sağlıklı bir beslenme çantasının çocukların sadece okulda başarılı olmalarını sağlamadığını belirten Diyetisyen Zeren Üşenmez, aynı zamanda hazırlık aşamasında fikirlerinin alınması, kendi sevdikleri sağlıklı yiyecekleri çantalarına kendilerinin koyması onların yaşam boyu sürecek doğru beslenme alışkanlıkları kazanmalarına da yardımcı olduğunu da ifade etti. Diyetisyen Üşenmez, sağlıklı beslenme çantasında olması gerekenleri anlattı.
“SAĞLIKLI BİR GELECEK SAĞLIKLI ALIŞKANLIKLARLA BAŞLAR”
Çocukların okula giderken yanlarına kitapları dışında sağlıklı bir beslenme çantası alması gerektiğini dile getiren Üşenmez, “Çocukların okul başarısını, sosyal becerilerini artırmak için ders çalışma programları, özel dersler ya da çeşitli aktiviteler düzenleniyor. Ancak kimi zaman gözden kaçırılan bir detay var: Beslenme. Sağlıklı bir beslenme çantası, çocukların sadece bedensel sağlığına değil, aynı zamanda zihinsel performanslarına da doğrudan etki eder. Gün boyunca ders dinleyen, sınavlara hazırlanan ve sosyal olarak aktif olan çocuklar, enerjilerini ve konsantrasyonlarını koruyabilmek için doğru beslenmeye ihtiyaç duyarlar.
Sağlıklı bir beslenme çantası, çocukların sadece okulda başarılı olmalarını sağlamaz, aynı zamanda hazırlık aşamasında fikirlerinin alınması, kendi sevdikleri sağlıklı yiyecekleri çantalarına kendilerinin koyması onların yaşam boyu sürecek doğru beslenme alışkanlıkları kazanmalarına da yardımcı olur. Bu yüzden çocuklarınızın her gün okula giderken yanında sadece kitaplarını değil, sağlıklı bir beslenme çantasını da götürmelerini sağlamak gerekir. Unutmayın, sağlıklı bir gelecek sağlıklı alışkanlıklarla başlar” dedi.
“DOĞRU BESLENME ÇANTASI BESLENME ALIŞKANLIKLARI KAZANDIRIR”
Sağlıklı bir beslenme çantasında yer alan gıdaların, zihinsel fonksiyonlarını destekleyici besin öğelerini içermesi gerektiğini belirten Zeren Üşenmez, “Beslenme çantası hazırlarken rehberimiz olacak olan en pratik yöntem, bütün besin gruplarından en az bir çeşit olacak şekilde beslenme çantalarında yer vermektir. Doğru beslenme çantası, çocukların okulda maruz kalabileceği sağlıksız gıdalardan korunmasını sağlar ve evde edindikleri sağlıklı beslenme alışkanlıklarının devamını destekler” ifadelerini kullandı.
SAĞLIKLI BESLENME ÇANTASI NASIL OLUR?
Sağlıklı bir beslenme çantasında neler olması gerektiğini anlatan Üşenmez, “Tam tahıllı sandviçler; Beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği kullanarak, içini haşlanmış yumurta, tavuk, hindi dilimleri veya evde kendinizin hazırladığı ızgara / fırın köfteler ile doldurun. Böylece çocuk, protein ve karbonhidrat dengesi ile hem tok kalır hem de enerji sağlar. Taze meyveler; Çocuklarınızın beslenme çantasına mevsimine uygun meyvelerden muhakkak ekleyin. Meyve, hem doğal şeker hem de lif kaynağıdır ve çocuğun tatlı isteğini sağlıklı bir şekilde karşılar. C vitamini içeren turunçgiller, demir içeren yeşil yapraklı sebzeler çocukların bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuruyemişler; Fındık, badem, ceviz gibi sağlıklı yağ içeren kuruyemişler çocuğun zihinsel fonksiyonlarını destekler.
Ancak, alerji riski varsa dikkatli olunmalıdır. Sebze dilimleri; Havuç, salatalık, biber gibi çiğ sebzeler, çocukların bağışıklık sistemini güçlendirirken, aynı zamanda vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar. Süt ve süt ürünleri: Kalsiyum açısından zengin olan süt, yoğurt ya da ayran gibi ürünler kemik ve diş gelişimi için gereklidir. Kefir, yoğurt gibi gıdalar da içerdikleri probiyotikler sayesinde yine çocuklarımızın bağışıklık sistemini destekler. Su tüketimi; çocukların gün boyunca yeterince su içmesi, onların konsantrasyonunu artırır ve genel sağlığı destekler. Şekerli meyve suları veya gazlı içecekler yerine suyun teşvik edilmesi, hem kilo kontrolü hem de sağlıklı bir yaşam tarzı için önemlidir. Çocuklarımızın beslenme çantalarında muhakkak su bulundurmaya özen gösterelim” şeklinde konuştu.
BESLENME ÇANTASINDA HANGİ BESİNLERDEN KAÇINMALIYIZ?
Beslenme çantasına konulan yanlış gıdalara da değinen Dyt. Zeren Üşenmez, şu ifadeleri kullandı: “Öte yandan, beslenme çantasına koyulan yanlış gıdalar çocukların gelişimini olumsuz etkileyecektir. Şekerli atıştırmalıklar, gazlı içecekler veya işlenmiş gıdalar çocuklarda hiperaktivite, dikkat eksikliği ve hatta obezite riskini artırır. Uzun vadede ise bu tür beslenme alışkanlıkları, diyabet gibi kronik hastalıklara zemin hazırlar. Bu tür gıdalar, çocukların yalnızca fiziksel sağlığını etkilemekle kalmaz; aynı zamanda ruhsal durumlarını da etkilediği bilinmektedir. Aşırı şeker tüketimi, ani ruh hali değişikliklerine, sinirlilik ve kaygıya neden olabilir. İşlenmiş gıdalar; cips, şekerli bisküviler, gofretler ve gazlı içecekler kan şekeri dengesini bozarak çocukların dikkatini dağıtır ve enerjilerini hızlıca tüketir. Rafine şeker içeren gıdalar; rafine şekerle dolu atıştırmalıklar, önce kısa süreli bir enerji patlaması yaşanmasına, ardından ise yorgunluk, baş ağrısı ve dikkat dağınıklığına yol açar. Böylece çocuğun ders sırasında odaklanma süresi kısalır, öğrenme performansı düşer. Aşırı yağlı yiyecekler; yağlı poğaçalar, margarin içeren yiyecekler, kızartmalar çocuğun sindirim sistemini zorlayabilir ve halsizlik yaratabilir.”