Fransa'nın Auvergne-Rhone-Alpes bölgesinde ikamet eden 52 yaşındaki çifti Michel Dupont, arazisinde toprağı incelerken sarı ve parlak taşlara rastladı. Uzmanlara gösterilerek inceleme yaptırılan sarı taşların altın olduğu belirlendi.  

Son Yılların En Büyük Keşiflerinden!

Dupont, "Toprağımda rutin bir kontrol yapıyordum. Sonra garip bir parıltı gördüm. Biraz daha derine indiğimde elimde tuttuğum şeye inanamadım" derken, bölgeye jeologlar çağrıldı. İncelemeler sonucu tarlanın altında tahmini 4 milyar euro değerinde 150 tondan fazla saf altın olduğu belirlenirken, bunun ülkedeki son yılların en büyük altın keşiflerinden biri olduğunu vurgulandı. 

Çiftçinin tarlasında yüklü miktarda altın bulundu! Tek kuruş alamayacağı söylenince şok oldu

Çiftçinin Çıkarmasına İzin Verilmiyor!

Ülkedeki yasalar gereği altın kaynakları devlete ait olduğundan, çiftçinin bunları çıkarmasına müsaade edilmedi. Ekonomistler altın madeninin işletilmesinin yüzlerce kişiyi istidam sağlayabileceğini ve önemli yatırımlar çekebileceğini dile getirdi. Çevreciler ise su kirliliği, trafik artışı ve ormansızlaşma gibi riskler konusunda uyarılar yaptı. Tüm bu tartışmalar sürerken, arazideki altınla ilgili herhangi şu ana kadar bir karar alınmadığı ifade edildi.   

Aydın’da yarın kritik gün: Toplantıya kimler katılacak?
Aydın’da yarın kritik gün: Toplantıya kimler katılacak?
İçeriği Görüntüle

Çiftçinin tarlasında yüklü miktarda altın bulundu! Tek kuruş alamayacağı söylenince şok oldu

Tazminat Talebinde Bulundu!

Yaşadıkları karşısında şaşkına dönen Fransız çiftçi Dupont ise tazminat talebinde bulundu. Dupont, "Ben sadece adaletin yerini bulmasını istiyorum. Devlet her şeyi alacak bana tazminat versin. Yasa tazminatı öngörüyor, değerin yüzde 0.5'i kadar" ifadeleriyle beklentilerini dile getirdi.  

Çiftçinin tarlasında yüklü miktarda altın bulundu! Tek kuruş alamayacağı söylenince şok oldu

Türkiye'de Uygulama Nasıl?

Öte yandan Fransa'da yaşananlar, Türkiye'de benzer durumlarda nasıl bir uygulamanın olduğu sorusunu akıllara getirdi. 3213 sayılı Maden Kanunu'nun 4. maddesinde "Madenler Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup, içinde bulundukları arzın mülkiyetine tabi değildir" ifadeleri bulunduğu hatırlatılırken, "Madenler toprakta değil yerin altındaki kayalarda bulunuyor. Kanunumuza göre yerin altındaki tüm madenler devletindir, keşfedilen madenin çıkarılması o gün için o ülkenin ekonomisi için gerekliyse, yerin üstündeki arsa-tarla sahibi ile güncel değerler üzerinden sulh yoluyla anlaşmaya gidilerek arazisi maden üreticisi tarafından satın alınabilir. Anlaşmazlık sağlanması halinde kamu yararı doğrultusunda arazi kamulaştırılabilir" değerlendirmesi yapıldı.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI (İHA)