Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan kasım ayı enflasyon verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 61,98 olarak gerçekleşti. Açıklanan rakamların ülke gerçeklerinden uzak olduğunu belirten Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Nazilli Şube Başkanı Faruk Baştepe, derneğin genel başkanı Kazım Ergün’ün yazılı açıklamasını paylaşarak emeklilerin tepkisini dile getirdi.

emekliler-taleplerini-siraladi-5-bin-tl-butun-emeklilere-odenmeli-internet-421869-4083910cb42a0425a4d0774261ce7311.jpg

“AKLA ZİYAN HESAP”
“TÜİK, Türkiye’nin gerçeklerinden kopmuş, şirazesi kaymıştır.” diyen Baştepe, “Artık yaklaşık 400 temel tüketim harcamasını içeren sepeti bile açıklayamaz hale gelen TÜİK’in enflasyon hesapları, akıllara ziyandır. Gerçeklerden ve bilimsellikten uzak yapılan hesaplamaların asgari ücretin tespit dönemlerine ve emekli zamlarının belli olacağı dönemlere denk gelmesi ise bir tesadüf olamaz” ifadelerini kullandı.

emeklilerden-tuike-sert-tepki-internet-426695-fb285462cd0072c6efe90e0a90b1f7e4.jpg

“KRİTER ALINAMAZ”
Emeklilerin çarşı pazarda ucuz tüketim ürünü aramaktan piyasa uzmanı haline geldiğini söyleyen Baştepe, “Emeklilerimiz, kendi aralarında kurdukları sosyal medya gruplarıyla hangi ürün nerede daha ucuz paylaşımları yapmaktadırlar. Ve biz şunu çok açık görüyoruz ki yaşamın içinde karşılaştığımız gerçek enflasyon açıklanan rakamların kat be kat üzerindedir. Emeklilerimiz TÜİK’in hesaplarına artık güvenmemekte ve özellikle emeklilerin yaşları itibariyle kendilerine has harcama kalıpları üzerinden yeni bir hesaplama sistemine gidilmesini istemektedirler. Çünkü yetkililer, TÜİK’in bu inandırıcılıktan uzak hesaplarına bakıp, emeklinin enflasyona ezdirilmediğini düşünmekte ve bunu rahatlıkla ifade edebilmektedirler. Oysa ki halkımızın tabiriyle; TÜİK’in şirazesi kaymış rakamları emekli aylıklarının belirlenmesinde kriter alınamaz.” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi