(MURAT TAN) 14 Nisan itibariyle boğa güreşlerinin başlayacağı Ege Bölgesi’nde, geçtiğimiz yıl Germencik’e bağlı Dağyeniköyü Mahallesi’nde yapılan Baş Boğa Güreşleri’nde ‘Türkiye Şampiyonu’ olan Dozer adlı pehlivan boğa, güreş hazırlıklarına başladı.

Üç yıldır bakımını üstlendiği bin 180 kilogramlık ‘Dozer’ adlı pehlivan boğayı adeta çocuğu gibi özenle bakarak yetiştiren Muammer Gün, bu seneki güreşlerde de rakip boğalara nal toplatacaklarını söylerken, Aydın’a yeni madalyalar kazandırmaya hazır olduklarını belirtti.

“GÜREŞLERDEKİ PERFORMANSI ÜST DÜZEYDE”

32 seneden beri güreş boğası yetiştiriciliği yaptığı söyleyen Gün, “Dozer ile geçen sene Türkiye şampiyonu olduk, bu sene de iddialıyız. Dozer şu an 5 yaşında ve güreşlerde gerçekten farkını artık koyuyor. Boğa yetiştiriciliği özen isteyen bir iştir. Boğalar, 2 yaşındaki deneme güreşlerinin ardından 3 yaşında yavaş yavaş güreşlere başlar. Esas güreşiyse 4-5 yaşları itibariyle yapar. Dozer şu an 5 yaşında olduğu için güreşlerdeki performansı üst düzeyde. Dozer’in form tutması için sezon başındaki ilk 3 gün, 2 kilometreden başlayarak 6 kilometreye kadar yürüyüşe çıkarıyoruz. Bu yolu günden güne çoğaltıp 10 kilometre yürüyüşe çıktıktan son dik rampada da yürütmeye başlarız. Rampayı nasıl itinayla çıkıyorsa inişinde de itinayla yürümesine özen gösteriyoruz” diye konuştu.

“BU KÜLTÜRÜ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ“

Dozer’in beslenmesinin de çok önemli olduğunu söyleyen Gün, “Dozer’i ağırlıklı olarak protein kaynağı yüksek olan, arpa ezmesi, burçak, incir, bakla, nohut ve üzüm gibi yiyeceklerle besliyoruz. Mümkün olduğu kadar da ciğerde yağlanma olmaması için antrenmanlara da ağırlık gösteriyoruz. Bu yıl 14 Nisan itibariyle boğa güreşleri başlıyor ve 11. ayın sonuna kadar devam edecek. Bu işe meraklı olanlara tavsiyem sahada saygı ve sevgi içerisinde, tantana, gürültü etmemeye özen göstermeleri ve boğalarımızı güreştirirken değnek kullanmaktan vazgeçilmesidir. Sahalarda boğalarımızı güreştirirken hayvan değnekten kaçıyor ve ürküyor. Güreş esnasında aslında boğaların birbirlerine zararı yoktur. İki insanın yağlı güreşe tutuştuğunu farz edin. Boğalara göre güreş aslında bir nevi oyuna benzer. Boğa hisli hayvandır. Sahaya çıkacağı zaman kamyon besihaneye geldiğinde güreşe tutuşacağını bildiği için hemen hiçbir zorluk göstermeden kendisi kamyona yönelir. Boğa güreşleri bizim kültürümüzün vazgeçilmez bir öğesidir. Elimizden geldiğince ve gücümüz yettiğince bu kültürü yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

dozer-rakiplerini-yikacak-95673-4d72d2ad7f5983cb298eb8a8e6df7d50.jpegdozer-rakiplerini-yikacak-95673-c61ff6c8604ab26b3be05986b3fde0e7.jpegdozer-rakiplerini-yikacak-95673-e9430c0f4c44e1d51cb33d727e7a7f77.jpeg


Kaynak: MURAT TAN