Çalı süpürgeleri modern dünyaya meydan okuyor

Çalı süpürgeleri modern dünyaya meydan okuyor
ABONE OL
Efeler'e bağlı Kocagür Mahallesi’nde yaşayan kadınların ellerinden çıkan çalı süpürgeleri, kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşların evlerini süpürüyor.

TUĞBA AYDIN- Aydın’ın Efeler ilçesine bağlı Hasanefendi-Ramazan Paşa Mahallesi'nde bulunan Sobacılar Çarşısı'nda 40 yıldır esnaflık yapan 58 yaşındaki Çetin Büyüktarakçı, Kocagür Mahallesi’nde yaşayan kadınların yaptığı çalı süpürgelerini müşterilerle buluşturuyor.

 

Her yaz özellikle kadınlar tarafından bu süpürgelere talep olduğunu kaydeden Büyüktarakçı; “Çalı süpürgeleri kırsal kesimlerde yetişen otlardan yapılıyor. Bunları genelde çöpçüler ya da köylerde yaşayan vatandaşlar bağ ve bahçeleri temizlemek üzere alırlar. Günümüzde tabi temizlik yöntemleri çok değişti. Teknoloji var. Ancak köylerde halen bu süpürgeler kullanılıyor. Satışı bazen iyi bazen durgun ama bu aralar durgun geçiyor. Genelde otların kuruduğu, pisliğin çok olduğu zamanlar daha çok talep oluyor. Köylerde ahırı kirlenenler çöpü temizlemek için bu süpürgeleri alıyor” ifadelerini kullandı.

 


Geleneksel temizlik yöntemleri bakımından bu süpürgelerin son demleri olduğunu da sözlerine ekleyen Büyüktarakçı; “Tabi artık bu süpürgelerin kullanım devri geride kaldı. Köylerde hala bunlarla temizlik yapanlar var ama bu durum giderek azalıyor diyebiliriz” ifadelerini kullandı.  


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.