‘Ejder Meyvesi’ Aydın’da da yetiştirilecek 

 ‘Ejder Meyvesi’ Aydın’da da yetiştirilecek 
ABONE OL
İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Külliye’de verdiği 30 Ağustos resepsiyonunun menüsünde adı duyulan Ejder meyvesinin, Aydın Efeler’de de yetiştirilmesi için çalışmalara başlandı. 

MURAT TAN - Aydın Efeler’de, alternatif tarım ve tropikal meyve üretimi için çalışmalara hız kazandırıldı. Muğla Ortaca’da, alternatif tarım kapsamında 3 yıl önce kurulan serada yetiştirilmeye başlanan ejder meyvesi Efeler'deki üreticilere de örnek oldu.

Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, Efeler İlçe Tarım Müdürü Mehmet Esen, Efeler Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Çıldır, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileriyle bazı muhtarlar Ortaca Dalaklı ve Güzelyurt mahallelerinde ejder meyvesi yetiştiren örtü altı üreticilerini ziyaret etti. Ziyarette Aydın heyetine Ortaca İlçe Tarım ve Orman Müdürü Okan Bilgiç ve Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü de eşlik etti. Ortaca Dalaklı mahallesinde oluşturulan 2 dönümlük serada, yaklaşık üç yıldır ejder meyvesi yetiştiren Mehmet Bulut ile görüşen Aydın heyeti üretim ve pazarlama konusunda bilgi aldı.

“BENZER ÜRÜNLERİ ÜRETMEYE ÇABA GÖSTERECEĞİZ”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, “Aydın çok bereketli bir yer. İklim yapısı itibariyle çok fazla ürünün yetiştiği bir bölge. Aydın’da üreticimizin getirisi yüksek alternatif ürünleri yetiştirmesini istiyoruz. Bir arayış içerisindeyiz. Ejder meyvesinin Ortaca’da üretildiği bilgisini aldıktan sonra buraya ziyaret gerçekleşmeye karar verdik. Buradan edindiğimiz bilgilerle Aydın’da bu ürünü yada buna benzer ürünleri üretmeye çaba sarf edeceğiz. Bölgede ürün çeşitliliğini artırmak, katma değeri yüksek ürünlere yönelmek, çiftçilerimizin yıllardır yaptığı geleneksel tarımı bırakarak daha az emekle pazarda daha çok değer gören ürünlere yönelmek için bir çalışma içindeyiz. Bu konuda bizlere ve sivil toplum kuruluşlarına önemli görev düşüyor” dedi.

“AYDIN’DA ÖRNEK SERA OLUŞTURACAĞIZ”

Efeler Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Çıldır, Aydınlı çiftçileri alternatif ürünler konusunda teşvik etmek amacında olduklarını vurgularken, “Bu tür araştırma gezilerinin çok büyük yararı var. Üreticinin ekonomik durumunu bir üst çıtaya nasıl çıkarırız düşüncesi ile başlattığımız bu çalışmanın çok verimli olduğunu düşünüyorum. Ejder meyvesi iç pazarda da, ihracatta da getirisi yüksek bir ürün. Bu ejder meyvesinin orta boyu tanesi toptan olarak 10 ile 15 liradan satılıyor. Üreticilerimiz kendisi pazarlarda satabilirse bu rakam 30-35 liralara çıkıyor. Aydın’da çok verimli topraklara sahibiz ve her türlü ürün yetişebiliyor. Üreticinin ekonomik durumunu bir üst çıtaya nasıl çıkarırız düşüncesi ile başlattığımız bu çalışmanın çok verimli olduğunu düşünüyorum. Çiftçilerin ürünleri gözleriyle görmesi için Aydın’da örnek sera oluşturmayı planlıyoruz” diye konuştu. 



ejder-meyvesi-aydinda-da-yetistirilecek-128547-3e39c54839d0047a44cf7e9253a089a4.jpgejder-meyvesi-aydinda-da-yetistirilecek-128547-7ebdb0ce52860b9d4d7576bfdce48447.jpgejder-meyvesi-aydinda-da-yetistirilecek-128547-12f61c6e26b2245fedb9663d1816d564.jpgejder-meyvesi-aydinda-da-yetistirilecek-128547-1656f4b4777297d889049f852517d206.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.