Çiftçinin cebinden elinizi çekin

Çiftçinin cebinden elinizi çekin
ABONE OL
CHP Çine İlçe Başkanı Tayfun Şahin, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) belirlediği su ücretlerinin yüksek olmasına tepki gösterdi.

(MURAT TAN) Sulama fiyatına yaklaşık yüzde 80 zam yapılmasının acımasız bir durum olduğunu söyleyen Şahin, “Buna hangi mantıkla kimler karar veriyor? Artık çiftçimizin cebinden birilerinin elini çekmesi gerekmektedir” dedi. Sulama ücretlerinin dekar başına buğdayda 50 lira, mısırda 83 lira ve sebzelerde 100 lira olarak belirlenerek yaklaşık yüzde 80 oranında zam yapılması Çineli çiftçilerin tepkilerine neden oldu. Çine Topçam Sulama Birliği’nin geçtiğimizde süreçte Koçarlı Sulama Birliği’ne devrolduğu ve yönetimin DSİ tarafından feshedildiği süreçte AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş’ın yeni yasayla su fiyatlarının daha da ucuzlayacağını ileri sürdüğü sözlerini hatırlatan CHP Çine İlçe Başkanı Şahin, “Bugün çiftçimizi daha pahalı suya mahkum etmişlerdir. Sulama ücretlerine yüzde 80 zam acımasızlıktır” dedi. 

“ÇİNE ÇİFTÇİSİ CEZALANDIRILIYOR MU?”

28 Nisan 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7139 sayılı kanunla, Devlet Su işleri Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun İle Sulama Birliklerinin durumunun çiftçiler açısından kötü ve zor bir duruma getirildiğini söyleyen Şahin, “Çine Topçam Sulama Birliği’nin tamamı Çineli çiftçilerden oluşan yönetimi DSİ tarafından fesih edilmiş ve başına da bir devlet memurundan başkan atanıp kendi bünyelerine alınmıştı. Daha sonrada geçtiğimiz günlerde birlik Koçarlı Sulama Birliğine devir olmuştu. O gün tahsilat ve sulama sorunlarını çözeceklerini iddia eden iktidar partisi milletvekili sayın Mustafa Savaş, ‘'Bundan sonraki süreçte sulama birlikleri DSİ tarafından yönetileceği için birliklerin kontrolsüz harcamaları engellenerek, bütçenin ekonomik kullanımı sağlanacağından sulama ücretlerinde bir artış yerine azalma dahi sağlanması mümkün olabilecektir' diye konuşarak yeni yasayla su fiyatlarının daha da ucuzlayacağını iddia etmişti. Ama maalesef bugün çiftçimizi daha pahalı suya mahkum etmişlerdir. Bu kadar yoğun çiftçiliğin yapıldığı Çine’de ve Çine’ye ait olan Topçam Sulama Birliği neden Koçarlı Sulama Birliğine devredildi? Acaba Çine çiftçisi cezalandırılıyor mu?” diye konuştu.

“YÜZDE 80 ZAM ACIMASIZLIKTIR”

Borç batağında olan çiftçiye gübre, mazot, ilaç ve yemden sonra sulama sezonunun başlamasıyla birlikte yüksek sulama suyu fiyatlarından da yeni bir darbe daha geldiğini belirten Şahin, “Sulama ücretleri dekar başına buğdayda 50, mısırda 83, sebzelerde 100 lira olarak belirlendi. Yeraltı sondaj suyu kullanımında çiftçi kedi kullandığı elektrik ücretini öderken ayrıca dekar başına 40 lira ödemek zorunda bırakıldı. Zaten zor durumda olan çiftçimize sulama fiyatına yaklaşık yüzde 80 zam yapılması gerçekten çok acımasız bir durumdur. Buna hangi mantıkla kimler karar veriyor? Artık çiftçimizin cebinden birilerinin elini çekmesi gerekmektedir. Toprak ve su kaynakları konusundaki hizmetler bu yeni yasayla önümüzdeki dönemde ticari bir yaklaşımla ele alınacaktır. Özellikle küçük çiftçi bu yeni uygulamalarla tamamen tasfiye edilerek sektörün dışına çıkarılacaktır. Tarım toprakları belli ellerde toplanacak. Parası olan suyu kullanabilecek. Su kaynakları özel şirketlere devredilerek tarıma yeni bir darbe vurulacak. Çiftçimiz milletin efendisi olmaktan çıkarılıp yandaşların kölesi haline getirilecektir” dedi.

ciftcinin-cebinden-elinizi-cekin-sayfa-manseti-108242-afcb22892e09ae31e52351a2bedd7e17.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.