Bülbül, AK Partili vekilleri çileden çıkardı

Bülbül, AK Partili vekilleri çileden çıkardı
ABONE OL
TBMM Genel Kurulunda Özelleştirme İdaresi Başkanlığının bütçe görüşmeleri için söz alan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül’ün konuşması, AK Partili milletvekillerinin sataşmalarına neden oldu.

MURAT TAN- Bütçe görüşmeleri devam eden TBMM’de Özelleştirme İdaresi Başkanlığının bütçe görüşmeleriyle ilgili konuşma yapan CHP Aydın Milletvekili Bülbül’ün kürsüdeki açıklamaları, AK Partili milletvekillerinden tepki topladı. Bülbül’ün TBMM’deki kürsü konuşmasına AK Partili milletvekillerince zaman zaman yüksek sesle müdahale edilirken, Bülbül açıklamalarında AK Parti Hükümetine özelleştirmeler üzerinden sert eleştiriler yöneltti. Varlık Fonu'na devredilen ÇAYKUR ile ilgili eleştirileri AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora’nın ‘Sen hiç çay bahçesine girdin mi?’ sözleriyle karşılık bulan Bülbül, konuşmasını AK Parti sıralarından gelen sataşmalar altında tamamladı.

“GERÇEKLERİ ORTAYA KOYACAĞIM”

Konuşmasında 2020 bütçesinin gerekçesinde özelleştirme hedeflerine yer verildiğini söyleyen Bülbül, “2002'den bu yana yapılan özelleştirmeler başarı olarak nitelendirilmiştir. Şimdi burada bazı gerçekleri ortaya koyacağım 2002'den bu yana olan özelleştirmelerde neler olduğu konusunda ama ben Milletvekili olarak çekinmiyorum, halkımın da çekinmesini istemiyorum; biliyorsunuz, Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Berat Albayrak "Birileri çıkacak isimlerinin başında ekonomist, profesör yazan ama bu ülkeye zarar vermeye çalışan, nereye hizmet etmeye çalıştığı, hangi tabloları çizerek, milleti korkutmaya, Türkiye aleyhinde bir algı oluşturmaya çalışan bu kişilerin, terör eylemlerinde gördüğümüz ekipten farkı yok." demişti ya "terörist" olarak nitelendirmeye kalkmıştı ya, şimdi ben burada konuşursam, eleştirirsem özelleştirmeyi... Sayın Adalet Bakanına soruyorum: Acaba TMK 7/2'den mi yargılanacağım ya da TCK 220'den mi yargılanacağım? Bunu sormak istiyorum çünkü gerçekleri söylemek istiyoruz” dedi.

“AKP 62 MİLYAR DOLAR ÖZELLEŞTİRME YAPTI”

1986'dan 2019'a kadar 70,3 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını belirten Bülbül, “Bunun 62,1 milyar doları ise AKP iktidarları tarafından yapılmış. Neler yapılmış? SEKA'dan başlanmış, şeker fabrikalarından devam edilmiş ve bu çerçevede milyonlarca işsiz, sendikasız işsizler, iş cinayetleri oluşmuş; insanlar ekmek derdine düşmüş; şeker fabrikasında çalışan işçilere "Özelleştirme yapıyoruz ama işten çıkarılmayacaksınız." denmiş, kandırılmış; ondan sonra, evlerine ekmek dahi götüremez duruma sokulmuş. Bakınız arkadaşlar, 2004 yılında TEKEL'in içki bölümü Nurol-Limak-Özaltın-TÜTSAB ortak girişimi olan Mey İçkiye 292 milyon dolara satılmış. Daha sonra bu ortaklık Mey İçkiyi 810 milyon dolara Amerikalılara satmış ve son olarak Amerikalılar da Mey İçkiyi 2 milyar 100 milyon dolara İngilizlere satmış. Ülkemizin zararı 1 milyar 800 milyon dolar. Biz buna millet malının yandaşlara peşkeş çekilmesi demeyelim de ne diyelim arkadaşlar?” diye konuştu.

“ZARAR OLUŞTURUYOR DİYE SATACAKSINIZ”

“AKP'nin kâr elde eden kuruluşlara karşı bakışı şaşı” diyen Bülbül, “ÇAYKUR. Burada Karadenizli milletvekillerimiz var. Dünyada en çok çay tüketilen ülke sıralamasında 1'inci sıradayız. AKP ne yaptı? ÇAYKUR'u 2017 yılında Varlık Fonu'na devretti. ÇAYKUR Varlık Fonu'na devredilmeden önce 82 milyon TL kâr ediyordu, Varlık Fonuna devredilmesiyle birlikte 2018'de 657 milyon TL zarar ederken 2019'un ilk altı ayında 369 milyon TL zarar etti. Neden zarar etti? Kâhin olmaya gerek yok, zarara uğratacaksınız sonra "zarar oluşturuyor" diye satacaksınız; bedavaya satacaksınız, olay bu. Bakınız arkadaşlar, BOTAŞ'ta ne oldu? 2016 yılında 7 milyon TL kâr elde ediyordu, Varlık Fonuna devredildi, 2,5 milyon zarar etti. PTT ne oldu? 2016 yılında 471 milyon kâr ediyordu, 2018'de sadece 168 milyon kâr etti. Ama bundan daha kötüsü, arkadaşlar, ülkemiz için stratejik öneme sahip, iletişimin altyapısı olan TÜRK TELEKOM'u özelleştirecek kadar millîlikten, yerlilikten çıktınız, Katarlılara ve Suudilere peşkeş çektirdiniz, arkadaşlar” dedi.

“DERDİNİZ DEVLET KÜÇÜLSÜN SARAY BÜYÜSÜN”

Dört, 60 bin işçi çalıştıran TELEKOM'u, 2017'de 23 bin işçiye düşürdüler; işçi kıyımı, ekmek kıyımı yaptılar, milletin malını peşkeş çektirdiler. Bunların da hesabını soracağız arkadaşlar. Bir de arkadaşlar, AKP'nin yerli ve millîlikten o kadar uzak olduğunu gösteren en önemli olay şu: Bu milletin dişinden tırnağından, çocuklarının rızkından artırdığı bağışlarla kurulan Tank Palet Fabrikasını Katarlılara peşkeş çektiler ve çekiyorlar arkadaşlar. Ama değerli arkadaşlar, doymadılar. Güllük, Tekirdağ, Gökçeada Kuzu, Fenerbahçe Kalamış Yat Limanları ve Taşucu Limanı'nı da satacaklar. Şeker fabrikalarını sattılar, Sümerbanka ait yerleri özelleştirdiler. Şimdi de gayrimenkullere göz koydular. Sizin özelleştirme dediğiniz yandaşlarınız için bir güzelleştirmedir. Özelleştirme dediğiniz haram, hırsızlık, halkın hakkını çalıp 5 yandaşa peşkeş çekmektir. Sizlerin derdi, devlet küçülsün, sarayınız büyüsün. Sizin milliliğiniz de yerliliğiniz de saray yoludur” dedi.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.