Efe torunu dedesinin görevini sürdürüyor    

Efe torunu dedesinin görevini sürdürüyor    
ABONE OL
Kuvayı Milliye Efesi Danişmentli İsmail Efe’nin torunu olan ve aynı adı taşıyan Danişment Mahalle Muhtarı İsmail Efe, dedesinin izinden giderek mahallesine hizmet etmeye devam ediyor.

Aydın'ın Efeler ilçesine bağlı Danişment Mahallesi’nde muhtarlık yapan İsmail Efe ile dedesi Danişmetli İsmail Efe ve mahallesi hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.
 
Sizi tanıyabilir miyiz?
Ben İsmail Efe, 65 yaşındayım. 2 dönemdir muhtarlık yapıyorum. 3 erkek 2 kız olmak üzere 5 çocuk babasıyım. Emekliyim.
Mahalleniz kaç haneli?
Danişment Mahallesi’nde 61 hane var. Çoğu da şehre yakın olduğumuz için merkezde yaşıyorlar. Geçim kaynakları da hayvancılık. Kendi geçimlerini sağlayacak kadar yapıyorlar tabi. 
Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?
Ben Danişmentli İsmail Efe’nin torunuyum. Dedelerimiz vakti zamanında Aydın bölgesinden sorumlu olmuşlar. İstiklal Savaşı'nda çok büyük katkılar vermişler. Dedem Kurtuluş Savaşı’nda Aydın sorumlusuydu. Dedem aynı zamanda Kuvayı Milliye’de binbaşıydı. Aydın için önemli işler yaptıktan sonra Cumhuriyetin kuruluşunun ardından insanlara yardım etmeye devam etmişler. Muhtar olarak görev almışlar. Dedem, amcam, babam İsmet Efe daha sonra bizim köyden vatandaşlar yapmış en son ben bu görevi devraldım. Çevremdeki insanların teveccühü ile girdim seçimlere ve seçildim. 2 dönemdir de bu görevimi sürdürüyorum. Efe soyadını taşıyan birkaç kişiden biriyim. Ben varım bir de kardeşim var. Dedemin soyundan biz kaldık diyebilirim. Bizden sonra çocuklarımız soyumuzu sürdürecek.
Danişmetli İsmail Efe’den bahseder misiniz?
Dedem, Milis Binbaşı Danişmentli İsmail Efe, İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiş bir Kuvayı Milliye Efesidir. 1878 tarihinde burada Danişment Mahallesi’nde dünyaya gelmiş, 1946 ise vefat etmiş. Dedem, Aydın’da birinci cephede savaşan kişilerden. Mustafa Kemal Atatürk dedeme ve silah arkadaşlarına milis binbaşı rütbesi vermiş. Dedem, gösterdiği yararlılıklar neticesinde Demirci Mehmet Efe’nin yanında işgale karşı savaşan en güvendiği zeybeklerden birisi olmuş. Kendisi ben doğmadan evvel rahmetli olmuş. Halam vardı dedemin kız kardeşi, o da rahmetli oldu. Dedemin soyundan bir ben bir de abim kaldık. Dedemden bize efe kıyafetleri kaldı. Milli Bayramlarda bazen abim bazen de ben giyerim. 
Mahallenizde ne gibi hizmetler yaptınız?
Muhtarlar olarak tabi yetkilerimiz sınırlı ve bütçemiz yok. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Efeler Belediye Başkanlığı, mahallemizde her ihtiyacımızı karşılıyor. Hele ki büyükşehir belediye başkanlığı hizmetleri ASKİ’den AYBA’sına kadar her yönüyle hizmetler mahallemize geliyor. Bunun yanında diğer yönetimlerden de yardımlar geliyor. Örneğin AK Partiden de mahallemize hizmetler geliyor. Devletimizin ve belediyemizin her zaman yanındayız onlar da bizim yanımızda, bize hizmet veriyorlar. 
Mahallede hayvancılık dışında geçim kaynağı var mı?
Şimdi bizim mahallemiz kent merkezine çok yakın olduğu ve insanların temiz hava alabileceği doğanın içinde bir yer olduğu için zamanla buralarda köy kahvaltı evleri açılmaya başladı. Özellikle son yıllarda sayıları oldukça arttı. Dere kenarına yakın yerler daha çok tercih ediliyor tabi. İnsanların tatillerinde kaçıp gidebilecekleri ve aileleriyle keyifli zamanlar geçirebilecekleri yerler haline geldi. Mahalle halkı tarafından işletiliyor. İki işletme dışında mahallede bulunan bütün kahvaltı evleri mahalle halkından insanlar tarafından işletiliyor. Bizim de kahvaltı evimiz var oğlum işletiyor. Tabi pandemiyle birlikte aç kapa yapıldığı için düzen oturmadı ama kendimize yetiyoruz çok şükür. 
Pandemi ile birlikte mahallede arsa satın alan oldu mu?
Çok fazla soran oldu diyebilirim. Bundan dolayı arsa fiyatlarında aşırı bir artış oldu. Mahallede bir arkadaşımın 2 dönüm yeri var, 600 bin liraya satın alındı. Altın gibi oldu arsa. İnsanlar pandemide şehirden kaçmak için sürekli arsa arayıp durdu. 
Mahallenizde dışardan gelenler için ne gibi önlemler alıyorsunuz?
Şimdi bizim mahalle muhtarları olarak jandarmayla sıkı bir irtibatımız var. Özellikle gece saatlerinde gelenlerden şüpheli bulduğumuz araçları bildiriyoruz. Jandarma gelip gerekeni yapıyor. Eskiden yol kenarlarına alkol şişeleri atarlardı. Son günlerde yangınlardan dolayı yoğun kontroller var. Bu yüzden biraz azaldı diyebilirim. Vatandaşlarımız mahallemize geliyor, eğleniyorlar yardımcı oluyoruz. Onlar da bize yardımcı olmalı. Çöplerini doğada bırakmamalarını rica ediyoruz. Aslan yattığı yerden belli olur. Herkes üstüne düşeni yapmalı. Giderken çöpünü çöp tenekelerine atmalı. 

efe-torunu-dedesinin-gorevini-surduruyor-234895-e748f7ad2147c6fb703876a8e6d7d62d.jpeg

efe-torunu-dedesinin-gorevini-surduruyor-ozel-roportaj-sayfa-manseti-234895-73a701b4db2498526415d94923c6f1d2.jpg

efe-torunu-dedesinin-gorevini-surduruyor-234895-92ef048b935317250bcd61b36222f28e.jpg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.