Efeler lavanta merkezi oluyor
Efeler Belediyesi tarafından Işıklı Mahallesi'ndeki 13 dönümlük arazide hayata geçecek olan lavanta tarlası projesi kapsamında fide dikim töreni düzenlendi.
(MURAT TAN) Yeni dönemde girişimci projelere ağırlık verilmesi doğrultusunda çalışmalarına hız kazandıran Efeler Belediye Başkanı Mehmet Fatih Atay, ‘Lavanta Kokulu Efeler Projesi’ kapsamında Işıklı Mahallesi’ndeki 13 dönümlük uygulama bahçesinde, 10 bin lavanta fidesinin toprakla buluşmasını sağladı. 1 yıl sonra hasat edilecek lavantaların yağından krem ve sabun gibi kozmetik ürünlerin üretilmesi için sanayileşme aşamasına geçileceğinin de müjdesini veren Başkan Atay, Efeler’de bu sayede üreticilere kazanç kapısı açmalarıyla birlikte kadın ve gençlere de istihdam olanağı sağlayacaklarının sözünü verdi.
“ÜRETİCİLERİMİZİN DE AYNI ÜRÜNÜ EKMELERİNİ İSTİYORUZ”
Fide dikim töreni öncesinde, proje detayları hakkında kürsüde konuşma yapan Efeler Belediye Başkanı Atay, “Lavanta tarlamız seçim süresi boyunca insanlarımızın ve çiftçilerimizin para kazanamamalarından dert yandık. Onların hayatlarını daha da iyileştirmek ve kazançlarını artıma yönünde politikalar üreteceğimizi söyledik. Önceliğimiz, bizim bir şeyler yapıp üreticilerimizin de görmeleri ve onların da elde ettiğimiz bu kazançla kendilerinin tarlalarına da aynı ürünü ekmelerini sağlamaktır. 13 dönümlük uygulama bahçemize 10 bin fide dikiyoruz. Bu fidelerin hepsi dikildi sadece az bir dikim için ayırdığımız fideleri toprakla buluşturacağız. 1 yıl sonra hasat edilecek ve buradan elde edeceğimiz lavantanın yağıyla merhem, krem ve sabun yapacağız. Aynı zamanda sanayileşmesini de sağlayarak kadınlarımıza ve gençlerimize de istihdam sağlayacağız” dedi.
“BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ, ÜRETECEĞİZ VE KAZANACAĞIZ”
Çiftçilerin çok uzun süredir para kazanamadığını söyleyen Atay, “Bu projeyi çok önemsiyorum. Umarım bu lavanta ve onlara vereceğimiz tohumları tarlalara ekmelerini sağlayabilirsek verimli kazanç elde edebilir ve hayat standartlarını yükseltebilirler. Sizlere anlaşmalı çiftçilik yaptıracağız. Tarlanıza ekmeden önce ne kadar para kazanacağınızı bileceksiniz. Efeler Belediyesi olarak size böyle anlaşmalı bir çiftçilik yaptıracağız, buna inanın. Amerika’yı yeniden keşfetmeyeceğiz. Tarımda gelişmiş olan ülkeler ne yapıyorsa aynısını yapacağız. Yerel yönetici ve belediye başkanınız olarak size öncülük yapacağım. Önce kendimiz ekeceğiz, göreceksiniz ve ondan sonra hep birlikte yapacağız, hep birlikte çalışacağız, üreteceğiz ve kazanacağız” diye konuştu.
“GLUTENSİZ EKMEK YAPACAĞIZ”
Karakılçık buğdayının tohumlarının da ekimini sağlayacaklarını belirten Atay, “Yediğimiz her şey DNA’sı ve genetiğiyle oynanmış ürünleri kapsıyor. Çok uluslu şirketler bizlere çok para kazanmak için sağlıklı olmayan ürünleri tüketmemiz için önümüze seriyorlar. Biz zeki ve çalışkan insanlarız. Bizlere kötü iş yaptıran ve zehirlenmemize neden olan o insanların dediklerini yapmayacağız ve sağlığımız için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Karakılçık buğdayını ekip ekmek yapacağız. Kadıköy Mahallesi’nde fırınımız var, orada ekmeğimizi yapacağız. Ürettiğimiz ekmeğin internet üzerinden satışını da sağlayacağız. Karakılçık buğdayını aslında Çölyaklılar Derneği için getirdik. Sizlerin çocuklarınızın glutensiz sağlıklı beslenmeleri için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Birlikte çalışacağız, üreteceğiz ve kazancımızı da hakça paylaşacağız. Lavanta tarlamıza da gözümüz gibi bakalım. Hepimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Daha sonra Başkan Atay, beraberindeki Efeler Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve Meclis Başkanı Mustafa Çıldır, başkan yardımcıları, meclis üyeleri, Işıklı Mahalle Muhtarı Ercan Özçineli, Aydın Çölyak ve Glutensiz Beslenme Derneği Başkanı Nilgün Akçalı, bazı STK temsilcileri, davetliler, çiftçiler, çok sayıda çevre gönüllüsü ve vatandaşlarla birlikte uygulama bahçesinde lavanta fidesi dikimi gerçekleştirdi.
“ÜRETİCİLERİMİZİN RAĞBET GÖSTERECEĞİNE İNANIYORUM”
Işıklı Mahallesi’ne lavanta tarlası kazandırdıkları için Başkan Atay’a teşekkür eden Muhtar Özçineli, “Örnek bir proje mahallemizde hayata geçecek. İnşallah toprak da elverişli olur. Başkanımıza bu proje için mahallemizi tercih ettiğinden dolayı teşekkür ediyoruz. Cidden kazançlı bir proje olarak üreticilerimiz tarafından da rağbet göreceğine inanıyoruz. Bu proje aynı zamanda mahallemize ekoturizm anlamında da bir tanıtım imkânı sunacaktır. Hem ilçemize hem de mahallemize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz” diye konuştu.
Fide dikiminin ardından Başkan Atay, davetliler, başkan yardımcıları, çevre gönüllüleri ve projeye emek harcayan personellerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.