Dansın yaşı yoktur

Dansın yaşı yoktur
ABONE OL
Küçük yaşlarda başladığı sanat ve dans hayatını Hedef Gazetesine anlatan Fatoş Akar, Nazilli’de açmış olduğu ‘Fatoş Akar Dans ve Sanat Akademisi’ ile ilgili bilgiler verdi.

AYŞE AKTAŞ - ‘Dansın yaşı yoktur’ diyen Akar, sanat ve dansla dolu hayatını bugün röportaj köşemizde bizlerle paylaştı.
Biraz seni tanıyalım?
24 yaşındayım. Yaklaşık 4 yıldır Nazilli’deyim. Ailem Bodrum’da ve 3 kardeşiz. Bodrum’da doğdum büyüdüm. Sanatçı ruhlu bir aile profiline sahip değilken kendimi sanatın içinde buldum. Çok küçük yaşlarda dans etmeye bale ile başladım. Babam keman çalmamı çok istiyordu. Geri kalan her şey kendi isteğimle oluştu. Uluslararası hakemliğim var. Birçok dans yarışmasına da katıldım.

Ne zamandan beri dans eğitmenliği yapıyorsun, eğitim hayatınızdan bahseder misin?
7 yaşında bale ile başladım. Aslında bale için çok geç bir yaştı. Ancak tesadüfen başladım diyebiliriz. Bir bakıcıya ihtiyaç vardı ve ben dans okuluna bırakıldım yani biraz tesadüfi bir şeydi. Bir bakıcıya ihtiyaç duyulmuş benim için ve bir dans okulunda buldum kendimi. Dans öğreneyim ve bunu hedefleyecek bir hayat değildi ama tesadüfen gelişen bir şey hayatımın tamamı haline geldi. Akademik olarak 6 yıldır eğitmenlik yapıyorum. Birde asistanlık dönemim var onunla birlikte yaklaşık 10 yıldır eğitmenlik yapıyorum. Birçok yerde eğitim aldım. Herkesin dans konusunda stratejileri farklıdır ama benim düşündüğüm şey şuydu; birçok eğitmenden eğitim alıp hepsinden ortak bir şeyler çıkarmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Çünkü herkes kendine özgü eğitim stillerini yapıyor ve bunlardan bir şeyler almak birçok eğitmenle çalışmayı gerektiriyordu. Bodrum da dahil olmak üzere İstanbul’da uzun yıllar dans eğitimi aldım. Bale ve modern dansla başladım. Daha sonra müzikal gereği bir çok branşı müzik enstrüman olarak almam gerekiyordu çünkü baş dansçılık unvanını almıştım ve bundan kaynaklı birçok branşta aktif olmam gerekiyordu. Çünkü bizde tek bir branşı iyi yapmak değil birçok branşta bilginin olması gerekiyordu. Çok küçük yaşlarda birçok branşta eğitim almaya başladım. Ortaokulda da ilk müzikalime çıktım.

Fatoş Akar Dans ve Sanat Akemi hakkında bilgi verir misiniz?

Asıl önceliklerimiz yarışmacı çocuk hazırlamak. Bale eğitimleri, enstrüman bölümü, spor bölümü alanında  genç, Türkiye dereceleri olan özellikle spor bölümümüzde milli olmuş hocalarımız var. Müzik olarak yurt dışında eğitim almış ve halen daha eğitimine devam eden hocalarımız var. Olabildiğince sanatın tüm alanlarında aktif olmaya çalışıyoruz. Latin, çağdaş dans, halk oyunları, hip hop derslerimiz devam ediyor. Müzik bölümümüz piyano, çello keman gitar eğitimi veriyoruz. Edebiyat bölümümüz var orada sanat tarihi eğitimi veriyoruz. Çocukların çaldıkları ya da dans ettikleri her şeyin tarihini bilmelerini istiyoruz. 2 dil bölümümüz var.

Bale de eğitim çocuklarda ne kadar etkili?

Balede 3 yaş sosyal bale yaşıdır.  5 daha akademik için uygundur. Çünkü bir yandan ilkokul konservatuvar yaşıdır. 7 yaşına geldiğinde ise konservatuvarın ilkokuluna başlamak daha doğrudur.

Dans eğitimi almak isteyenlere ne tavsiye etmek istersiniz?

Dansın yaşı yoktur. Evet, biz okulumuzun kapılarını 3 yaşından itibaren açıyoruz ancak her tür dansı yapmak isteyen her yaş grubu gelebilir.70 yaşında da dans eğitimi alabilirsiniz. Sadece yurt dışı profilini çok zorluyoruz. Bence dansın bir yaşı yok. Bu düşünce eğitmenden eğitmene değişir. Herkesin disiplini ve eğitim verme şekli farklı olabiliyor. Baktığımızda eğitmen çok önemli. Latin dansları eğitimi almış biri bale eğitimi veremez. Bir beden eğitimi öğretmeni bale eğitimi veremez. En azından konservatuara gitmemiş bir eğitmen dahi olsa 13 yıllık akademik eğitimini bir bale okulunda tamamlamış olması gerekiyor. Bizim için 13 yıl eğitim yılıdır bir eğitmen olabilmek için. Çocukların ve dans etmek isteyenlerin eğitim aldığı yer çok önemli. Bununla beraber sanat tarihi bilen bir eğitmenden eğitim alınmasını öneriyoruz. Hepimiz maalesef hepsine tabi ki hakim değiliz. Sanat tarihinin çok derin bir tarihi var. En azından bir eğitmenin kendi alanındaki dansın tarihini bilmesi önemli. Aile tabi ki çok önemli, çocuğun istekli olup olamaması önemli. Çünkü sadece kursa bırakıp gidip 1 saat sonra gelip alan veli profilinde çok zorlanıyoruz. Çocuğa akademik bir hayat yaşatamıyoruz. Çocukla beraber ailede bir şeyler öğrenmeye hevesli olmalı.

Türkiye geneli ve Nazilli’ye bakacak olursanız dansa olan istek ne durumda?

Türkiye geneline bakacak olursak bale ve dans konusunda son 5 yıldır mükemmel ilerliyor. Yurt dışına yolladığımız öğrencilerimiz var ve bunu daha ortaokul 2 de yapan öğrencilerden bahsediyoruz. İspanya’da, Amerika’da birçok yarışmada birincilik getiren öğrenciler var. Türkiye geneline baktığımızda çok başarılı hocalara sahibiz öncelikle. Çok yetenekli hayatını dansa adamış sokakta da dans eden bir sürü insanla karşılaşıyoruz ve mükemmeller. Biz onlar için dansı çok kıymetli görürken sokaktan geçenlerin onları hafife alması açıkçası doğru değil. Hocaların birçoğunun Türkiye’de çok iyi tanıtıldığını düşünmüyorum. İşin açıkçası herkes kendi çabasıyla bir şeyler yapıyor. Nazilli’ye gelecek olursak aslında çok bilinçli bir portföy var gerçekten. Aile de çocukları için bir şeyler yapmak istiyor. Çok fedakâr anneler var. Bozdoğan’dan, Karacasu’dan gelen öğrencilerimiz var, bu azim gerçekten çok güzel. Aileler biraz daha bilinçli. Bundan 3 sene öncesine bakıyorum çok daha zordu. Çok güzel bir nesil yetişiyor.5 yaşında fakat 8 yaşında görünen bir nesil geliyor.

İyi bir dansçı olmak için ne kadar eğitim almak gerekiyor?

Bütün branşlarda eğitim süreleri çok değişir. Dediğim gibi balede 13 yılınızı garanti vermeniz gerekir. Bu eğitim bitmiş demek de değil. Bale de çocuklardan çocuklara çok değişiyor. Erken başlayıp geç başlama bile çok önemli. 1 haftalık süre bile çok etkili. Latin danslarına gelirsek bence 2 yıl aktif olarak dans etmiş bireyler iyi görünür sahnede. Kendini geliştiren her gün en az 15 dakika olsa dans eden biri için 1 yıl 8 ay bile olabilir yetişkinler için söylüyorum bunu.

Dansta müzik kulağı ne kadar önemli?

Çok önemli. Yürümeyi bilen herkes dans eder. Ama yetenek kısmına geldiğimizde müzik kulağı devreye giriyor. Yetenek öğrenmiş olduğunuz hobinizi sergilemek değildir. Bu bir matematik gibidir. İşin içindeki mimik, kulak tamamen o tiyatroyu sergileyebilmek yetenekli olduğu anlamına geliyor. Eğer ruhunuzu katabiliyorsanız evet yeteneklisinizdir.

Dans ederken kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

Çok karmaşık bir şey aslında. Dans ediyoruz bazen ağlıyoruz, kızıyoruz. Müziğin sana hissettirdiği şeye göre de değişiyor. Bazen huzura kavuşuyorsun. Bazı insanlar yoga yapar, bazı insanlar kitap okur bunun gibi aslında. Terapi gibi. Hiç bir zaman olmuyorsunuz sanat gerçekten okyanusta bir kum gibi. Her gün yeni şeyler öğreniyoruz. Çok mutlu olduğumu da hissettiğim bir dönem oldu. Dokunsan ağlayacak halimde oluyor. O günkü ruh günüm neyse aslında o. Yarışmaya hazırlanan bir Fatoş ise hırslı biri haline gelebiliyorum. Öğrenme ve o kartografiyi ezberleme azmiyle değişik duygular sarıyor. Sahneye çıktıktan sonra evet yaptım demek çok farklı.

Dansın insana ve dolasıyla topluma kazandırdıkları hakkında ne söylemek istersin?

Kesinlikle insanı cesur kılan özgüvenini yerinde kılan tek hobi diyebilirim. Dansın birçok branşında bir otel lobisinde duyduğunuzda da dans edebilirsiniz dansı sergileme alanınız çok fazla. Bu sayede topluma kazandırılma gibi bir durumunuz oluyor. Sahnede 30 kişinin sizi izlemesiyle 1 kişinin sizi izlemesi çok farklı. Bir süre sonra 30 kişi size çok normal geliyor. Yarışmaya çıkıyorsunuz 300 kişini arasında çıkıp dans ediyorsunuz. Küçük yaşlardaki çocuklarda özellikle bale için şunu söyleyebilirim beynin sağ lobu ile sol lobu aynı anda çalışıyor. Otomatikman ters bir hareket yaptığında beyniniz size diyor ki düşebilirsin. Ama sen düşmemek için çaba harcıyorsun. Buda hayatın boyunca sana çukura bile düşmemen gerektiğini anımsatıyor çünkü bedenin kıymetli. Dans edenlerde egolu olmak doğru kullanıldığında kötü bir şey değildir. Egolu ama temiz egolu çocuklar yetişiyorsunuz. Dünya çocuğu yetişmeye başlıyor.

dansin-yasi-yoktur-184102-90326a0b37e2c94528545af21816b498.jpegdansin-yasi-yoktur-184102-4fa170651200a4e94363d079c60ca13d.jpegdansin-yasi-yoktur-184102-843d3eb96e0fe347b4efbd9059b7c4f5.jpegdansin-yasi-yoktur-184102-4a569a5cbf293e96e448c42ba4206f7d.jpeg

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.