Kışın aklımıza ilk gelen vitamin C vitaminidir. C vitamini önemli bir vitamindir ve vücutta birçok rolü vardır. Portakal, çilek, kivi, dolmalık biber, brokoli, lahana ve ıspanak gibi birçok meyve ve sebzede bulunur. İşte c vitamininin faydaları!
1-Demir Emilimini Artırır
Demir, vücutta çeşitli işlevleri olan önemli bir besindir. Kırmızı kan hücreleri yapmak ve vücutta oksijen taşımak için gereklidir. C vitamini takviyeleri, diyetteki demirin emilimini artırmaya yardımcı olur. C vitamini, bitki bazlı demir kaynakları gibi zayıf emilen demirin emilmesi daha kolay bir forma dönüştürülmesine yardımcı olur. Sadece 100 mg C vitamini tüketmek demir emilimini %67 oranında artırabilir.
2-Bağışıklığı Artırır
Çoğumuzun C vitamini tüketimine dikkat etmesinin en büyük nedeni bağışıklıktır. C vitamini bağışıklık sisteminin birçok bölümünde yer aldığından, bağışıklıklarını güçlendirmektir. C vitamini, vücudu enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olan lenfositler ve fagositler olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik etmeye yardımcı olur. Ayrıca C vitamini, bu beyaz kan hücrelerini serbest radikaller gibi potansiyel olarak zararlı moleküllerin zararlarından korurken daha etkili çalışmasına yardımcı olur.
3- Hafızanızı Korur
Demans, hafıza semptomlarını tanımlamak için kullanılan geniş bir terimdir. Dünya çapında 35 milyondan fazla insanı etkiler ve genellikle yaşlı yetişkinlerde görülür.
Araştırmalar, beyin, omurga ve sinirlerin yakınındaki oksidatif stres ve iltihaplanmanın bunama riskini artırabileceğini düşündürmektedir. C vitamini güçlü bir antioksidandır ve dolaylı yollarla bunamaya karşı koruma sağlamaktadır. Bu vitaminin düşük seviyeleri, düşünme ve hatırlama yeteneğinin bozulmasıyla ilişkilidir.
4- Ürik Asit Seviyelerini Düşürür
Gut , son derecede ağrılı bir hastalıktır ve eklemlerin, özellikle de ayak başparmağının iltihaplanmasıyla ilgilidir. Gut hastalığı olan kişilerde şişlik ve ani, şiddetli ağrı atakları görülür. Kanda çok fazla ürik asit olduğunda gut belirtileri ortaya çıkar. Ürik asit, vücut tarafından üretilen bir atık üründür. Yüksek seviyelerde kristalleşebilir ve eklemlerde birikebilir. Birkaç çalışma, C vitamininin kandaki ürik asidi azaltmaya yardımcı olabileceğini ve sonuç olarak gut ataklarına karşı koruma sağlayabileceğini göstermiştir.
Öğünlerinizden C vitaminini eksik etmeyin. Sağlıkla kalın…
Diyetisyen Rana Alkanalka

DİĞER YAZILARI