NURTEN ÇETİNKAYA

NURTEN ÇETİNKAYA

EKİM AYI MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI

EKİM AYI MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI

Meme kanseri memedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkar. Meme kanserinin neredeyse tamamı kadınlarda görülür. Ancak erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür.
Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırmaktadır. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlendirilmesidir.
Peki erken tanı için hangi yöntemler uygulanmalı? 
20-40 yaş arası: Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalı iki yılda bir doktorda meme muayenesi olmalıdır.
40-69 yaş arası: Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapmalı yılda bir doktorda meme muayenesi olmalı ve iki yılda bir mamografi çektirmelidir. 
Ülkemizde her ilde olan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olarak mamografi çekilmekte; ayrıca kendi kendine meme muayenesi eğitimleri ve broşürleri de ücretsiz olarak verilmektedir.
Hastalığın tedavisi nasıl olur? 
Her hastanın tedavisi farklılık göstermekte olup; tedavi kararında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir. Meme kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.
Meme kanserinden korunmak için neler yapılabilir? 
Tüm kanserlerde olduğu gibi; sağlıklı (sebze ve meyveden zengin) beslenme alışkanlıkları, haftada en az 150 dakika orta düzeyde  (en az 10 dakika tempolu yürüyüş, bisiklete binme gibi) ya da haftada en az 75 dakika ağır düzeyde (en az 10 dakika koşma, yüzme gibi) fiziksel aktivite yapma, sağlıklı kiloda olma ve bu kiloda kalma meme kanseri riskini azaltmaktadır. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Özellikle 1,5-2 yıl emzirmenin de anneyi meme kanserinden koruduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır.
Anneannesi meme kanserini yenmiş ve babaannesini meme kanserinden kaybetmiş ve her kadın gibi risk altında olan biri olarak korunma yollarını uygulamanızı, sağlığınıza dikkat etmenizi, 20 yaşından büyükseniz her ay kendinizi kontrol etmenizi ve 40 yaş ve üzeri iseniz her yıl doktora muayene olmanızı, iki yılda bir de mamografi çektirmenizi şiddetle tavsiye ediyorum."


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
NURTEN ÇETİNKAYA Arşivi
SON YAZILAR