'Ek Kitap Talebi’ velileri isyan ettirdi

'Ek Kitap Talebi’ velileri isyan ettirdi
ABONE OL
Nazilli’de bazı devlet okullarındaki yetiştirme kurslarında yardımcı kitap adı altında öğrencilerden fiyatı 400 liraya varan soru bankası kitaplarının istenilmesi, öğrenci velilerinin tepkilerine neden oldu.

MURAT TAN- Nazilli’de Eğitim-Öğretim döneminin başlamasıyla birlikte ilk, orta ve lise devlet okullarındaki yetiştirme kurslarında, öğrencilerden sadece belli yayınevlerine ait olan ve fiyatı yaklaşık 400 lirayı bulan soru bankası kitaplarının istenilmesi, edinilen bilgilere göre öğrenci velileri tarafından Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) şikayet edildi. Söz konusu uygulama, Aydın’da 2014 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın soruşturma açtığı ve 36 müfettişin görevlendirildiği ek kitap talebi soruşturmasına neden olan süreci çağrıştırdı. 

OKUL İDARELERİ MENFAAT TEMİNİNDE Mİ BULUNUYOR?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğrencilere müfredata uygun olarak ders kitapları ücretsiz dağıtılmasına rağmen, Nazilli’de öğretmenlerin bazı yayınevi isimleri vererek yardımcı kitap siparişi vermesi velileri ekonomik açıdan zora soktu. Bazı okullardaki idarenin, Okul Aile Birliği aracılığıyla yapılan toplantılarda, velilere öğretmenlerin ders kitaplarını yeterli bulmadığı belirtilerek öğrencilere yardımcı kitap alınması gerektiği ve üzerinde yayınevleri yazılı bulunan kağıtlarla soru bankası kitabı satışlarının yapıldığı kırtasiyelere yönlendirilmeleriyse büyük tepki topladı. Özellikle dar gelirli veliler, sipariş edilen bu kitapları almakta zorlanırken Nazilli’de yardımcı kitap talebiyle ilgili olarak Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bilgisinin olup olmadığı veya bir yaptırımda bulunup bulunmadığı da sorgulanmaya başladı. Bazı velilerce bizzat CİMER’e şikayette bulunulduğu öğrenilen konuyla ilgili olarak, bazı okul idarelerinin menfaat temininde bulunduğu iddialarıysa akıllara,2014 yılında da soruşturma konusu olan ve Aydın il genelindeki bazı okullardaki öğretmenlerin öğrencilere yayınevi ve kırtasiye adı vererek sipariş ettiği fahiş fiyattan satışa sunulan ek kitapları getirdi. 

İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NÜ GÖREVE DAVET ETTİLER

Bazı öğrenci velilerinden edinilen bilgilere göreyse sınavlara hazırlık için yapılan kurslarda, tek tip yardımcı kitap önerisi ve ödevlendirmenin işlenen müfredata dayalı konu tekrarı yerine, aldırılan kitap üzerinden ödevlendirme yapılması aynı zamanda tek tip kaynak dayatmasına da sebep oldu. Velilerce bazı okul idarelerinin yaşanan duruma sessiz kalarak aracı olduğu öne sürülürken, öğrenci velileri CİMER’e yeni iletilen şikayetlere henüz herhangi bir dönüş yapılmadığını ifade etti. Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü göreve davet eden öğrenci velileri, fiyatı 400 lirayı bulan kitapları almakta zorlandıklarını ve yardımcı kitap adı altında soru bankası kitapları dayatılmasının önüne geçilmesi gerektiğini belirtirken, süreç dahilinde ne gibi gelişmeler yaşanacağı merak konusu oldu.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum