"Ekolojik köprüler inşa edilmeli"

"Ekolojik köprüler inşa edilmeli"
ABONE OL
Yaban hayvanlarının beslenme güzergahlarının üzerinde bulunan karayolunda ekolojik geçişlerin olmayışı yaban hayvanlarından birini daha hayattan koparıyordu. 

Yaban hayvanlarının yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için önemli noktalar olan; Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Bafa Gölü Tabiat Parkı, Latmos Dağları ve Azap Gölü’nü içine alan Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda, Söke Ovası’nı bıçak gibi ikiye bölen karayolunun her iki yanında, irili ufaklı azmak denilen eski menderes yataklarının bulunduğu sulak alanlar, yabanıl hayvanların beslenmesi ve barınmasında büyük rol oynuyor. 


Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı (EKODOSD) Bahattin Sürücü, geçiş noktası üzerinde bulunan karayolunda yaşanan kazaların ekolojik geçişlerin olmamasından kaynaklandığını belirterek her yıl yüzlerce yaban hayvanının bu yolda kazalara kurban gittiğini söyledi. Yaralı bir şahini kurtaran EKODOSD üyeleri, bu sorunun çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Başkan Sürücü; “Yaban hayvanları etkileşim halinde oldukları diğer doğal alanlara geçişte, Söke, Milas, Bodrum ve Didim gibi önemli turizm kentlerine ulaşımı sağlayan yaklaşık 30 kilometrelik karayolunu kullanıyor. Yaban hayvanlarının yolun diğer alanında kalan bölgeye geçişlerde çarpılmadan geçmeye yarayan ekolojik geçişler olmadığından, hemen her yıl yaklaşık 400’e yakın yaban hayvanı çarpılarak ölmektedir.
Tilki, Çakal, Porsuk, Sansar, Domuz, Gelincik, Saz Kedisi, Su Samuru, Kaplumbağa, Yılan, Kertenkele gibi hayvanlardan sonra, yırtıcı bir kuş bir araç tarafından çarpıldı. Bir araştırmadan Söke’ye doğru giderken, yanımızdan süratli geçen bir araç hemen önünde havalanmaya çalışan yırtıcı kuşlardan bir şahini çarptı. Sürücü durmadı. Kuş birkaç metre havalanarak tekrar yola düştü, çırpınmaya başladı. Aracımızı durdurarak şahini almak istedik. Ancak yoğun trafikteki araçlara durmaları için uyarmaya çalışsak da ne yazık ki araçlar duyarsız bir şekilde yine aynı hızla geçişlerini devam ettiler. Yolun güvenli olduğu bir an şahini alabildik”
dedi.


“TEKRAR DOĞAYA SALDIK”
Çarpmanın etkisiyle bayılan kuşu hemen tedavi altına aldıklarını kaydeden Başkan Sürücü; “Yaptığımız kontrollerde kuşun bayıldığını fakat yaşadığını gördük. Yolda ayılan şahini veteriner kontrolü yaptırdık, herhangi bir yara ve bulguya rastlanmadı. Bir gece gözetim altında tuttuk. Daha sonra tekrar doğal yaşam alanına götürerek güvenli bir yerde doğaya saldık.


Birçok yaban hayvanı türünün çarpıldığı ölüm yolu olarak bilinen karayolunda kuşlar da çarpılıyorsa bir eksiklik var demektir.
Yolun düz olması birçok sürücüye hız yapmaları açısından çok cazip gelmektedir. Bu yolu insanlar kullandığı kadar, birçok yaban hayvanı ve kuşlarda doğal alanlara geçişlerde kullanmaktadır. Karayolu kenarına konulan küçük tabelalar önlem için bir yarar getirmemekte, sürücüler bunun farkına bile varmamaktadır” ifadelerini kullandı.


“EKOLOJİK DÜZENLEMELER YAPILMALI”
Karayolunun her girişinde önlem amaçlı tabelalar dikilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Sürücü; “Söke Ovası’nı geçen karayolunun her girişine de ekolojik açıdan çok önemli bir alana girildiğini hatırlatan büyük boyutlu totem tabelalar dikilmeli ve yolun altında bulunan menfezler yaban hayatının geçişine uygun bir şekilde ekolojik geçiş düzenlemeleri yapılmalı, sürücüler de bu konuda duyarlı olmalıdır. Burada alınacak önlemler, Aşağı Büyük Menderes Havzası’nın biyolojik çeşitliliğinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için çok önemlidir. Ülkemizde bazı otobanlara ekolojik köprüler inşa etmeye başlayan Karayolları Genel Müdürlüğü, Söke-Bodrum yoluna da aynı duyarlılığı göstermesini bekliyoruz. Bu hem yaban hayatının sağlıklı bir şekilde devam etmesi, hem de turizm yolu olması açısından ülkemizin bu konuya verdiği önem ve duyarlılığı gösterir” dedi.


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.