Akaryakıt Fiyatlarındaki İndirimler

Son günlerde uluslararası piyasalarda yaşanan gelişmeler, Türkiye'deki akaryakıt fiyatları üzerinde etkili oldu. İşte detaylar:

Brent Petroldeki Düşüş Akaryakıta Yansıdı

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatının 75 dolar civarında işlem görmesi, akaryakıt fiyatları üzerinde düşüşe neden oldu. Motorin fiyatlarına önce 1 lira 30 kuruş, ardından 88 kuruş indirim yapıldı. Benzin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik olmadı.

Güncel Akaryakıt Pompa Fiyatları

İstanbul'da benzinin litre fiyatı 34,55 TL, motorinin litre fiyatı ise 35,41 TL olarak belirlendi. Ankara'da motorin fiyatı 36,09 TL, benzin fiyatı 35,28 TL; İzmir'de ise motorin 36,3 TL, benzin 35,42 TL olarak belirlendi. LPG'nin litre fiyatı ise ortalama 18.65 TL.

Akaryakıt Fiyatlarının Hesaplanması

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatlarının hesaplanmasında gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payı ekleniyor. Buna göre KDV hariç rafineri satış fiyatı belirleniyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken Akdeniz-İtalyan piyasasındaki günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belirli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı hesaplanıyor.

Bu durum, son zamanlarda artan akaryakıt fiyatlarına bir nebze olsun nefes aldıracak gibi görünüyor. Ancak, piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle akaryakıt fiyatlarının geleceği konusunda belirsizlik sürüyor. (Haber Merkezi)

Kaynak: Haber Merkezi