Çetinkaya: Nazilli esnafını zor bir kış bekliyor

Çetinkaya: Nazilli esnafını zor bir kış bekliyor
ABONE OL
Nazilli Marangoz ve Ağaç İşleri Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Çetinkaya, bu yılın Nazilli esnafı için en uzun ve sıkıntılı bir yıl yaşadığını söyleyerek, “Piyasa bu şekilde giderse zor bir kış esnafımızı bekliyor” diye konuştu.

AYŞE AKTAŞ- Nazilli’de 42 yıldır sanayinin içinde olan ve 30 yıldır iş yeri çalıştırıp 13 yılını da Nazilli Marangoz ve Ağaç İşleri Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı olarak sürdüğünü ifade eden Ali Çetinkaya, iş hayatı boyunca birçok ekonomik kriz yaşandığını, hepsinin kısa sürede atlattığını ancak şu son 1 yıldır yaşanan krizin aşılamadığını söyledi. İnşaat sektöründeki durgunluktan dolayı da çok etkilediklerini söyleyen Çetinkaya, “İnşaat sektöründe şu an faiz düştü ancak müttehitlerimiz 200 bin lira dedikleri evleri 250 bin lira diyerek, müşterinin faiz yüksek iken ödeyecekleri fiyatlarla aynı duruma getirmeleri piyasayı rahatlatmıyor. Müteahhitlerimiz de ellerini taşın altına koymalı ki hem ellerindeki evleri satabilsinler hem de yeni iş sahaları açılsın. Esnafımıza iş çıkmalı. Yoksa esnafımız çok zor bir kış geçirecek. Son yılların en zor kışı geçecek belki de” diye konuştu.

‘ESNAFIMIZIN SİCİL AFFI’NA İHTİYACI VAR’

En büyük desteği devletten beklediklerini ifade eden Çetinkaya, “Devletimizden zamanında bankalara çek ya da kredi kartından dolayı kırmızı kalem yiyen ancak şu an borcunu temizlemiş esnafımıza sicil affının gelmesini bekliyoruz. Devletimiz KOSGEB kredisi çıkarıyor esnaf için ancak sicil kaydından dolayı kredi onaylanmıyor. 5 yıl beklemesi gerekiyor. Bu esnaf borcunu ödemiş ise ya da taksitlendirme ile borcunu tamamlayabiliyorsa sicil affının çıkmasını istiyoruz. Bu esnaf 5 yıl boyunca nasıl ticaretini yapacak? Nasıl kendini toparlayacak? Geçen senelerde Nazilli’de 17 kişiye KOSGEB kredisi çıktı. Aralarında bir tane küçük esnaf arkadaşım yoktu. KOSGEB müdürüme bu sıralamayı neye göre yaptıklarını telefon açıp kendilerine sordum. Bana tamamen elektronik ortamda olduğunu söyledi. Ben de o zaman yapacak bir şey dedim. Elektronik ortam da zenginlerin yanında. Bizim küçük esnafımıza devletimiz el atmalı” dedi.

Nazilli esnafının bir diğer sorunları arasında kayıt dışı çalışanların olduğunu söyleyen Çetinkaya ”Biz gerekli kamu kuruluşlarına, vergi dairesine gerekli dilekçelerle şikayetlerimizi yapıyoruz ancak gecikmeli olarak işlem gördüğü için şikayetlerimiz çok da işe yaramıyor. Şikayetler kısmında sonuçlar alamadığımız için oda başkanı olarak esnaf arkadaşlarımızdan bize gelen sitemler oluyor. Sadece bizim ilgilenmemiz yetmiyor, devletin memurunun da ilgilenmesi, dilekçe ile yapmış olduğumuz şikayetlerin zamanında gönderilmesini istiyoruz” dedi

‘NAZİLLİ BELEDİYE BAŞKANIMIZ İLE İSTİŞARELER YAPAMIYORUZ’

Oda başkanı olarak Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan bey ile istişarelerde bulunamadıklarını da sözlerine ekleyen Çetinkaya” Belediye başkanımızı maalesef sivil toplum örgütleri ile istişarelerde bulunmaması bizi üzüyor. Nazilli’de yapılacak bir iş, bir etkinlik olduğunda bizlerin haberi olurdu ama şu an Nazilli Belediyesi ile aramızda bir iletişimimiz yok” dedi.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum