14 Kasım Dünya Diyabet Günü kutlu olsun. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen Diyabet, yüksek kan şekerine neden olan metabolik bir hastalıktır. İnsülin hormonu, şekeri kandan hücrelerinize depolamak veya enerji için kullanmak üzere taşır. Diyabette vücudunuz ya yeterince insülin yapmaz ya da ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaz. Şeker hastalığı tedavi edilmezse yüksek kan şekeri nedeniyle sinirlerinize, gözlerinize, böbreklerinize ve diğer organlarınıza zarar verebilir.
Birkaç farklı diyabet türü vardır:
Tip 1 diyabet otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi, insülinin yapıldığı pankreastaki hücrelere saldırır ve onları yok eder.
Tip 2 diyabet, vücudunuz insüline dirençli hale geldiğinde ve kanınızda şeker biriktiğinde ortaya çıkar. Obezite nedeniyle oluşan diyabet türü genellikle bu türdür.
Prediyabet, kan şekeriniz normalden yüksek olduğunda ortaya çıkar, ancak tip 2 diyabet teşhisi için yeterince yüksek değildir.
Gestasyonel diyabet, hamilelik sırasında yüksek kan şekeridir.
Belirtiler
Artan açlık, artan susuzluk, sık idrara çıkma, bulanık görüş, aşırı yorgunluk, iyileşmeyen yaralar sık görülen belirtiler arasındadır.
Tedavi
Sağlıklı beslenme, diyabet yönetiminin merkezi bir parçasıdır. Bazı durumlarda, diyetinizi değiştirmek hastalığı kontrol altına almak için yeterli olabilir.
Yağlı balıklar, iltihabı ve diğer kalp hastalığı ve felç risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabilecek omega-3 yağları içerir. Ayrıca, kan şekerini yönetmek için önemli olan harika bir protein kaynağıdır. Somon, sardalye, ringa balığı, hamsi ve uskumru bunlara birer örnektir.
Yeşil yapraklı sebzeler, sindirilebilir karbonhidratlarda veya vücut tarafından emilen karbonhidratlarda çok düşüktürler, bu nedenle kan şekeri seviyelerini önemli ölçüde etkilemezler. Kalp ve göz sağlığınızı koruyan antioksidanların yanı sıra C vitamini gibi besinler açısından da zengindir.
Fasulye uygun fiyatlı, besleyicidir ve glisemik indeksi düşüktür, bu da onları diyabetli insanlar için sağlıklı bir seçenek haline getirir.
Sarımsak, diyabetli kişilerde kan şekerini, iltihabı, LDL kolesterolü ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.
Diyabet yani şeker hastalığı yönetimi kolay bir hastalıktır. Bu süreçte doğru ve kişisel beslenmek oldukça önemlidir. Bu konuda diyetisyeninizden destek almayı ihmal etmeyin...