Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Ebru Görmez'in haberine göre; 2000'li yıllar öncesinde oldukça kıymetli olan ve çeyiz hazırlayan gelinlerin gözdesi konumundaki yorgancılık, unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında ilk sıralarda bulunuyor. El emeğiyle üretimi gerçekleşen ve bir kişinin bir gün içerisinde en fazla 2 adet yorgan üretebildiği yorgancılık mesleği artık makineleşerek, adeta yok oluyor. Didim’de de bu mesleği tek icra eden Himmet Ünal, yorgancılık için çırak bulanamadığını belirtirken, mesleğin makineleştiği için kendisinden sonra devam etmesinin mümkün görünmediğini aktardı. 

Didimin Son Yorgancisi Unutulmaya Yuz Tutmus Meslek Yorgancilik Gazte 507432 8F25084Ca0Da09307E041663Eae7Db84

“GÜNDE İKİ TANE YORGAN ÜRETEBİLİYORUM”

Yorgancılık serüveninden bahseden Ünal, “1976 yılının Temmuz ayında bu mesleğe girdim ve 48 senedir bu mesleği icra ediyorum. Bu mesleğe girdiğimde 15 yaşındaydım ve oldukça rağbet görülüyordu, önemli bir meslekti. 4 kişi çalışıyorduk dükkanda ve işlere yetişemiyorduk. Ancak zamanla çekyatlar çıktı, makine üretimi yorganlar üretildi ve rağbet düştükçe düştü. Teknoloji bu mesleği sekteye uğrattı. Ancak teknoloji, el emeği yorganın rahatlığını veremez. Bu mesleğin ölmesinde birde genç kızların çeyiz alışverişleri değişti birde pratik değil elle üretilen yorgan. Temizliği farklı, genç kızlarda artık kolayına kaçıyor. Aydın merkezde çalışıyordum öncelerde sonra Didim’e yerleştim, merkezin talepleri biraz daha yoğundu. 2003 yılında Didim’e geldiğimden beridir tek başıma yapıyorum işimi. Didim’e geldiğim yıllarda tek başıma işlerime yetişiyordum ancak şuan yaştan dolayı da yetişemiyorum ancak günde 2 tane hala üretebiliyorum.” dedi. 

Didimin Son Yorgancisi Unutulmaya Yuz Tutmus Meslek Yorgancilik Gazte 507432 0E8D1B1C4F0B254D89Db86C99A28B2F4

“ÇIRAK BULUNMUYOR”

El yorganının sağlıklı olduğundan bahseden Ünal, “Yorgancılıkta pamuk veya yün kullanılması lazım. Meslekte dikkat edilmesi gereken şey, kumaşın pamuk olması lazım ve daha kullanışlı oluyor bu şekilde. Makine üretimlerinde polyester kullanılıyor ve yakıyor kişiyi. Makine üretiminde her şeyde polyester kullanılıyor o da yatana elektrik veriyor. Mesela boyun fıtığı olanlarda pamuk yastık iyi geliyor ve sağlığına kavuşuyorlar. Şu anda da çırak bulunmuyor. Bu meslek Didim'de benden sonra devam etmez Ama Didim’de böyle bir yer gerekli. Kazancı az bir meslek ama değerlidir" ifadelerine yer verdi.

Aydınlı yorgancıdan 'helal kazanç' dersi! Yastıktan çıkanı hiç düşünmeden geri verdi Aydınlı yorgancıdan 'helal kazanç' dersi! Yastıktan çıkanı hiç düşünmeden geri verdi

Muhabir: Ebru Görmez