Deniz kaplumbağasının zorlu yolculuğu!

Deniz kaplumbağasının zorlu yolculuğu!
Tedavisinin ardından Aydın'ın Kuşadası ilçesinden denize salınan caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağası, 2 bin kilometrelik yolculuğuyla şaşırttı.

Üzerine uydu takip cihazı yerleştirilerek adım adım takibi yapılan deniz kaplumbağası, Kuşadası'ndan ayrılmasının ardından Yunan adaları üzerinden Akdeniz'e indi. Kıbrıs'ın altından Suriye kıyılarına ulaşan, Lübnan ve İsrail kıyılarından geçen caretta caretta Mısır’a yöneldi. Deniz kaplumbağasının 4 aylık yolculuğundaki son durağı ise Bardawil Gölü yakınlarındaki deniz kaplumbağalarının kışlama bölgesi oldu.

aw186504-02.jpg

TEDAVİLERİ İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

İzmir kıyılarında geçtiğimiz yıl ocak ile mart ayları arasında yaralı caretta carettalar tespit edildi. 1’i erkek 2’si dişi caretta caretta cinsi 3 iribaş deniz kaplumbağasının tedavileri için harekete geçildi. Nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağaları, tedavi edilmeleri için Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından Muğla'daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) gönderildi.

aw186504-01.jpg

UYDU TAKİP CİHAZI YERLEŞTİRİLDİ

Caretta carettalar bakıma alınırken, 6 ay süren tedavi sürecinin ardından Kuşadası’ndan denize salındı. "Güzel İzmir" adı verilen deniz kaplumbağasına takip amacıyla güneş enerjisiyle çalışan uydu takip cihazı yerleştirildi. Deniz kaplumbağasının ilk durağı Samos kıyıları oldu. Caretta caretta bir süre Yunan adaları kıyılarında dolaştı. Sonrasında göç yolculuğu devam eden deniz kaplumbağası 4 ay yolculuk yaparak 2 bin kilometre yol kat etti. Adım adım takip edilen deniz kaplumbağasının son durağı, Mısır’ın Bardawil Gölü yakınları oldu.

aw186504-04.jpg

ADIM ADIM TAKİP EDİLDİ

Deniz kaplumbağası, Kuşadası’ndan yola çıktıktan sonra on iki adalar üzerinden Akdeniz’e indi. Kıbrıs’ın altından geçerek Suriye kıyılarına ulaştı. Lübnan ve İsrail kıyılarından geçerek Mısır’a yönelen deniz kaplumbağasının takibi sürdürüldü.
Caretta carettanın son durağı, Bardawil Gölü yakınlarındaki deniz kaplumbağalarının kışlama bölgelerinden biri oldu.

aw186504-03.jpg

YAPILAN İŞLEMLERİ ANLATTI

Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, konuyla ilgili yaptığı açıklamada,
deniz kaplumbağasının son olarak Bardawil Gölü yakınlarında sinyal verdiğini dile getirdi. Kaska, “Güzel İzmir adını verdiğimiz deniz kaplumbağamız İzmir’de yaralı olarak bulunmuştu. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekipler bu kaplumbağamızı getirmişti. EKODOSD da bize ulaştırılmasını sağlamıştı. Yani bütün kurum ve kuruluşların destekleriyle tedavi altına alınan kaplumbağamız, iyileştikten sonra yine Aydın Kuşadası’ndan denize gönderdik" ifadelerini kullandı.

KAPLUMBAĞALARIN KIŞLAMA ALANI KEŞFEDİLDİ

"Tabi bu sefer sırtına bir uydu takip cihazı da takmıştık" diyen Kaska, şunları kaydetti: "Bu uydu cihazı bugün Mısır’ın Bardawil Gölü’ne yakın bir bölgede sinyal verdi. Kaplumbağamız oralara kadar göç etti ve bu sayede o bölgenin de deniz kaplumbağaları açısından çok önemli bir kaplumbağa kışlama alanı olduğunu anlamış olduk."

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.