( ABDURRAHMAN FIRAT)Maliyetlerin yüksek olması nedeniyle çiftçilerin belinin adeta kamburlaştığını vurgulayan Kendirlioğlu, Sulama Birliklerinin çiftçileri uzun evrak işlemleriyle uğraştırmaktan vazgeçip kolaylık sağlamaya davet etti.
Efeler Ziraat Odası Başkanı Kendirlioğlu, odada ikinci Başkan Suat Uğurlu ve Meclis Başkanı Mustafa Çıldır ile birlikte Ankara ziyaretini, pirim desteklerini ve Sulama Birliklerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de üretilen pamuğun yetersiz olması nedeniyle ithal edildiğine dikkat çeken Kendirlioğlu, ithalatın önüne geçmek için çiftçinin pamuk ekimi konusunda teşvik edici desteklemelerin yapılması gerektiğini vurguladı. Pamuk ekim sezonun başladığını kaydeden Kendirlioğlu, pirim desteklerinin ödenmesini istedi.
Pamuk primlerinin gecen yıl Mart ayında dağıtıldığını bu yıl ise geciktiğini dile getiren Başkan Kendirlioğlu, “Normal şartlarda bizim primlerimiz Mayıs ayının sonu Haziranın başında gibi dağıtılıyordu. Ama geçen sene böyle bir dağıtım yapılınca bu sene çiftçilerimizde bir beklenti oluştu. Pamuk çiftçilerimizde haklı olarak şuanda araziye indi. Yoğun bir şekilde çiftçilerimiz çalışıyor. Çalışmak demek akaryakıt, gübre, tohum ve ilaç demek. Çiftçimizin şuanda en çok ihtiyaç duyduğu şey para. Aydın çiftçimiz şuanda dört gözle pamuk primini bekliyor. Bu konuyu biz gerek Aydın Milletvekillerimize gerekse Ziraat Odası Birliğimize bildirdik” dedi.
GÜBRE FİYATLARI YÜZDE 100’ÜN ÜZERİNDE ARTTI
Gübrenin geçen sene fiyatı 50 ile 60 lira arasında değiştiğini hatırlatan Kendirlioğlu, “Bugün gübrenin torbası 100 ile 135 lira arasında olduğu düşünülünce yaklaşık olarak yüzde 100 bir artış kaydedildi. Çiftçilerimiz eğer bu pahalılıkla gübre atmazlarsa mahsul az ve ürünün kalitesi düşük olur. Bizler endişeliyiz. Gübre ile ilgili en kısa zamanda çalışma yapılması gerekiyor. Fiyatların derhal aşağı çekilmesi için çalışma yapılmalı. Son 10 günde akaryakıta yaklaşık 30 kuruş zam yapıldı. Tahminen söylüyorum bir traktörün deposu bin liranın üzerinde doldurulabiliyor. Bu yakıt da 7-8 saatte bitiyor. Artık kredi de yetmez oldu” şeklinde sitemde bulundu.
ÇİFTÇİ TEDİRGİN
Maliyetlerin üzerine birde sulama birlikleri ile ilgili şikayetlerin arttığını ifade eden Kendirlioğlu, “Geçen sene Şubat ile Temmuz ayları arasında sulama birliklerine Devlet Su İşleri’nden atama yapıldı. Bizzat içerisinde olmayan insanlar kurumları yönetmeye başladığında sıkıntılar kendiliğinden ortaya çıkmaya başlıyor. Sulama birlikleri memur zihniyeti ile yönetilemez. Yönetildiğinde bu tür sıkıntılar hat safhaya çıkıyor. Mesela öyle bir yoğun bürokrasi var ki çiftçilerimiz şu anda çok sıkıntılı. Tapu fotokopilerinden kimlik fotokopilerine, aklınıza gelen her türlü belgeyi dosyalamak istiyorlar. Halbuki biz burada resmi bir kuruluşuz. Bizim verdiğimiz çiftçilik belgesi yetmeli. Çünkü Çiftçilik belgesi tamamen ne kadar çiftçinin üzerinde tapuyla ilgili, kimlikle ilgili bilgiler varsa hepsi, burada var. O da yetmiyorsa yine devletin vermiş olduğu Tarım İl Ve İlçe Müdürlüklerinin vermiş olduğu Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi var. Çiftçimiz bu belgelerle trilyonlara varan krediler çekebilirken, Sulama Birliklerine vardıklarında bu belgeyi kabul etmeyip farklı farklı belgeler istiyorlar. Çiftçimizi uğraştırıyorlar. Zaten şu anda Sulama Birliklerimize olan borçlarımızı desteklemelerden kesinti yapıyorlar. Hatta şöyle bir şikayetleri de var çiftçilerimizin; ‘Borçlarını ödemezlerse, beyanname vermezlerse biz de su vermeyiz’ gibi söylemler var. Yani çiftçimizi cezalandırayım derken, üretimi cezalandırmaktır bu yapılan. Ayrıca, geçen seneye göre oranla suyla ilgili yüzde 30’lara varan zam olduğu söyleniyor. Geçen sene ortalama dönüm başı ortalama 40 lira civarındaydı, bu sene fiyatların 60 TL’ye kadar çıkarılacağı söyleniyor. Suyun bol olduğu böyle bir yılda ve çiftçi zor durumdayken, suyun bu şekilde pahalı verilmesi bana göre çok mantıklı değil. Bırakın zammı indirim yapılması gerekir diye düşünüyorum. Hem çiftçilerimizden üretim istiyoruz hem de üretmemesi ile ilgili her türlü elimizden geleni yapıyoruz. Bu yanlıştan en kısa sürede dönülmeli.” dedi.

ciftci-prim-desteklerinin-odenmesini-bekliyor-100871-2ab5fa1513ad3d3da7a543701a75e16d.jpg

Kaynak: ABDURRAHMAN FIRAT