‘DEVE SÜTÜ’NE MİLYONLUK YATIRIM

‘DEVE SÜTÜ’NE MİLYONLUK YATIRIM
ABONE OL
İspanya Tarım Gıda ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü önderliğinde geliştirilen ‘DEVESÜTÜ’ projesi kapsamında Aydın’a 2,4 milyon liralık deve sütü çiftliği kurulması planlanıyor.

ABDURRAHMAN FIRAT - Kurulacak çiftlikle deve sütü üretiminin verimli şekilde işlenmesi, artırılması ve yaygınlaştırılması amaçlanıyor. 

İspanya Tarım Gıda ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü (IRTA) önderliğinde İspanya, Almanya, Fransa İtalya, Hırvatistan gibi Avrupa Birliği ülkeleri ile Cezayir, Fas ve Türkiye’den araştırıcıların ortaklaşa hazırladıkları “DEVESÜTÜ - Akdeniz Havzasında Deve Sütü Üretimi, İşlenmesi ve Tüketiminin Arttırılması” başlıklı proje kapsamında İspanya’dan gelen heyet Aydın’ın İncirliova ilçesinde incelemelerde bulundu. Türkiye’de tek deve çiftliğinin bulunduğu ilçeye gelen 3 kişilik heyet, Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Aytekin Kaya’ya ait çiftlikte deve sütünün tadına baktı. Heyette yer alan ve deve sütünün tadına bakan Uluslararası Devecilik Araştırma ve Geliştirme Topluluğu (ISOCARD) Başkanı Dr. Bernard Faye, Türkiye’deki deve sütünün tadının ve aromasının diğer ülkelere göre farklı olduğunu söyledi. 

2,4 MİLYON LİRALIK DESTEK
Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin su kaynaklarının gelecek yıllarda azalması, büyük ve küçükbaş hayvanlarda süt oranın düşmesine karşı deve sütü üretimini yaygınlaştırmak amacıyla AB Prima gerçekleştirilen projeye 2 milyon avroluk hibe desteği sağlanacak. Bu sağlanan desteğin 375 bin avrosu, yani 2,4 milyon lirasıyla deve çiftliği, mandıra ve bilimsel inceleme yapılacak. Deve çiftliğini kuracak olan Kaya Kardeşlere 1 milyon lira, Ovacık Mandıra'ya 700 bin lira ve araştırmalar yapan Adnan Menderes Üniversitesine ise yaklaşık 640 bin lira hibe desteği verilecek. 

Yüzde 47,5 oranında verilecek hibe desteği ile kurulacak modern çiftlikte verim ve üretim artırılarak mandırada işlenecek ve paketlenmesi sağlanacak.

DÜNYADA 48 ÜLKEDE DEVE YETİŞTİRİLİYOR
Hayatını develeri araştırmakla geçiren deve uzmanı ve ISOCARD Başkanı Bernard Faye, dünyada 35 milyon civarında devenin ve bu develerden ise yaklaşık 2,8 milyon ton süt elde edildiğini ifade ederek “Dünyada 48 ülkede deve üretiliyor. Projemiz sadece deve olan ülkeleri kapsamıyor. Batı ülkelerinde deve sütüne talep her geçen gün artıyor. Çünkü deve sütü insan sağlığına faydalı olduğu için rağbet görüyor. Bilimsel olarak diyabete deve sütünün iyi geldiği belirlendi. Birçok ülkede deve olmamasına rağmen vatandaşlar marketlerden deve sütü alıyor. Otizme, kansere ve sindirim sistemine iyi geldiği de söyleniyor ama bunların araştırmalar sonunda ispatlanması gerekiyor. Özellikle Cezayir ve Türkiye’de deve sütü üretimi her geçen gün artıyor.  Aydın’daki çiftlikte yaptığımız incelemede deve sütünün de tadına baktık. Deve sütü çok lezzetliydi” dedi. 

AYDIN’DA MODERN DEVE ÇİFTLİĞİ KURULACAK
Deve sütü üzerinde incelemelerde bulunan Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atakan Koç ise develerden sağılan sütlerden numune aldı. Prof. Dr. Koç, yaptığı açıklamada, “Bu proje deve sütü üretimini, tüketimini yaygınlaştırmaya ve ihracı artırmaya yönelik bir proje. 2 milyon avroluk bütçeye sahip projenin de yaklaşık yüzde 20’si, yani 375 bin avrosu Türkiye’ye ayrılmış durumda. Buradaki amaç Türkiye’deki bir işletme modern bir işletme olarak deve sütü üretecek. Ovacık Mandıra firması da bu üretilen sütleri işleyecek ve ürüne dönüştürecek. Daha sonra bu ürünler paketlenip hem yurt içerisinde hem de yurt dışına, Avrupa Birliği ülkeleri dahil olmak üzere birçok ülkeye, ihraç edilecek. Tabi burada bir de Avrupa Birliği’nin 20-30 yıl sonra olası bir kuraklık durumunda sığır sütünün azalması sonucunda deve sütünü alternatif olarak düşünmesi de var” diye konuştu.  

DEVE SÜTÜ AYDIN EKONOMİSİNE KATMA DEĞER SAĞLAYACAK
Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonu Başkanı Aytekin Kaya da konuyla ilgili konuşmasında Aydın'da deve sütü üreterek Avrupa ülkelerine ihraç etmek üzere proje geliştirdiklerini belirtti. Çiftliğinde yaklaşık 17 tane dişi devenin bulunduğunu belirten Kaya, önümüzdeki günlerde bu sayıyı 50’ye çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Tarım ve Orman Bakanlığı’yla yazışma içerisinde olduğunu ifade eden Kaya, yurt dışından ithal deve getirerek deve sütü üretimi yapacağını dile getirdi. Bir deveden yaklaşık günde 4 litre süt elde edildiğini ve sütün litresinin 100 liradan satıldığını belirten Kaya, deve sütünden elde edilen ürünleri yurt dışına ihraç edip ülke ekonomisine katkıda bulunmak istediklerini ifade etti.

deve-sutu-milyonluk-destek-125170-3fbf37d5fcda5bbd574fbf2f6d3c8a27.jpgdeve-sutu-milyonluk-destek-125170-5e0994449f959003cbda85710db73492.jpgdeve-sutu-milyonluk-destek-125170-5f50de0ddc6b59569293cc5743eafff1.jpgdeve-sutu-milyonluk-destek-125170-47426171b03507fd04c1a60efb70e019.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.