Dolu ve yağmur pamuk üreticisini vurdu

Dolu ve yağmur pamuk üreticisini vurdu
ABONE OL
Aydın’ın İncirliova ilçesinde dün akşam saatlerinde aniden yağan dolu ve sağanak yağmur 5 bin dönüm arazide ekili olan pamuğu vurdu.

(BURHAN CEYHAN) Tarım sigorta kanunun değişmesini isteyen çiftçi Ali Şahin, “Maalesef çiftçinin dostu yok. Bizim için seçim meçim bir şey değil. Seçim istemiyoruz, seçimle uğraşmıyoruz. Çiftçinin halini görsünler yeter” dedi.
Osmanbükü Mahallesindeki pamuk ekili araziler yağan yağmur ve doludan büyük zarar gördü. Nisan ayında ekilen pamuk fidelerinin dalları ve yaprakları tamamen kırıldı. 5 bin dönüm pamuk ekili arazide tüm ürünlerin harap olduğunu gören çiftçiler sigortacılara ve yetkilere isyan etti. Tarlalardaki suları kendi imkânlarıyla boşaltmaya çalışan çiftçiler yetkililerin ilgisizliğinden yakındı. Yağan yağmur ve dolu sonrası zarar gören arazilerde Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri incelemelerde bulundu.

ÇİFTÇİ ZARAR GÖRDÜ
Osmanbükü Mahalle Muhtarı ve pamuk üreticisi Ali Şahin, “Dün akşam saatlerinde yağan yağmur ve doludan köyümüz çok büyük zarar gördü. Özellikle ovamızda bulunan ekili pamuk tarlaları bundan çok etkilendi. Yağan yağmur ve doludan 5 bin dönüm arazi zarar gördü. Yaptığımız incelemeler neticesinde çiftçilerin yaptığı ÇKS üzerinden 70 çiftçinin ürünü kullanılamaz hale geldiğini tespit ettik. Bizim köyümüzde 150 çiftçi olduğunu düşündüğümüzde köyün yarısı bundan etkilendi. Bu çiftçilerin tarlarındaki ürünlerinin yüzde yüzü zarar gördü. Sigorta primlerinin yüksek olmasından dolayı sadece birisini ancak yaptırabiliyoruz. Diğer tarlaları ödeme zorluğundan dolayı sigorta yaptıramıyoruz. Biz pamuklar toplandıktan sonra eksik olan pamuk zararının karşılanmasını istiyoruz. Zarar gören araziler ovanın en verimli arazileridir. Osmanbükü köyü olarak verimli arazilerimizden dönümünde 750-800 kiloya yakın pamuk aldığımız yıllar oluyordu. Ama artık önümüz karanlık hiç bir şey göremiyoruz. 5 bin dönüm arazide yaklaşık 30 bin ton pamuk üretimi oluyor. Ancak şu anda yüzde yetmiş zarar gördüğünü hesaplarsak bu rakam 15 bin ton pamuğunda altına düşecektir.”

 “ÇİFTÇİNİN DOSTU YOK”
Hiçbir zaman çiftçilerin dostunun olmadığına vurgu yapan Şahin, “Sigorta primlerinin daha düşük olmasını ve sigorta primlerinin ise acilen ödenmesini istiyoruz. Çiftçiler olarak tarım sigortası kanununun değişmesini arzu ediyoruz. Sigorta sadece kendisini düşünüyor. Biz bunu istemiyoruz. Biz çok cüzi bir sigorta fiyatı ödemeliyiz. Başımıza bu tür felaketler geldiğinde ise anında sigorta eksperleri buraya yığılması gerekirken, bu durumda biz sigorta eksperlerinden ancak gün alabiliyoruz. Biz istiyoruz ki bu durumlarda tüm tarlalarda sigorta eksperleri harıl harıl inceleme yapsın. Maalesef çiftçinin dostu yok. Bizim için seçim meçim bir şey değil. Seçim istemiyoruz, seçimle uğraşmıyoruz. Çiftçinin halini görsünler yeter” dedi. 

“ELE ALINACAK MAHSÜL KALMADI”
Geçimini çiftçilik yaparak sağlayan Yüksel Dağ ise, “Osmanbükü’nde çiftçilik yapıyorum. Burası benim kiracı olarak ektiğim pamuk tarlası. 6 dönüm tarla 40 bin TL kira bedeli var. 38 bin TL’de masrafımız oldu. Yağan dolu ve şiddetli yağıştan sonra ele alınacak bir mahsulümüz kalmadı. Bu saatten sonra bu üründen hiç bir şey olmaz. Kolu bacağı kırılmış bir insan düşünün bunun kime faydası olabilir. Hiç kimseye faydası olamaz. Zararımız çok büyük. Zor durumdayız” dedi.

dolu-ve-yagmur-pamuk-ureticisini-vurdu-111720-38dc7366ab44bdeca39df2882da5b958.jpgdolu-ve-yagmur-pamuk-ureticisini-vurdu-111720-c06761cc9d463701cd369931173a74dc.jpgdolu-ve-yagmur-pamuk-ureticisini-vurdu-111720-6981a074db20e3773db3132dc3934e79.jpgdolu-ve-yagmur-pamuk-ureticisini-vurdu-111720-18285c139d3da64f3cab201ec0f1726f.jpg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.