Çocukluk çağı obezitesi, çocuklar için ciddi bir sağlık tehdididir. Vücut kitle indeksi (VKİ) yüzde 95'in üzerinde olan çocuklar obez olarak kabul edilir. Obez kategorideki çocuklar sadece aşırı kilolu olmak bir yana bir dizi kronik sağlık sorunu için de risk altındadırlar. Çocukluk çağı obezitesinden kaynaklanan kötü sağlık, yetişkinliğe kadar devam edebilir ve hatta katlanarak artabilir. Çocukluk çağı obezitesi sadece fiziksel sağlığı etkilemez. Fazla kilolu veya obez olan çocuklar ve gençler depresyona girebilir ve zayıf benlik imajına ve özgüvenine sahip olabilirler.

Neden çocuklarımız obez?
Aile öyküsü, psikolojik faktörler ve yaşam tarzı, çocukluk obezitesinin gelişmesinde rol oynar. Ebeveynleri veya diğer aile üyeleri fazla kilolu veya obez olan çocukların obez olma olasılığı daha yüksektir. Ancak çocukluk çağı obezitesinin ana nedeni, çok fazla yemek ve çok az egzersiz yapmanın birleşimidir.
Psikolojik sorunlar da bazı çocuklarda obeziteye neden olabilir. Sıkılmış, stresli veya depresif olan çocuklar ve gençlerin, olumsuz duygularla baş etmek için daha fazla yemek yiyebilecekleri de unutulmamalıdır.

Obezitenin zararları nelerdir?
 Tip 2 diyabet ( şeker hastalığı) , vücudumuzun glikozu düzgün şekilde metabolize edemediği bir durumdur. Diyabet, göz hastalığına, sinir hasarına ve böbrek fonksiyon bozukluğuna yol açabilir. Fazla kilolu çocukların ve yetişkinlerin tip 2 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bununla birlikte, durum diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri ile geri döndürülebilir.
 Yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon, obez çocuklarda gelecekteki kalp hastalığı riskini artırır. Obeziteyi de tetikleyen yağ ve tuz oranı yüksek yiyecekler kolesterol ve kan basıncı seviyelerinin yükselmesine neden olabilir.
 Astım, akciğerin hava yollarının kronik enflamasyonudur. Obezite, astımla ilişkilidir.
 Obezitenin bir başka zararı uyku bozukluğudur. Obez olan çocuklar ve gençler aşırı horlama ve uyku apnesi gibi uyku bozukluklarından muzdarip olabilir. Boyun bölgesindeki ekstra ağırlık, solunum yollarını tıkayabilir.
 Çocuğunuz ayrıca aşırı kilo taşımaktan eklem sertliği, ağrı ve sınırlı hareket kabiliyeti yaşayabilir. Çoğu durumda kilo vermek eklem sorunlarını ortadan kaldırır.

Çocuklarımızın obez olmasını nasıl önleriz?
Obez çocukların beslenme alışkanlıklarını değiştirmek ilk ve en önemli adımdır. Ebeveyn etkisi, çocuğunuzun yeme alışkanlıklarını şekillendirir. Yani anne baba nasıl beslenirse çocukta onları taklit eder. Çoğu çocuk, ebeveynlerinin aldığını yer, bu nedenle sağlıklı beslenmenin önce anne baba da başlaması gerekir.

Hazır besin tüketiminizi azaltın ve daha fazla yemek pişirmek için bilinçli bir çaba gösterin. Yemek hazırlamak ve birlikte yemek yemek sadece beslenme açısından değil, aynı zamanda ailenin gün içinde çoğu zaman tek buluştuğu ve birlikte zaman harcadığı en önemli zaman dilimi olduğundan aile ilişkileri içinde önemlidir.
İşlenmiş ürünler, unlu mamuller veya tuzlu atıştırmalıklar yerine taze meyve ve sebzeler, tavuk ve balık gibi yağsız proteinler, kahverengi pirinç, tam buğdaylı makarna ve tam tahıllı ekmek gibi tam tahıllar, yağsız süt, az yağlı sade yoğurt ve az yağlı peynir gibi az yağlı süt ürünlerini beslenmenize ekleyin.
Güvenli bir şekilde kilo vermesine yardımcı olmak için çocuğunuzun fiziksel aktivite seviyesini artırın. Karantina sürecinde evde egzersizler yaparak hem çocuğunuza örnek olup hem de kendi hareketinizi artırabilirsiniz.
Ekran süresini sınırlayın. Günde birkaç saatini televizyon izleyerek, bilgisayar oyunları oynayan veya akıllı telefonlarını veya diğer cihazlarını kullanarak geçiren çocukların kilolu olma olasılığı daha yüksektir. Günde maksimum 2 saat çocuğunuza iyi gelecektir.