"Destekler elektriğe de gelmeli"

"Destekler elektriğe de gelmeli"
ABONE OL
Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, elektriğe gelen zamların üreticileri zor durumda bıraktığını ve acil bir çözüm yolu bulunması gerektiğini belirterek; “Desteklemenin elektriğe de gelmesini istiyoruz” dedi. 

TUĞBA AYDIN - Geçtiğimiz günlerde elektriğe gelen zamların üretici üzerindeki kötü etkileri sürüyor. Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, yeni zamlardan önce de elektrik konusunda üreticilerin sıkıntı yaşadığını belirterek; “Sorun son zamlarla ilgili değil, daha önceki yıllarda da sürekli bu konuda bize şikayetler geliyordu. Özellikle tarımsal sulamada kullanılan elektriğin evde kullanılan elektrikten yüksek olduğu sürekli gündemimize gelen bir konu. Çiftçiler bizden bu konuda yardım talep ediyor. Tabi bizler de direkt bu işin içerisindeyiz. Ben de kullanıyorum zaten. Hayvancılık işletmelerinde yani tüm işletmelerimizde kullanılıyor. Tarımda en çok kullanılan enerji türüdür elektrik. Hem çevre dostu hem de daha ucuz akaryakıta göre” dedi.
“ÇİFTÇİNİN BELİ BÜKÜLDÜ”
Elektrik olan yerlerde vatandaşın elektriği tercih ettiğini, elektriğin olmadığı yerlerde ise traktörler vasıtasıyla akaryakıtla tarımsal sulama yapıldığını kaydeden Kendirlioğlu; “Akaryakıt kullanarak tarımsal sulama yapan ile elektrik kullanarak tarımsal sulama yapan çiftçilerimiz arasında maliyet anlamında makas hemen hemen kapandı neredeyse. Çünkü elektriğe gerçekten son yıllarda inanılmaz zamlar geldi. Bu son zamlar da gerçekten çiftçimizin bu konuda belini büktü denilebilir” ifadelerini kullandı. 
“DESTEKLENMESİ GEREKİYOR”
Daha önceki yıllarda elektriğin desteklendiğini ancak günümüzde destek kapsamına alınmadığını sözlerine ekleyen Kendirlioğlu; “Biz burada çözümün şu olduğuna inanıyoruz; Daha önceki yıllarda benim hatırladığım tarımsal sulamada ve tarımda kullanılan elektrik destekleniyordu. Elektrik dağıtımının özelleştirilmesiyle bu maalesef ortadan kalktı. Şu anda evde kullandığımız yani elektrik ile tarımda kullandığımız elektrik arasında fark olmadığı gibi hatta tarımda kullandığımız elektrik şehirde kullanılan elektrikten daha fazla hale geldi. Bunun da çözümü şu; Daha önceki yıllardaki gibi tarımda kullanılan elektrik enerjisinin bizlere daha ucuz şekilde desteklenerek verilmesi. Çünkü biz bunu üretimde kullanıyoruz. Tarımda, gıdada kullanıyoruz. Gıda ise çok önemli olduğuna göre bu tür girdilerin devlet tarafından bir miktar desteklenmesi gerekir diye düşünüyorum. Çünkü az da olsa akaryakıtta gübrede destekleme var ama elektrikte maalesef destekleme yok. Bu desteklemenin elektriğe de gelmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
“GEREKLİ GİRİŞİMLERDE BULUNDUK”
Sorunun çözümü için çeşitli girişimlerde bulunduklarını aktaran Kendirlioğlu; “Bununla ilgili de Aydın’daki bütün ziraat odalarımızla beraber birliğimiz nezdinde girişimlerde bulunduk. Bakanlıklara yazdık. Bu konunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledik. Çünkü gerçekten enerji çok önemli, özellikle elektrik enerjisi çok değerli ve bunun üretime negatif anlamda yansımaması için bugünden tedbir alınması gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

barajdaki-su-seviyesi-endiselendiriyor-yuzde-19a-kadar-dustu-225273-135aa5a18abc64e14179fff54be107e6-001.jpeg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.