Engelliler harikalar yaratıyor

Engelliler harikalar yaratıyor
ABONE OL
Karacasu Halk Eğitim Merkezi yıl sonu sergisine katılan Engeliler Derneği Başkanı ve üyeleri el emeği göz nuru ile yaptıkları şaheser eserlerle pes dedirtti. 

(GÜLAY ÖZTEKİN) Görme engelli Ekrem Önem, kum boncukları ipe dizerek kolye künye gibi yaptığı takılarla görenleri şaşırttı. Dernek başkanı Hüseyin Dilmen ise takının yanı sıra çini sanatına merak sardı. İki aydır devam eden kursta yaptığı çinileri Halk Eğitim Merkezinin yıl sonu sergisinde görücüye çıkardı. Yaptıkları takı ve çinilerle büyük hayranlık uyandıran engelliler, istediklerinde neler başarabileceklerini de gösterip Türkiye’ye örnek oldular. 
TAKI TASARIM VE ÇİNİCİLİK ÖĞRENİYORLAR
ADÜ Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksek Okulu, Kuyumculuk ve Takı Tasarım Bölümünden geçen yıl mezun olan Neşe Alkım Ayan, Halk Eğitim Merkezi bünyesinde engellilere yönelik takı kursu açtı. 
ADÜ Karacasu Mimari Dekoratif Sanatları Bölümü hocalarından seramik ve çini alanında 8 ayrı birincilik ödülü bulunan Kadir Ertürk, sıraltı dekor tekniğiyle yapılan çini işleme kursu vermeye devam ediyor. Başarılı hocaların eğitmenliğinde iki aydır takı tasarım ve çini kursu gören engelliler ise harikalar yaratmaya devam ediyor. 
GÖZLERİ GÖRMEDEN BONCUKTAN HARİKALAR YARATTI
Görme engelli Ekrem Önem, boyundan aşağısı felçli Fahri Şahna ile birlikte boncuklarla kolye, bileklik, yüzük, küpe gibi yaptıkları takılar görenleri hayrete düşürüyor. Ekrem Önem'in hiç görmediği halde felçli Fahri Şahna’nın gözlerini kullanarak kum boncukları ipe dizip kolye, tespih gibi takı malzemeleri yapmasıyla imkansızı başarması dikkat çekiyor. Fahri Şahna’nın gözleri, Ekrem Önem’in ise elleri birleşince iki engellinin birlikte takı yaparak engelleri aşması ve engelin bedende değil kafalarda olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. 
BU YAŞTAN SONRA ÇİNİ SANATINI ÖĞRENDİ
Hüseyin Dilmen, büyük bir titizlik ve itina ile çok kısa sürede çini sanatını öğrendi. Dilmen, seramik tabaklara çini motif işleyerek fırınlayıp çini ustalarına taş çıkardı. Dilmen, “Engelli yok, engellenen var. Buradan çağrı yapıyorum. Tüm engelli arkadaşlarımızda bu kurslara katılsın. Engellilerin sosyal ve ekonomi hayatın her alanında var olduğumuzu, tüketen değil üreten tarafında olmak, istihdama katkı sağlamak ve engellilerin neler yapabileceğini göstermek istiyoruz” dedi. 
KALICI HALE GETİRMEK İSTİYORUZ
Çini ustası Kadir Ertürk ise,  "Engellilerin yaptıklarıyla Türkiye’ye örnek olmasını ve bunu kalıcı hale getirmek istiyoruz. Engellilere neler yapabilecekleri duygusunu aşılamak istiyoruz. Engelli olsun ya da olmasın bize katılmasını istiyoruz. Karacasu için bu bir başlangıç olsun. Karacasu zaten seramikçiliği ile ünlü bir ilçe. Çini sanatı ile çömlekçilik birbirinden farklı değil sadece yapılış teknikleri farklı. Burada farklı bir alanı da tanıtmış oluyoruz. Seramikçiliğin yanında yetkililerimiz bu alana da el atarsa çok seviniriz” dedi. 
Takı tasarım kursu eğitmeni Neşe Alkın Ayan, engellilere destek olmak için vatandaşların bakır pirinç gibi telleri derneğe ulaştırarak katkı sağlamaları çağrısında bulundu.

karacasudaki-engelliler-harikalar-yaratiyor-103442-4fae8c64bef47c54a0896b1e6842f527.jpgkaracasudaki-engelliler-harikalar-yaratiyor-103442-f087ffefd4be0f0c76095b7c2ec35955.jpgkaracasudaki-engelliler-harikalar-yaratiyor-103442-9733c9bb44927d5612becb11a339f734.jpgkaracasudaki-engelliler-harikalar-yaratiyor-103442-632d4cf64b9ad7298ac3880b96ccf81e.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.