c40f935931592b1368abb12d2eb.jpeg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.