Didim'deki ÇED Toplantısı'nda kriz!

Didim'deki ÇED Toplantısı'nda kriz!
 Muhabir
Didim'in Akbük Mahallesi'nde GZ Madencilik tarafından yapılması planlanan mermer ocağı kırma eleme tesisi için, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı düzenlendi. Şirket yetkilileri, yapması gereken halkı bilgilendirme toplantısını gerçekleştirmeyerek alanı terk etti.

Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Ebru Görmez'in haberine göre, geçtiğimiz haftalarda yapılması planlanan ancak ertelenen ÇED toplantısı düzenlendi. Akbük Mahallesi Şükrü’nün Kahvesi'nde gerçekleşen ÇED toplantısında yönetmeliğinin 9. Maddesi gereği halkı bilgilendirme toplantısını yapması gereken şirket yetkilileri, Akbük ve Didim halkının tepkisi ile karşılaşınca, gerekli bilgilendirmeyi yapmayarak ve tutanak tutmadan alanı terk etti. Sonrasında halk, ÇED toplantısıyla ilgili tutanak tuttu.

whatsapp-image-2024-05-09-at-15-45-33.jpeg

ÇED toplantısına Didim ve Akbük’te bulunan kitle örgütü temsilcileri, siyasi partiler ve çok sayıda vatandaş katılım gösterdi. Yapılması planlanan projeyi düdük ve alkışlarla protesto eden halk, ‘Mermer ocağı istemiyoruz’ yazılı pankartlar açarak sloganlar attı.

whatsapp-image-2024-05-09-at-15-45-33-1.jpeg

ÇED toplantısının yapılacağı alana giren şirket yetkilileri, halk tarafından düdük ve alkışlarla karşılandı. “Akbük teslim olmayacak” sloganları atılırken, şirket yetkilileri halkın projeyi dinlemeyeceğini iddia etmesinin sonrasında tutanak tutmadan alanı terk etti. Şirket yetkililerinin alanı terk etmesinin ardından halk, kendi tutanaklarını tutarak imza attı.

whatsapp-image-2024-05-09-at-15-45-32.jpeg

“HALK SAYESİNDE BUNU BAŞARDIK”

Konuyla ilgili açıklama yapan Didim Derneği Başkanı Filiz Hekimoğlu, “Yetkililere de söylediğimiz gibi Akbük'te gerçekleştirmek için düşünülen o projeyi satır satır değil, kelime kelime inceledik. İncelediğimizde tabii ki verilerde farklılıklar da dikkatimizi çekti ama verilerin farklılıklarını bir kenara koyup projenin nelere neden olabileceğini de öğrendik, araştırdık, bilimsel verileri bulduk. Toplantı başlamadan önce halkın gerçekleştirdiği protestolar sonucunda aslında buna ne kadar hazır olduğumuzun da farkına vardıklarını düşünüyorum. Çünkü neyle karşı karşıya olursanız, neyle karşı karşıya olduğunuzu bilirseniz o kadar karşı durursunuz. Akbük ve Didim halkı bu duruşu çok net gösterdi. Haklarını aldıklarını düşünüyorum. Çünkü hiçbir şekilde toplantıya başlayamadılar.” dedi.

whatsapp-image-2024-05-09-at-15-45-33-2.jpeg

“RAPORDA GARİPLİKLER VARDI”

Hekimoğlu, “Şöyle ki, halkın katılım toplantısı aşamasının yapılmamış olduğu ortada. Çünkü tutanak tutulmadı. Tutanak tutup gitmeleri gerekiyordu yetkililerin. Bakanlık yetkilisi de mutlaka aralarındaydı. Biz o tutanağı imzalamadık. Tekrar toplantı talep edebilirler. Gene aynı şekilde karşılanacaklar. Rapor içerisinde bir yerde 24 yazıyor, diğer tarafta 53 hektar yazıyor, bir yerde Didim yazmıyor, öbür tarafta Sivrihisar yazıyor galiba. O zaman raporu yenileyip ya da kendi içinde eksiklikleri o kadar fazla ki kopyala yapıştır deyimi vardır ya yani o kadar ciddiyetsiz bir rapor hazırlanmış. Bize hangi bilgilendirmeyi yapacaklar? Raporuna bile özenmeyen bir firma devlet ormanlarında yapacağı yatırımda nasıl bir özenin taahhüdünü verebilir ki?” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.