Engelli kızına gözü gibi baktı, yılın annesi seçildi

Engelli kızına gözü gibi baktı, yılın annesi seçildi
ABONE OL
Aydın’ın İncirliova ilçesinde 23 yıldan beri bedensel engelli kızı Buse Okulsev’e gözü gibi bakan evli ve 2 çocuk annesi 52 yaşındaki Ayşe Okulsev, kızını yanından bir an olsun ayırmıyor.

(BURHAN CEYHAN) Hayatın her anını onunla birlikte geçiren anne Okulsev, bu sevgisiyle İncirliova Engelsiz Yaşam Derneği (İNEYDER) yönetimi tarafından yılın annesi seçildi.
Ayşe Okulsev ve emeklisi eşi Mustafa Okulsev’in iki çocuğundan birisi olan 23 yaşındaki Buse Okulsev spastik engelli olarak dünyaya geldi. Anne Okulsev, engeli kızının her anında yanında oldu. Banyo yaptırmasında saçının taranmasına, yemeğinden gezindirmesine kadar her şeyiyle ilgilendi. Adeta canından bir parça olan kızı için şiir bile yazdı.  Anne Okulsev, engelli annesi olduğu için diğer engellilerin toplumdan dışlanmaması gerektiğine değindi. Kızı için yaptığı fedakârlığı İncirliova Engelsiz Yaşam Derneği (İNEYDER) yönetimi de sessiz kalmayarak onu ilçede yılın annesi seçti ve plaketle ödüllendirdi. Kızına yazdığı şiirini okuyan anne gözyaşlarına hakim olmazken, engelli kızı annesinin ağlamasına dayanamayarak o da ağladı.

“ENGELLİLERİN ANNELERİ ÇOK SIKINTI YAŞIYOR”
Doğuştan ağır spastik engelli 23 yaşında kızı Buse Okulsev ile her anını birlikte geçirdiğini ifade eden anne Ayşe Okulsev, “23 yıldan beri çok zorluklar çektik. Aydın ve İncirliova’da engelliler çok fazla tanınmıyordu. Biz de dernek kurarak ilkleri başlattık” diyerek sadece kendi çocuğu için değil tüm engelli çocuklar ve aileleri için çalışma yaptıklarını anlattı. Dernek olarak yaptıkları çalışmaları da dile getiren Okulsev, “Dernekte engellileri topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Özellikle engelli çocuğu olan anneler gerçekten çok sıkıntılılar. Çünkü onların işleri olduğunda çocukları bırakabilecekleri bir yerleri yok. Kimseye güvenemiyorlar çünkü çocukları tamamen anneye bağlı yaşamaktalar. Bu konuda devletimizden ve kamu görevlilerinden bakım merkezlerinin yapılmasını istiyoruz. Engellilerin bakımının sağlanması ve annelerin psikolojik destek alması için bakım merkezlerinin yapılması gerekiyor. Anne birkaç gün hasta olduğunda bile çocuğunu bırakıp gidemiyor. İNEYDER olarak beni İncirliova’da yılın annesi seçtiler. Beni bu ödüle layık gördükleri için yönetime çok teşekkür ediyorum. Bu ödülü ben tüm anneler için aldım. Çok büyük gurur duydum” ifadelerini kullandı.

“KIZIMIN ÖĞRETMEN OLMASINI ÇOK İSTERDİM”
Engelli kızının öğretmen olmasını çok istediğini belirten anne Ayşe Okulsev, “Buse bana ‘Anne’ diyebiliyor.  Derdini de anlatabiliyor ama özellikle okuyup öğretmen olmasını çok isterdim. Benimle birlikte gezerek dertlerimizi paylaşmak isterdim. Kendi başına bir birey olmasını ve bana bağlı yaşamasını kesinlikle istemezdim. Buse her şeyi anlıyor ve her şeyi biliyor. Çok duygusal bir çocuk. Onların belki elleri ayakları tutmuyor ama onların beyinleri var. Her şeyi anlıyorlar. Engellilere ön yargıyla bakmasın insanlar, onlara destek olsunlar. Biz kimseden sadaka istemiyoruz. Sevgi istiyoruz. Engellilerin ve annelerinin toplumdan dışlanmasını istemiyoruz. Misafirliğe giderken ‘Onun engellisi var’ diyerek dışlamasınlar. Bir de Buse’nin akülü aracı yok. Ona yardımseverlerden bir akülü araba sağlanmasını istiyoruz” dedi.

“ENGELLİLER GÖZARDI EDİLMESİN”
İNEYDER Başkanı Merve Uysal Türkiye’de 5 milyon engelli olduğunu, bunların hiçbirinin göz ardı edilemeyeceğini belirtti. İncirliova’da 900 civarında engelli olduğunu ve dernekte 60 üyenin bulunduğunu ifade eden Uysal, “Dernek olarak asla maddi bir amaç gütmüyoruz. Engellilerin sosyal hayatta diğer insanlarla devam etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Dernek üyesi Ayşe Okulsev’i de bir engelli annesi olmasından dolayı yılın annesi seçtik. Kendi çocukları engelli olmasına rağmen diğer engelli çocukların da annesi olarak her zaman çalışmalarda yer aldılar. Bizim isteğimiz engellilerin bu toplumdan göz ardı edilmemesidir. Onlarla birlikte dünyada hep birlikte yaşamamız gerekiyor” dedi.

engeli-kizina-gozu-gibi-bakti-ilcede-yilin-annesi-secildi-106023-5d8ea168cdd3a21d04aa86d895edc960.jpgengeli-kizina-gozu-gibi-bakti-ilcede-yilin-annesi-secildi-106023-27cd8798510b36ce24aff32efc20ddda.jpgengeli-kizina-gozu-gibi-bakti-ilcede-yilin-annesi-secildi-106023-9378a55fb11aad37a2f75c6aa23a1797.jpgengeli-kizina-gozu-gibi-bakti-ilcede-yilin-annesi-secildi-106023-ab3c9ae93c069123bb0c95bc276619c6.jpg

engeli-kizina-gozu-gibi-bakti-ilcede-yilin-annesi-secildi-106023-c01aefd0044f3dc4289253b523972e62.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.