Çine’de köy geleneği devam ediyor

Çine’de köy geleneği devam ediyor
 Muhabir
Teknolojinin hayata girişi ve bugünkü dönüşümü, ev işlerini bir hayli kolaylaştırdı. Aydın’ın Çine ilçesinde ise evlerde temizlik işlerinde süpürge otundan yapılan el süpürgeleri hala kullanımda. Züccaciye esnafı Mehmet Yalçın, sarı saplı süpürgenin kullanımda olduğunu belirterek “Eski köy geleneği buralarda hala yaşıyor” dedi.

Teknolojik gelişmeler neticesinde şehirlerde kullanımı yok denecek kadar azalan sarı sapı süpürgeler, Aydın’ın Çine ilçesinde hala rağbet görüyor. Her ne kadar evlerde elektrikli süpürge kullanımı her şehirde olduğu gibi Çine’de de yaygın olsa da sarı saplı süpürgeden vazgeçilmiyor. Genellikle evin içi ve avlu için iki ayrı sarı saplı süpürge tercih edilirken pratik oluşu kendisini hala kullanıma açık tutuyor. Züccaciye esnafı Mehmet Yalçın, sarı saplı süpürgelerin eski bir köy geleneği olduğunu aktardı.

cinede-koy-gelenegi-devam-ediyor-evler-onunla-temizleniyor-int-gzt-465266-b4a9641dce8319f353592d892093f668.jpg

“DİP BUCAK TEMİZLEMEZ, KABASINI ALIR”

El süpürgelerinin günümüz teknoloji çağında da hala rağbet gördüğünü belirten züccaciye esnafı Mehmet Yalçın, “Burada satıcı çoktur. Demek ki alıcı var ki, satıcı da çok. Eskiden elektrik robot süpürgeler mi vardı? Avlu yani bahçe için ayrı ev için ayrı el süpürgelerinden vardı. Eski köy geleneği buralarda hala yaşıyor. Dip bucak temizlik yapmaz ama kabasını alır. Bizlerin çoğu burada yerde yemek yer. Masada bile olsa ardından hemen temizlemek gerekir” dedi.

cinede-koy-gelenegi-devam-ediyor-evler-onunla-temizleniyor-int-gzt-465266-caa077ad5aee289fe055229bd292b532.jpg

ŞARJSIZ, KABLOSUZ HEM DE PRATİK

Yemek sonrası için sarı saplı süpürgenin pratik kullanım sunduğunu aktaran Yalçın, “Elektrikli süpürgenin fişini tak, kabloyu dolandırma, kırk saat iş. Vatandaşımız alıyor süpürgeyi eline iki dakikada topluyor ekmek kırıntılarını. Sadece yemek değil misafir gelecek hemen elektrik kullanmadan pratik bir şekilde temizlik yapılıyor. Bakmayın hiçbir şeyin eskisi gibi tadı yok ama bu süpürge geleneği buralarda hala devam ediyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.