Bazı besinler ömrünüzden ömür çalarken bazılarının size zaman kazandırdığını hiç düşündünüz mü? Çok yeni bir çalışma ile karşınızdayım. Bu çalışma, belirli yiyecekleri yemenin hayatımızın dakikalarına nasıl mal olabileceğini ortaya çıkardı.
Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, 5,800'den fazla gıdayı insan sağlığına ne kadar etkilediklerine göre değerlendirdi.
Araştırmacılar, gıdanın gezegen üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için endeksin her bir ürünün karbon ayak izini de ölçtüğünü söyledi. Endeks, bir ürünün nasıl üretildiği, işlendiği, tüketildiği ve atıldığı gibi bir ürünün yaşam döngüsünün tüm yönlerini ve ayrıca bir gıdanın ne kadar kalorili ve besleyici olarak faydalı olduğunu da açıklıyor.
Araştırmacılar, sığır eti ve işlenmiş etlerden alınan günlük kalorifik alımın yüzde 10'unu meyve, sebze ve kuruyemiş karışımıyla değiştirmenin bize 48 dakikalık sağlıklı yaşam kazandırabileceğini buldu. Dahası, bu değişim beslenmeyle ilgili karbon ayak izimizi de yaklaşık üçte bir oranında azaltacak.
Araştırmacılar fıstık ezmesinin ömrünüze 33 dakika ekleyebileceğini buldu. Somon ayrıca beslenme etkisi için yeşil puan aldı ve bir ömre 16 dakika ekledi. Bununla birlikte, somonun çevresel etkisi zararlı kabul edildiğinden, gıda genel olarak kırmızı puan aldı.
Ömrümüze ömür katanlar bir yana bir de ömrümüzden çalan besinler var.
Alkolsüz içecekler, pizza, domuz pastırması ve çizburger gibi yiyecekler ömrümüzden süre eksilten besinler arasında olduğu belirlendi. Ve uzun süre yaşamayı planlayanlarımız için, en büyük suçlu olmaya devam eden ve bize 36 dakikaya mal olan sosisli sandviçlerden kurtulmak iyi bir fikir olabilir. Araştırmacılar, "Bir kişinin ABD'de yediği herhangi bir işlenmiş etin gramı başına ortalama 0,45 dakika kaybedildiğini bulduk’’ dedi. Sosisli sandviçte 61 gram işlenmiş et, yalnızca bu miktarda işlenmiş et nedeniyle 27 dakikalık sağlıklı yaşam kaybına neden oluyor.
Pizza 7 dakikaya, duble çizburger 8 dakikaya, pastırma 6 dakika sağlıklı bir yaşama ve alkolsüz içecekler 12 dakikaya mal oluyor. Çalışmanın lideri, çevre sağlığı uzmanı Profesör Oliver Joillet, çalışmanın sağlığımızı kontrol etmenin ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. Ayrıca “İnsan sağlığını ve çevreyi iyileştirmek için diyet değişikliklerinin aciliyeti açıktır” dedi.
Daha önce çok sayıda araştırmanın işaret ettiği gibi, işlenmiş et genellikle kimyasallar, renklendiriciler, tatlandırıcılar ve koruyucular dahil olmak üzere tanınmayan bileşenlerden oluşur. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, önde gelen ölüm nedenleri arasında yüksek oranda önlenebilir üç durum vardır; kalp hastalığı, bunama ve kanser.
Bu hastalıkların her biri için risk faktörleri çeşitlilik gösterse de esas olarak diyet dahil yaşam tarzı faktörleriyle ilgilidir. Critical Review in Food and Science'da yayınlanan bir araştırma, işlenmiş et yemenin koroner kalp hastalığından ölüm riskini yüzde 18 artırdığını buldu.
Sağlıklı ve uzun ömrün anahtarı beslenme! Daha kaliteli bir hayat için beslenmemizi ihmal etmemeliyiz.
Sağlıkla ve sevgiyle kalın..