Çömlekçiliğin yok olmasına izin vermeyeceğiz

Çömlekçiliğin yok olmasına izin vermeyeceğiz
ABONE OL
Karacasu Belediyesi'nin 2019 yılının son meclis toplantısına çömlekçiler de katıldı.

GÜLAY ÖZTEKİN- Çömlekçi esnafı ilk kez meclis toplantısına katılarak haklarında şikayete konu olan çalışma saatlerinin sınırlandırılmasına karşılıklı çözüm aradı. 

CHP’li Meclis üyesi Muammer Yıldız, Eylül ayı Meclis toplantısında, Cuma Mahallesinde oturduğu evinin arkasında akşam 18.00’den sonra fırın yakan ve toprak karıştıran çömlek ustalarından şikayetini dile getiren ve çalışma saatlerinin sınırlandırılmasını isteyen önerge vermişti. Geçtiğimiz ayki toplantıda taraflar arasında uzlaşma sağlanması için komisyon kurulması kararlaştırıldı. Yılın son toplantısında da gündem olan çömlekçiler ilk kez Belediye Başkanı Zeki İnal başkanlığında yapılan toplantıya katılarak alınan kararlara tanıklık etti.  

MECLİS ARABULUCULUĞA SOYUNDU
Gündem dışı yapılan görüşmelerde geçen ayki toplantıda alınan karar doğrultusunda Meclis Üyesi Nail Kurt, Memduh İlgili ile çömlek ocaklarının bulunduğu Cuma Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda çömlekçi esnaflarından Yılmaz Donduran’dan oluşan komisyon kararı soruldu. Komisyondan bir netice alınamaması üzerine çömlekçi esnafı ile çömlekçilerle iç içe yaşayan Meclis Üyesi Muammer Yıldız arasında yaşanan soruna çözüm arayıp arabuluculuk yapan meclis üyeleri ortayı bulmaya çalışsa da henüz bir çözüme kavuşturulamadı. 

HER İKİ TARAF DA HAKLI
Komisyon üyesi olarak görevlendirilen Meclis Üyesi Nail Kurt, konuya ilişkin yaptığı konuşmada her iki tarafı da kendince haklı bulduğunu söyledi. Demokratik hukuk devletinde her vatandaşın hak arama özgürlüğü olduğunu belirten Kurt, “Bu hak arama özgürlüğü kimsenin elinden alınamaz. Haklı ya da haksız sonuna kadar hakkını arar ve kişi hak aradığı için de yadırganamaz, ayıplanamaz. Testi ocaklarının yakma süresinin kısıtlanması talebi var. Bizden araştırmamız istenen fırınların yakma saatleri idi. Muammer Hoca’nın temiz hava, temiz çevre, temiz toprak istemesi haklı olduğunu düşünüyorum. Öbür taraftan da burada ekmek mücadelesi var. Erol Alaca’nın 8 kişi çalıştırıp birden seri üretime geçmesi var. Bunu bertaraf etmemiz mümkün değil. Burada asıl sorun birinci suçlu bana göre buraya imar izni oturma izni veren o dönemin Karacasu Belediyesi ve meclis üyeleridir. Devlette devamlılık esastır ve şu anda o meclisin bir devamı olarak bu soruna çözüm getirmeliyiz. Benim düşüncem çömlekçilerin korunup daha büyük sıkıntılara yol açmamasıdır” dedi.

AFRODİSİAS’I KALDIRABİLİYOR MUSUN?
Çömlek esnaflarından en eski ve en yaşlısı Mehmet İlgili ise “Muammer Bey burayı aldığı zaman bu arsa bardakçıların sanayi bölgesinde miydi değil miydi? Acaba Muammer Bey’e buraya ev yaparsa bardakçıların tozu, dumanı olur diye uyarı yapıldı mı yapılmadı mı? Testi ocaklarını imha edecek bir belediye gelmedi, gelmeyecek de" dedi. 

“Afrodisias’ı kaldırma şansımız var mı?” diye soru yönelten İlgili, "Bardakçıları da kaldıramazsınız. Bana bir milyon versen de razı olmam. Tarihçesi var buranın. Burada ikide bir gündem yaratıp duracağınıza barışsanız olmuyor mu? Bardakçının saati olmaz. Kavga edip duracağınıza ikiniz de eteğinizdeki taşı dökseniz, barışsanız daha iyi değil mi?” diyerek çözümün tarafların barışmasıyla mümkün olduğunu vurguladı.  

“AŞAĞI TÜKÜRSEN SAKAL YUKARI TÜKÜRSEN BIYIK”
Meclis üyelerinin araya girmesi üzerine tartışmalar uzayıp giderken, CHP’li meclis üyesi Erdinç Gümüş, “Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık. Bu bireysel bir sorun değil. Mahalle sakinlerimizi korurken esnafımızı da korumamız gerekiyor. Belediye olarak bu işe bir çözüm bulmanız gerekiyor” diye konuştu. 

FIRIN YAKMA SAATLERİNE SINIR GETİRİLSİN
Kendisinin kimseyle bir husumeti olmadığını belirten Meclis üyesi Muammer Yıldız, “Çalışma saatleriyle ilgili bir şey demiyorum. Ben fırın yakma saatleriyle ilgili düzenleme yapılmasını istedim. Sanki ben böyle düşmanmışım gibi yanlış algılanıyor. Bu bardakçılar fırını akşam yaktığı zaman evlerin üzerine geliyor. Sabah yakıldığında duman olmuyor. Ayrıca bacaların üzeri teneke tentelerle kapalı olduğu için duman yükselemiyor ve evlerin içine giriyor. Bunlarla ilgili meclisten düzenleme yapılmasını istedik. Bu iş yerlerinin çalışma ruhsatını veren Karacasu Belediyesidir. Karacasu Belediyesi bizi dost ya da düşman göstererek bu işten sıyrılamaz. Sanayicilerin çalışma saati var mı? Onlar gece çalışabiliyor mu?” diye sordu.  

ÇÖZÜM ÇOK BASİT
Cuma Mahallesi Muhtarı Yılmaz Donduran, “Biz bu mesleği nasıl ileriye götürelim, nasıl çırak yetiştirelim, nasıl geliştirelim diyeceğinize toz duman diyor başka bir şey demiyorsunuz. Bunun çözümü var hem de çok basit. 20 sene evvel 50 esnaf vardı, şu anda 20 esnaf var ve 10 sene sonra burada esnaf kalmayacak. Olay bitti” diyerek sitem ederken başkan İnal ise, “Bu mesleği yaşatacağız yok olmasına asla izin vermeyeceğiz. Çoğaltacağız arkadaşlar” dedi. 

YA BUNA KATLANACAK YA DA GİDECEK 
“Bacaları kaldırabilir miyiz?” diyen meclis üyelerine açıklama getiren Belediye Başkanı Zeki İnal, “Geçtiğimiz aylarda Aydın-İzmir ve Denizli’den Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulundan hocalar geldi. Onlar çömlek ocaklarını gezerken fırın ateşlenmiş ve dumanlar yükseliyordu. Gelen profesöre, ‘Bacalardan çıkan bu dumandan mahalle sakinleri rahatsız. Bunu elektrikli ocaklara çevireceğiz’ dedim. ‘Sakın ha başkan böyle bir şeye kalkışma. Bu duman burada tütecek. Ya bu adam buna katlanacak ya da buradan gidecek’ dedi. Kaldı ki ben belediye başkanı sıfatımı bir kenara koyarsam Erol Alaca geçtiğimiz hafta Ankara’ya gidip fuarda Karacasu toprağını bardağını sergiledi” diyerek esnafa arka çıkıp Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun da buna izin vermediğini dile getirdi.

comlekcilik-mesleginin-yok-olmasina-izin-vermeyecegiz-139179-b16b4636f2ff3d2b92e93718d41a263e.jpgcomlekcilik-mesleginin-yok-olmasina-izin-vermeyecegiz-139179-445264415ad7cf34cdc424624c3167ec.jpgcomlekcilik-mesleginin-yok-olmasina-izin-vermeyecegiz-139179-f0d43972972f9c0ee8ebbea2d441ebf2.jpgcomlekcilik-mesleginin-yok-olmasina-izin-vermeyecegiz-139179-fcba87be35fbf1c5352b67fba2f7dd5e.jpg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.