Denizanalarında farklı türlere rastlandı

Denizanalarında farklı türlere rastlandı
ABONE OL
Kuşadası sahil sitelerindeki plajlarda ölü olarak denizanaları görülmeye devam ediyor. Yapılan incelemede deniz canlılarının çoğaldığı ve farklı türlerin çıktığı tespit edildi.

Aydın’ın Kuşadası ilçesindeki deniz kıyılarında iki gündür ölü olarak denizanaları görülüyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) tarafından yapılan incelemelerde denizanalarında farklı türe rastlandığı ifade edildi. İncelemede ‘Chrysaora hysoscella’ (Pusula Denizanası) olarak bilinen türün olduğu tespit edildi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, denizanalarına dokunulması halinde diğer türden farklı olarak bu tür denizanasının uzun dokunaçları olduğunu,  nispeten daha yakıcı ve kızarıklık, kaşıntı, kabarcık oluşumu yaptığını belirtti.

“ÇIPLAK ELLE DOKUNULMAMALI”
Derneğin bilim danışmanı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Dekan Yardımcısı Nurçin Killi, denizanalarının bu şekilde görülmesinin son derece doğal olduğunu söyledi. Dr. Killi “Denizanaları kıyı sularında dağılım gösterirler. Denizel akıntılarla koy ve körfezlere sürüklenerek birikir ve daha sonra da öldüklerinde doğal olarak kıyıya vururlar. Genelde de su sıcaklığının uygun olduğu İlkbahar aylarından itibaren görülmeye başlarlar. Denizanaları kesinlikle çıplak elle dokunulmamalı, yüzerken temas oluşmuşsa da, temas bölgesi kesinlikle tatlı suyla değil deniz suyuyla yıkanmalıdır. Hatta deniz kumu ile temas yüzeyi kaplanarak kredi kartı gibi ince bir şeyle hafifçe kumu uzaklaştırmak gerekir. Böylece kumla birlikte patlamamış yakıcı hücreler de uzaklaştırılmış olur. Denizanaları düşük oksijene toleranslı canlılar olduğu için kirli ortamlarda bulunabiliyor ancak sadece kirli ortamlarda değil, temiz ortamlarda da yaşarlar. Kıyılara yakın yaşadıklarından koy ve körfezlere girdiklerinde birikme yapar ve öldüklerinde de kıyıya vururlar. Denizanalarının kıyıda görülmesi bulunduğu denizin kirli olduğunu göstermez, öyle bir şeyi söylemek için su kalitesi parametrelerine bakılması lazımdır. EKODOSD’un toplamış olduğu örnekler üzerinde de bir analiz çalışması yapacak ve bunu paylaşacağız.” dedi.

Kuşadası’ndan başlayarak Güzelçamlı Mahallesi’ne kadar uzanan sahil şeridinin birçok noktasında denizanalarıyla karşılaşıldığını ifade eden Sürücü, Kuşadası Belediyesi TİM Müdürlüğüyle görüşülerek, denizanalarının kıyıya yoğun olarak vurduğu yerlerden toplanıldığını ifade etti.

 

denizanalarinda-farkli-turlere-rastlandi-212934-40ce2587ecd126038b60fdbbc9533317.jpgdenizanalarinda-farkli-turlere-rastlandi-212934-824bb07d733d734b31816b078f8c8b91.jpgdenizanalarinda-farkli-turlere-rastlandi-212934-d9c53e0f111243c381c76cf7c8318606.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.