Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın İl Disiplin Kurulu Üyesi Dursun Akçaalan, Söke’de kurulan semt pazarına giderek yerinde incelemelerde bulundu. Artan maliyetler ve düşen alım gücü nedeniyle esnafın zor günler geçirdiğini belirten Akçaalan, özellikle akaryakıt zamlarının zincirleme bir etki yarattığını dile getirdi. Pazar esnafıyla birebir görüşmeler gerçekleştiren Akçaalan, vatandaşın alım gücündeki düşüşün pazardaki hareketliliği ciddi şekilde azalttığını aktardı. Eskiden kilogramla yapılan alışverişlerin artık yarım kilo ya da adet bazına düştüğünü aktaran Akçaalan, bu durumun hem esnafı hem de tüketiciyi olumsuz etkilediğini dile getirdi.
“Zincirleme Şekilde Vatandaşa Yansıyor”
Kesilen cezaların esnafı zor durumda bıraktığından söz eden Akçaalan, “Akaryakıta ard arda gelen zamlar cefakar pazarcı esnafımıza büyük yük oluyor. Söke’de kurulan pazar yerini ziyaret ettim. Esnaflarımız vatandaşın alım gücünün düştüğünü belirtiyor. Eskiden kilo kilo alan müşteriler şimdi yarım kilo ya da tane ile alışveriş yapıyor diyor. Her gün akaryakıta gelen zamlar, nakliyecilere ve mal üretenlere de yansıyor. Zincirleme şekilde vatandaşa yansıyor. Söke’den ürün almaya giden esnaflarımız zarar ederek geriye dönüyor. Pazarcı esnaflarımız araçlarına ihtiyaç olan akaryakıtı her almak istediklerinde tabela değişiyor. Artan motorin fiyatlarıyla birlikte nakliye ve poşet maliyetlerinin yüksekliği, orantısız trafik cezaları ve takograf uygulamalarındaki teknik aksaklıklara kesilen ağır cezalarla birlikte pazarcı esnafı zor günler geçiriyor” dedi.

“Pazarcı Esnafımı Ekonomik Zincirin Son Halkasıdır”
Sorumlunun AK Parti hükümeti olduğunu dile getiren Akçaalan, “Bu durumda hem satışlar düşürüyor hem de vatandaşın alım gücü ciddi şekilde geriliyor. Pazarlardaki fiyat pahalılığının sorumlusu AK Parti hükümetidir. Evlerinden çıksınlar çarşıya pazara gelesinler bu yangın görsünler. Pazarcı esnafımız bu krizin en büyük mağdurudur. Bir taraftan gelen zamlar bir taraftan kadim halkımıza taze ve ucuz ürünler sunmak için gösterilen büyük çaba. Pazarcı esnafımız ekonomik zincirin son halkasıdır; fiyatları belirleyen taraf değil, oluşan maliyetleri vatandaşımıza en uygun şekilde yansıtmaya çalışan emekçilerimizdir” ifadelerine yer verdi.
“Her Artış Doğrudan Tezgaha Yansıyor”
Pazarcı esnafıyla görüşmelerinin detaylarını aktaran Akçaalan, “Tarım artık atla eşekle öküzle yapılmıyor; modern ekipman, motorin , gübre ve lojistik zinciriyle yürütülüyor. Pazarlara mal üreten vatandaşlarımızın maliyetlerindeki her artış doğrudan tezgaha yansıyor. Konuştuğum Pazarcı esnaflarımız gelen zamların kendilerine büyük bir yük olduğunu ısrarla belirtiyorlar. Ancak pazarcı esnafımız bu yükün altında bile halkımıza en taze ürünü en uygun fiyatla sunmak için mücadele eden alın teri sahipleri olduğunu unutmayalım” diye konuştu.





