Efsane Bakan Eroğlu Çine’deki iki barajın hikayesini paylaştı;  “Aydın’a bereketli olmasını diliyorum”

Efsane Bakan Eroğlu Çine’deki iki barajın hikayesini paylaştı;  “Aydın’a bereketli olmasını diliyorum”
ABONE OL
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili, 61, 62, 63, 64 ve 65. Hükümet Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 15 Ocak’ta açılışı yapılan Çine Gökbel Barajı’nın hikayesini paylaştı. 

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Eroğlu, 15 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilen Çine Gökbel Barajı’nın ilk fikri çalışmaları ve ardından proje çalışmalarının kendisinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı döneminde başladığını söyledi. Barajın yapım sürecinde büyük emeği olan Milletvekili Eroğlu, yine kendisinin bakanlığı döneminde Aydın’a kazandırılan Çine Adnan Menderes Barajı ile Gökbel Barajı’nın Aydın’a hayırlı ve bereketli olmasını temenni etti. Sosyal medya hesabından her iki barajın da hikayesini paylaşan Eroğlu, 15 Ocak’ta açılışı yapılan Çine Gökbel Barajı inşaat çalışmalarının büyük bölümünün Bakanlığı döneminde tamamlandığını hatırlattı. 

“ÇİNE BARAJI’NI İNŞA ETMEK İÇİN KOLLARI SIVADIM”

Her iki barajın hikayesini paylaşan Eroğlu, “2003 yılında DSİ Genel Müdürü olunca, Aydınlıların 1,5 asırdır hasretini çektiği Çine Barajını inşa etmek için kolları sıvadım. Aydın’a giderek barajın inşa edileceği alanı ve projeleri yerinde inceledim. Barajın müteahhidi ile görüşerek 170 milyon TL’lik bir tenzilat yaparak, barajın inşaatının devam etmesi talimatını verdim. O dönem Başbakan olan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da barajın ehemmiyetine binaen projeyi yakından takip ediyordu. Bir gün, “Veysel Hoca, Çine Barajını kaç yılda bitireceksiniz?” diye sordu. Ben de kendisine mevcut ödeneklerle 70 yılda inşaatın tamamlanabileceğini söyledim. Bunun üzerine kendisi, “Ben geçmiş dönemi sormuyorum, biz kaç yılda tamamlarız, onu soruyorum.” dedi. Ben de kendisine “Sayın Başbakanım, biz bu barajı 10.10.2010 tarihinde saat 10’u 10 geçe tamamlarız. Ancak açılış merasimine teşriflerinizi arzu ederim.” dedim” ifadelerini kullandı. 

“AYDINLILAR AÇILIŞA AKIN AKIN GELMİŞLERDİ”

“Bu muazzam barajı söz verdiğimiz üzere 10.10.2010 tarihinde tamamlayarak, ülke genelinde inşa ettiğimiz 110 tesisin toplu açılış merasimi ile saat 10’u 10 geçe hizmete almıştık” diyen Eroğlu, “Açılış merasimine o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan da teşrif etmişlerdi. Baraj, Aydın Çine’nin yukarı vadilerinde olmasına rağmen, Aydınlılar 1,5 asırdır hasretle bekledikleri barajın açılışına akın akın gelmişlerdi. Hatta yolda rastladığımız yaşlı bir amcaya, bu zorlu yolda açılışa neden gittiğini sorduğumda kendisi; “Evladım, bu baraj bizim için bir rüya idi, dolayısıyla ben bu rüyanın gerçek olmasına şahitlik etmek istiyorum.” demişti. Yine kucağında çocuğu ile yürüyerek giden anneler, yaşlı nine ve dedeler, çocuklar bu tarihi ana şahitlik etmek için yollara düşmüştü. Baraj gövdesinin olduğu yere ulaşamayıp, yamaçlarda toplanan vatandaşlar da uzaktan barajın açılışını izlemeye gelmişlerdi” dedi. 

“GÖKBEL BARAJI İÇİN PROJEYİ YERİNDE İNCELEDİM”

15 Ocak’ta açılışı yapılan Gökbel Barajı’nın temelinin kendisinin bakanlığı döneminde atıldığını hatırlatan Eroğlu, “Aydın’a kazandırdığımız barajlardan biri de Gökbel Barajıdır. Bu baraj çok önemli bir proje olup Çine Ovasında ve Koçarlı Bağarasında 215.840 dekar münbit araziyi cazibe ile sulayacaktır. Daha önce, sulanacak bu alanın terfi ile sulanması söz konusuydu. Bu durum çiftçilerimize ilave maliyet getirecekti. Ben araziyi bilen, inceleyen biri olarak projeyi yerinde incelemiştim ve araziyi cazibeyle sulayacak bir barajı planladık. Çine Adnan Menderes Barajının mansap tarafına bir baraj daha yapmanın çok faydalı olacağını gördüm. Bu baraja da Çine Gökbel Barajı adını verdik. DSİ’ye hemen talimat vererek Gökbel Barajının projelerini hazırlamalarını söyledim. 26 Nisan 2013 tarihinde Aydına giderek vatandaşlarımızla bir araya geldik. Ardından bir gün sonra 27 Nisan 2013 tarihinde büyük bir coşku ile Gökbel Barajının temelini attık” diye konuştu. 

“BÜTÜN SAFHALARI BİZZAT TAKİP ETTİM”

Her iki barajın Aydın için önemine dikkati çeken Eroğlu, “Hem Çine Adnan Menderes Barajı hem de Çine Gökbel Barajını içine alan Çine Projesi sayesinde; Koçarlı Bağarası Ovası ile Çine Ovası yöre halkının zirai faaliyetleri için ihtiyaç duyduğu suyu temin etmek, Çine Çayı çevresindeki arazileri taşkın zararlarından korumak ve barajlarda depolanacak suyun enerjisini alarak ülke ekonomisine katkı sağlamak mümkün olmuştur. İlk fikri çalışmaları ve ardından proje çalışmaları Bakanlığım döneminde başlayan Gökbel Barajının temelini 27 Nisan 2013 tarihinde atmıştık. Ardından bütün safhalarını bizzat takip ederek, barajın inşaat çalışmalarını da yerinde incelemiştim. İnşaat çalışmalarının büyük bölümü Bakanlığım döneminde tamamlanan Gökbel Barajının resmi açılışı Sayın Cumhurbaşkanımızın video konferans yoluyla katılımı ile 15 Ocak 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Her iki barajın da Aydın’ımıza ve ülkemize hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. 

İLGİLİ HABERLER

efsane-bakan-eroglu-cinedeki-barajlarin-hikayesini-paylasti-aydina-bereketli-olmasini-diliyorum-259654-01ab33551a4d5b6be1a14343823484b0.jpgefsane-bakan-eroglu-cinedeki-barajlarin-hikayesini-paylasti-aydina-bereketli-olmasini-diliyorum-259654-5b766efcd424fe498bdb70654e32afdd.jpgefsane-bakan-eroglu-cinedeki-barajlarin-hikayesini-paylasti-aydina-bereketli-olmasini-diliyorum-259654-938e7e1bf64c547928b892a448cacc81.jpgefsane-bakan-eroglu-cinedeki-barajlarin-hikayesini-paylasti-aydina-bereketli-olmasini-diliyorum-259654-163725a3d734a04b1dffbba9b25be2a9.jpgefsane-bakan-eroglu-cinedeki-barajlarin-hikayesini-paylasti-aydina-bereketli-olmasini-diliyorum-259654-d253046682f9aa553e4b9a6377bfa52a.jpg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.