Dünyanın en sağlam yayları onun elinden çıkıyor
Karacasu Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Erol Genç, 10 yıl önce merak sardığı geleneksel ata sporlarından okçulukta iddialı olduğu kadar kendi yaptığı ok ve yaylarla da adından söz ettirmeye başardı.
(GÜLAY ÖZTEKİN) Wushu, kungfu, geleneksel okçuluk antrenörlüğü yapan ilçe müdürü Genç, “Dünyanın en sağlam yaylarını ben yapıyorum” diyerek iddialı konuştu.
Karacasu’nun yetiştirdiği başarılı sporcu, antrenör ve wushu, kugnfu il temsilcisi Erol Genç, branşı olan dallarda sayısız milli sporcu yetiştirdi. Aynı zamanda Gençlik Hizmetleri ve spor ilçe müdürü olarak görev yapan ödüllü sporcu yaklaşık 10 yıl önce merak sardığı geleneksel okçuluk sporunda profesyonel anlamda yürüten Genç, bir taraftan da Türk ata sporu okçuluğu gençlere sevdirmek ve yaygınlaştırmak için büyük çaba sarf etmesiyle de dikkat çekiyor. Okçuluk sporuna gönül veren sporcular yetiştirmeye devam eden Genç, bir zamanlar avcılıkta ve savaşlarda kullanılan en önemli araç olan yay ve oku kendi üretmesiyle Türkiye’de el işçiliğiyle yapan tek olmasıyla da dikkatleri üzerine çekti.
OSMANLI YAYLARINI YAPIYOR
Ok ve yay üretimine yaklaşık 5 yıl önce başladığını ifade eden Genç, “İnternetten araştırarak yay yapmaya başladım. İlk yaptığım oklar çok komikti. Gittikçe kendimi geliştirdim. Benden başka el yapımı yay yapan yok bildiğim kadarıyla. Genelde fabrikasyon lamine yaylar kullanılıyor. Ben ise çelikten yapıyorum. Bu yay Babür İmparatorluğunda savaşlarda kullanılan çelik yay. Ben biraz daha geliştirerek geleneksel ve modern sentezde Osmanlı formunu vererek yaptım. Sipariş üzerine yapıyorum ve bu güne kadar 100’ün üzerinde yay yapmışımdır” dedi.
ATA SPORUNU SEVDİRMEK İÇİN ÇABALIYOR
Fabrikasyon lamine yaylar bin 700 lira civarında satılırken imalatını kendi yaptığı çelik yayları 350-400 liraya verdiğini anlatan Genç, “Maksadım para kazanmak değil. Ben herkes öğrensin yapsın istiyorum. Bu ata sporunu gençlere sevdirmek ve yaygınlaşmasını için çaba sarf ediyorum. Yay fiyatları oldukça pahalı olduğu için gençler bu spordan uzaklaşıyor. O yüzden bu ata sporuna gönül verenlere ucuz yay vererek okçuluğu teşvik ediyorum. Benim yaptığım çelik yaylar fabrikasyon lamine yaylardan daha ucuz hem sağlam ve hem daha uzun ömürlü hem de menzil olarak onlardan daha üstün” dedi.
KARACASU YAYLASI İDEAL BİR KAMP YERİ
Karacasu’da okçuluk festivali düzenlemek istediğini ve bunu Kaymakam ve belediye başkanıyla paylaştığında olumdu cevaplar aldığını sözlerine ekleyen Genç, “Karacasu yaylasında yapmayı düşündüğüm festivalin bir kamp havasında geçmesini, ilçeye gelen sporcuların ateş yakıp etrafında türküler söylediği ve bir hafta kalacakları bir festival olsun istiyorum. İnşallah önümüzdeki sene bunu hayata geçiririz. İlçe tanıtımına büyük katkı sağlayacağını umut ediyorum” diye konuştu.
SAYISIZ FAYDASI VAR
Okçuluk sporunun stres atma, odaklanma, dikkat yoğunluğu, ruhsal gelişim, psikolojik destek sağladığını ifade eden Genç, insana terapi gibi geldiği gibi vücut gelişimine kol kanatlarının güçlenip kas oluşumuna katkı sağladığını söyledi. Genç dünyanın en sağlam yayını da kendisinin yaptığını iddia etti. Yetiştirdiği okçular 19 Mayıs Gençlik ve Spor bayramı töreninde gösteri sunacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.