Didim’de Su Ürünleri tesisi kurulacak

Didim’de Su Ürünleri tesisi kurulacak
ABONE OL
Balık yetiştiriciliği alanında faaliyet gösteren Türkiye’deki dev firmalardan olan Agromey, Aydın Didim’de su ürünleri yetiştiriciliği tesisi kurulması için düğmeye bastı. 

MURAT TAN- Didim kurulması düşünülen ve kamuoyunda bazı tepkileri beraberinde getiren Su ürünleri Organize Sanayi Bölgesi gündem deki sıcaklığı korurken, Türkiye’deki balıkçılık sektörünün önde gelen ihracatçı firmalarından olan Agromey firması, Didim’deki Arapça-Karacagöl Dalyanı açıklarında yıllık 2 bin tonluk balık yetiştiriciliği tesisi kurmak için girişim başlattı. 

TESİSİN MALİYETİ 8 MİLYON 500 BİN LİRA

Hâlihazırda ÇED Süreci başlatılan 8 milyon 500 bin lira proje bedelli tesisin deniz yüzey alanının 67 bin 500 metrekare olması planlanırken, 12 adet 50 m çapında yetiştirme kafesi ve 3 adet 20 m çapında hasat kafesi kullanılacak. Planlanan yetiştiricilikte yıllık 2 bin toplam kapasitenin bin 250 tonunu Levrek balığı, 750 tonunu çipura, sinağrit, sarıağız, minekop ve fangri mercan oluşturacak. Proje kapsamında gerçekleşecek yetiştiricilik; kuluçkahaneden yavru balıkların temini, bu balıkların yetiştiricilik alanına sevk edilmesi, yavru balıkların dairesel kafeslere yerleştirilmesi, balıkların yetiştiriciliği ve son olarak da balıkların hasat edilerek paket evine gönderilmesi şeklinde olacak.

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞINDAN KİRALANACAK

Faaliyet kapsamında yetiştirilecek yavru balıklar üretim izni olan kuluçkahanelerden temin edilecek ve yavru balıklar tekneler aracılığı ile kafes ortamına taşınacak. Kafes ortamında yetiştiriciliği gerçekleşen balıkların istenen ağırlığa ulaşması ile hasat işlemi gerçekleştirilecek. Belirli bir ağırlığa, boy ve et kalınlığına ulaşan balıklar hasat edildikten sonra şoklama tankına alınarak paketleme tesislerine gönderilecek. Paketleme sonrası balıkların pazarlama işlemleriyle birlikte kıyı alanında bulunan Taşburun balıkçı barınağından yükleme boşaltma yapılacak. Yavru balıklar ve yemler bu iskeleden, denize çıkış yapacak hasat edilen balıklar ise denizden karaya bu iskele aracılığı ile çıkarılacak. Su Ürünleri Yetiştiriciliği konusunda faaliyet göstereceği 67 bin 500 metrekarelik deniz alanının kiralamasıysa firma tarafından Tarım ve Orman Bakanlığından yapılacak. 

İZMİR KARABURUN’DA HALK TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Daha önce Agromey firması tarafından 2017 yılında İzmir Karaburun’da 3,9 milyon metrekare deniz alanına kurulmak istenen Agromey Balık Çiftliği Projesi’ne halk tepki göstermişti. Karaburunluların aylarca yapılmaması için mücadele ettiği balık çiftliği projesi Ankara’daki İDK (İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu) toplantısında denizel ortamın bakteri bakımından uygun olmadığı gerekçesi ile reddedilmişti.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.