Çölyak Farkındalık Haftası için bir araya geldiler

Çölyak Farkındalık Haftası için bir araya geldiler
ABONE OL
Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği Başkanı Nilgün Akçalı ve AK Parti Aydın İl Kadın Kolları Başkanı Duygu Göğde, 9 Mayıs Çölyak Farkındalık Haftası dolayısıyla bir araya gelerek çölyak hastalığına dikkat çekti.

TUĞBA AYDIN - Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği Başkanı Nilgün Akçalı ve AK Parti Aydın İl Kadın Kolları Başkanı Duygu Göğde, 9 Mayıs Çölyak Farkındalık Haftası nedeniyle bir araya gelerek çölyak hastalığı ve yapılan farkındalık çalışmalarına yönelik açıklamalarda bulundu. 

Çölyak hastalarının yaşadığı sıkıntılara ve Aydın’da farkındalık anlamında gelinen olumlu noktaya değinen Başkan Akçalı ilerleyen dönemlerde çok daha güzel sonuçlar alınacağını ümit ettiklerini söyledi. Başkan Akçalı; “Biliyorsunuz 9 Mayıs Çölyak Farkındalık Haftası. Bu haftayı dolu dolu geçirmek istiyoruz. Aydın’da çok şükür bu bilinci sahiplendiğimizi düşünüyoruz artık. Çünkü özellikle AK Parti Aydın İl Kadın Kolları Başkanımız Duygu Göğde çok destek verdiler. Ramazan Ayı dolayısıyla ihtiyaç sahiplerine destek verdiler. Koli desteği yaptık. Başka destek verenler oldu tabi ki. Bizim kolilerin içerikleri ne yazık ki fiyat olarak biraz pahalı olabiliyor ama Aydın’daki yaşayan bütün çölyaklıların kapısı 9 Mayıs ve Ramazan dolayısıyla çalındı ve hepsini mutlu ettik” dedi.

“9 MAYIS’I DOLU DOLU YAŞADIK”

Çölyak hastalarının ihtiyaçlarına dikkat çeken Başkan Akçalı; “Biliyorsunuz bizim çölyaklılara ben yoksulluktan ziyade yoksunluk yaşayan insanlar diyorum. O çocuklara giden bir paket gofret onlar için dünyalara bedeldir. Bunun mutluluğunu hep birlikte yaşadık. 9 Mayıs dolayısıyla yerel yönetimler ve sayın Valimiz Hüseyin Aksoy’da bizlere destek verdi. Onlar da koli yardımında bulundular bizlere ve çölyaklılara. Bu anlamda Aydın’da pandemi dönemi de olsa biz 9 Mayıs’ı dolu dolu yaşadık” ifadelerini kullandı. 

“BULAŞICI DEĞİLDİR”

 Çölyak hastalığının ömür boyu süren bir hastalık ve tek tedavisinin glütensiz beslenme olduğunu kaydeden Başkan Akçalı; “Çölyak hastalığı doğuştan değil sonradan da olabiliyor. Özellikle belirtmek istediğim bulaşıcı olmadığıdır. Birçok ailede özellikle genç kızlarda çölyak hastalığını saklamaya gidiyorlar. Bilinsin istemiyorlar. Okullarda çocuklarımız sıkıntı yaşıyorlar. Biz çocuklarımızın hiçbir çocuktan bir adım önde olmasını istemiyoruz ama her çocukla aynı yerde aynı çizgide durmasını istiyoruz. Geride kalmalarını çok da kabullenemiyoruz. Aydın’da bunu elimizden geldiğince yaptık fakat tabi ki bizler bunun Türkiye’nin her köşesinde olması için çalışıyoruz. Sadece Aydın ile sınırlı değil” diye konuştu.

“EMİNE ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEK İSTİYORUZ”

Kadınların birbirlerine destek vermeleri gerektiğini düşündüğünü ekleyen Başkan Akçalı; “Nasıl ki Duygu Göğde Başkanım bize destek verdi ilerleyen zamanlarda Allah kısmet ederse AK Parti Kadın Kolları Genel Başkanımızdan da görüşme talep ediyoruz. Sadece Aydın olarak değil Türkiye Çölyaklılar Federasyonu oluşumunun içerisindeyiz. Bu oluşum içerisinde böyle bir isteğimiz olacak. İnşallah ilerleyen zamanlarda da Emine Erdoğan hanımefendiden randevu talep ediyoruz. Çünkü düşünüyoruz ki kadınlar kadınların dilinden daha çok anlıyorlar. Söz konusu olan çocuklar olduğu için ve bu çocukları da anneleri beslediği için de diyorum ki anneler el ele verirse bu işi hallederler” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gıda işletmelerine laktoz ve glüten içeren ürünlerin daha belirgin bir şekilde belirtilmesine ilişkin aldığı yeni karardan da memnun olduklarını belirten Başkan Akçalı; "Tüketicilerin doğru bilgilendirilmesi amacıyla ürünlerin etiketlerinde daha belirgin bir biçimde glüten içerip içermediği yazılacak. Bu da bizler için çok önemli bir karar” dedi. 

“DEVLETİMİZİN YANIMIZDA OLDUĞUNU BİLMEK GÜVEN VERİYOR”

 Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında çölyaklı olduğu düşünüldüğünü dile getiren Akçalı; “Tanı alanlar 25 ile 75 bin arasında değişiyor. Geçen haftalarda Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi 34 bin çölyaklı kayıt altındadır ve bu insanlar da devlet tarafından destek almaktadır. Bu desteklerimiz de Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi yüzde 25 ilk kademe bir artış olacak ve önümüzdeki aylarda tekrar yüzde 25 oranında bir artış olacak. Bu çölyak camiamız tarafından çok sevinçle karşılandı. Tabi ki bu çalışmaların devamının geleceğini biliyoruz. Devletimizin yanımızda olduğunu bilmek hepimize güven veriyor" ifadelerini kullandı. 

“BİZLERİ DE ÇOK MUTLU ETMİŞTİR”

AK Parti Aydın İl Kadın Kolları Başkanı Duygu Göğde ise farkındalık anlamında devletin önemli çalışmalar yaptığını belirtti. Geçtiğimiz haftalarda çölyak hastaları için yapılan sağlık yardımları girişimlerine değinen Başkan Göğde; “Tahıl çeşitleri veya imalatında gluten ilave edilmiş gıda maddelerine karşı ömür boyu duyarlı olan ve tüketmeleri halinde ince bağırsaklarında iltihaplanma başta olmak üzere bir dizi hastalıkla karşılaşan çölyak hastaları için Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği Başkanı Sayın Nilgün Akçalı ve değerli yönetim kurulu üyeleri ile yaptığımız görüşmeler sonucu, çölyaklı çocuklar ve bireyler için atılması gereken adımlar ile ilgili Bakanlığımıza ilettiğimiz talepler değerlendirilmiş ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın takdirleriyle mevcut aylık devlet desteği “yılda iki defa olmak üzere” yüzde yirmi beş civarında artırılmıştır. Alınan bu karar bütün çölyaklı bireylerimiz kadar bizleri de çok mutlu etmiştir” dedi.


 ÇÖLYAKLI GENÇLERE MÜJDELİ HABER

Başkan Göğde gençlerin gönül rahatlığıyla sosyalleşebileceği bir alana olan ihtiyacın farkında olduklarını belirterek, “AK Parti’li Büyükşehir Belediyelerimizin sosyal belediyecilik gereği açtıkları, çölyaklı bireylerin dış alanlarda aileleri ile birlikte güvenle yemek yiyip, sosyalleşebileceği, ürünlerine rahatlıkla ulaşabilecekleri mekânların ve alanların ne yazık ki bizim güzel Aydın’mız da olmaması bizleri en az çölyaklı bireyler kadar üzmektedir. Bu sebeple bu konuyla ilgili ilimizde faaliyet gösteren mekân sahibi duyarlı arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmalarımızın müjdelerini önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağız” ifadelerini kullandı. 


“ÇÖLYAK'IN FARKINDAYIZ VE ÇÖLYAK HASTALARIMIZIN YANINDAYIZ”

Çölyak hastalığının farkında olduklarını ve çalışmalara devam edeceklerini ekleyen Başkan Göğde, “Çölyaklı bireylerin ve ailelerinin yaşam kalitelerine katkı sağlamanın daima gönül borcumuz olduğu bilinciyle ve insan hayatında karşılaşılabilecek bütün zorlukların da el birliği ile aşılabilir olduğu inancıyla birlikte Çölyak haftasında tekrar yalnız olmadıklarını ve daha güzel yarınlar için daima yanlarında olacağımızı belirtmek istiyorum” diye konuştu.

colyak-farkindalik-haftasi-icin-bir-araya-geldiler-216583-7bfd19b1410bb73d727a68305ef20b52.jpgcolyak-farkindalik-haftasi-icin-bir-araya-geldiler-216583-f45778f626ec039acf403b81419ae3d4.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.