Çömlek ustaları çırak bulamıyor

Çömlek ustaları çırak bulamıyor

Derinin, demirin, mermerin, çamurun, hamurun hayat bulduğu Karacasu’da çömlek ustaları, mesleğini sürdürecek çırakları bulamadıklarını söyledi. 

A+A-

AYŞE AKTAŞ - Zamana ayak uydurmak için canla başla çalışan Karacasulu çömlek ustaları, mesleğini sürdürecek çıraklar bulamamaktan yakındılar. Dedesinden ve dayısından öğrendiği mesleğini sürdüren Serkan Türk, çömlek, testi, bardak gibi bir çok ürünü yaptıklarını söyledi. 
Mesleğini çok sevdiğini ifade eden Türk, “Ailemizde bu mesleği devam ettiren en son kişi benim. Pandemi diğer sektörlerde olduğu gibi bizim işleri de durma noktasına getirdi. Satışlarımız durgunlaştı.” dedi.
Genelde yaz aylarında işlerinin yoğunlaştığını belirten Türk, “Ham maddesi sadece su ve toprak olan ürünlerimizde yemeklerin yapımında kullanılan güveç, soğuk su için ise testiler yoğun talep görüyor. Toprak kaplarda pişen yemeğin daha lezzetli olması, testilerinde suyu daha soğuk tutması ve suyu süzerek kireçten arındırması nedeniyle doğal ve sağlıklı kaplara talep halen devam ediyor.” diye konuştu.

Çömlek atölyesinden birbirinden çeşit ürün yelpazesi ile yurt dışından birçok siparişin geldiğini ifade eden Türk, ”Yılın 12 ayı yurt dışına siparişlerimiz oluyor. Daha çok Arap ülkelerinden aldığımız siparişler ile dış piyasada oldukça geniş bir yere sahibiz. Yeni neslin çok da tercih etmediği bir meslek olduğu için çırak yetiştirmekte oldukça zorlanıyoruz” dedi.

comlekcilikte-cirak-yetismiyor-180337-f5d553cf103517a5397def5351e99b46.jpegcomlekcilikte-cirak-yetismiyor-180337-ad1b835ff1ec607366a55efd4f8b9124.jpegcomlekcilikte-cirak-yetismiyor-180337-5a03540ddb769077499fcf039b600b33.jpeg
 


Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.