Çoban’dan Nazilli’yi kalkındıracak açıklama
Yayınlanma:
Güncelleme:
ABONE OL

Çoban’dan Nazilli’yi kalkındıracak açıklama

Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji önceki dönem il müdürü Tunay Çoban, Nazilli’nin kalkınmasına ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı.

ŞEVVAL ATEŞ- Aynı zamanda Nazillili kimliğiyle bilinen Müdür Çoban, ilçesindeki belli başlı sorunlara dönük çözüm önerileri sunarken, ‘Nazilli’nin kalkınması yerelden başlar’ dedi.

Nazilli için aralarında uzmanların da yer aldığı bir ekibin kente geleceğini ve yapılacak yatırımlar konusunda çalışma yapılacağını söyleyen Tunay Çoban, öncelikle bir kentin sorunları ve çözüm yollarını, kalkınma ve refahı için atılacak adımları en iyi o kentte yaşayanlar, yerel yönetim, meslek ve sivil toplum örgütleri ve üniversitesinin bildiğini söyledi.

"Yetkinliği ve sıfatı ne olursa olsun kalkınma için dışarıdan yazılan reçeteler, tıpkı bir doktorun hastasına görmeden yazdığı reçete gibidir" diyen Müdür Çoban, “Kentlerin kalkınma projeleri de kentin dinamiklerince özümsenip benimsenmedikçe başarıya ulaşamaz. Umarım Nazilli için gelecek ekip bu gerçeği göz ardı etmez. Aydın Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü olarak görev yaptığım süreçte yoğun emek ve çaba ile hazırlanan; Nazilli'nin sürdürülebilir ekonomik kalkınma ve refahı için bir kısmı gerçekleşen, önemli bir kısmını gerçekleştirme imkanı bulamadığım proje ve yol haritasını burada paylaşmak istedim. Ümidim odur ki; Nazilli için yapılacak yatırımlar planlanırken, kamuoyunun ilgisi Nazilli'nin üzerindeyken sürece katkımız olur, bu projeler hayata geçer, Nazilli ekonomik anlamda kabuğunu kırar.” ifadelerini kullandı.

“NAZİLLİ AYDIN’IN EN ÖNEMLİ İLÇESİ”
Günümüz kentlerinin en önemli güçlerinin üretim güçleri olduğunu belirten Çoban, “Yol, su, kanalizasyon, çevre, spor, kültür, eğitim vb. yatırımlar insan yaşamı için vazgeçilmez olsa da kentlerin ekonomik kalkınma ve refahı için en temel unsurlar yatırım, istihdam ve üretimdir" dedi.

OSB’lerin verimlilik ve rekabet güçleriyle ön planda olduğunu söyleyen Müdür Çoban, “Nazilli tarımsal ürün çeşitliliği ve üretim potansiyeli ile Aydın'ın en önemli ilçesi iken bunu gıda sanayi ile entegre edememiş, katma değer yaratarak zenginliğe ve refaha dönüştürememiştir. SEGE 2022 (Sosyoekonomik Gelişme Endeksi) ilçe sıralamasında 170.il içinde 5.sırada bulunması bu gerçeği verilerle ortaya koymaktadır. Bugün Nazilli'de üretilen tarımsal ürünlerin yüzde 80'i son ürüne ve markaya dönüşmeden ilçe dışına hatta ülke dışına çıkmaktadır. Nazilli'de üretilen pamuğun Denizli'de tekstile, kestanenin Bursa'da kestane şekerine, incir, zeytin ve zeytinyağının ülke dışında markalı ürüne dönüşmesi istihdam, üretim ve refah kaybına yol açmaktadır. 2002 yılında 126 hektar üzerinde kurulan Nazilli OSB; genişleme ve altyapı projelerinin de gecikmesi ve parsel sayısının yetersizliği nedeniyle özellikle kentin ihtiyacı olan gıda sanayi işletmeleri kurulamamıştır" dedi.

Günümüz sanayi üretimi yapılanmasında aynı sektörde üretim yapan işletmelerin bir arada bulunduğunu ifade eden Çoban, “Nazilli'nin ürettiği tarım ürünlerini Nazilli'de katma değere ve nihai ürüne dönüştürecek gıda sanayi işletmelerinin yer alacağı Gıda ihtisas OSB mutlaka kurulmalıdır. 2019 yılında başlattığımız genişleme projesiyle, türlü itiraz ve şikayetlere rağmen 91 hektar genişlettiğimiz Nazilli OSB'de bu alan Gıda İhtisas OSB olarak planlanabilir. Böyle bir durumda Nazilli gıda işletmeleri için rekabet gücü ve verimliliğiyle cazibe merkezi oluşturacak, istihdam yoğun bir sektör olması vesilesiyle de işsizlik sorununu sürdürülebilir bir şekilde çözüme kavuşacaktır.” dedi.

“NAZİLLİ’YE GELECEK EKİP GELECEĞİ İNŞA EDECEK”
Mevcut Yatırım Teşvik Sistemi’nden Nazilli’nin olumsuz etkilendiğini ifade eden Müdür Çoban, son olarak özel sektör yatırım teşviklerine dikkat çekerek, “Özel sektör yatırımları teşviklerin daha fazla olduğu yerlere gitme eğilimindedir. Nazilli’nin rekabet gücü yüksek olan gıda sanayinin öncelikli ve stratejik yatırımlar listesine alınması veya bölgesel teşvik sisteminden verimliliği esas alan sektör ve ürün bazlı teşvik sistemine geçilmesiyle bu sorun aşılabilir. Aydın geneli ve Nazilli için de henüz kentin refahına katkı sağlamamış bir başka kaynak da jeotermal enerjidir. Vizyonu, çalışkanlığı ve dürüstlüğü ile milletimizin kalbinde taht kuran eski Valimiz merhum Recep Yazıcıoğlu'nun da hayali olan jeotermal enerjinin tarımla buluşması gerçekleşmemiştir. Coğrafi konumu, iklim ve toprak özellikleriyle örtü altı tarım için en uygun yerlerden olan Aydın ve Nazilli'nin jeotermal enerjinin, seraların en önemli maliyet unsuru olan ısıtmada kullanılmasıyla üstün rekabet gücüne kavuşacağı, örtü altı tarımın yeni merkezi olacağı kuşkusuzdur. Burada model hazine arazileri üzerine kurulan ve sınırlı sayıda yatırımcıya tahsis edilen Sera OSB'ler değil, gerçek deneyimli çiftçinin kendi mülkiyeti arazilerine tıpkı sulama projelerinde olduğu gibi kamu eliyle sıcak suyun iletilmesi olmalıdır. Nazilli'ye yapılacak yatırımlar için gelmesi beklenen ekip, inşallah günü kurtaracak çözümleri değil, geleceği inşa edecek plan ve projeleri hayata geçirir. Güçlü, kalkınmış, müreffeh bir Nazilli'ye kavuşmak dileğiyle...” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum