Doğal şifa kaynağı olarak bilinen ve halk arasında “dağ muzu” ismiyle anılan Işkın Otu, Nazilli’de tezgâhlardaki yerini aldı. Özellikle Doğu Anadolu’nun dağlık bölgelerinde yetişen bu özel bitkiyi Ağrı’dan getirten Erkan Çetin, otun her yıl büyük ilgi gördüğünü belirtti.
Yıllardır Nazilli’de ışkın satışı yaptığını söyleyen Çetin, “Her yıl bu dönemde sipariş üzerine ot getiriyorum. Işkın, başta kanser ve şeker hastalarına iyi geldiği bilindiği için çok tercih ediliyor. Ağrı, Van ve Hakkari gibi illerin yüksek kesimlerinde karlar eridikten sonra toplanmaya başlanıyor. Soyularak taze şekilde yeniyor” dedi.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Işkın otunun faydalarını da sıralayan Çetin, “Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, mideyi rahatlattığı ve vücuda enerji verdiği halk arasında yaygın bir bilgi. Taze tüketiminin yanı sıra kurutularak veya kaynatılarak da kullanılıyor. Aynı zamanda bazı yemeklerde aroma verici olarak da tercih ediliyor.” diye konuştu.
IŞKIN OTU NEDİR?
Yüksek ve kayalık arazilerde yetişen Işkın Otu; kabuğu soyularak yenen, ekşimsi ve ferahlatıcı tadıyla tanınan, şifa kaynağı bir bitki. Kan şekerini düzenleyici etkisi nedeniyle özellikle diyabet hastalarının ilgisini çekiyor. Ancak uzmanlar, bu tür bitkileri kullanmadan önce mutlaka doktora danışılması gerektiğini hatırlatıyor.