Esnaf yeşile yetişemedi

Esnaf yeşile yetişemedi

Artan sebze fiyatlarından etkilenen yalnızca vatandaş olmadı.

A+A-

(SİMGE ATA) Ev yemeği şirketlerinden, lokantalara kadar toplu yemek yapan işletmeler durumdan oldukça muzdarip.
Sebze fiyatları cep yaktı. Devlet, tanzim satış noktalarını devreye soktu. Nazilli'deki küçük ve büyük ölçekli işletmeler henüz tanzim satış noktalarından yararlanamazken yeşillik fiyatlarının et fiyatlarını geçmesinden yakındı. Özellikle patlıcan ve yeşil biberin kullanıldığı yemekler, işletmelerin kasasını zorlar hale geldi. Bunun yanı sıra yemeklerin yanında verilen salataların adisyona yansımaması, 'menü değişikliğini beraberinde mi getirecek' tartışmalarına neden oldu. 

FİYATLAR ARTTI AMA KÖFTE SOĞANSIZ KALMADI

Nazilli'de 1937'den bu yana aile lokantası işleten Mehmet ve Ayşen Özkes çiftçi, köfte ağırlıklı menü çıkartıyor. Özkes çiftini zorlayan da köfteyle bir bütün oluşturan soğan ve maydanoz. Yıllardan beri oluşan müşteri potansiyelini kaybetmek istemeyen Özkes çifti, artan yeşillik fiyatlarına rağmen menüde herhangi bir zam yapmadı. Ayşen Özkes durumu şöyle özetliyor: 
"Soğan 7 TL'ye kadar çıktı ama biz zam yapamadık. Malum köfte soğansız olmaz. Müşteri de bir porsiyon köftenin yanında söğüş istiyor. Bir porsiyon da soğan salatası yapıyorum. Günde en az 10 kilogram soğan kullanıyoruz. 10 bağ da maydanoz gidiyor. Yaklaşık üç ay önce 50 kuruşa aldığımız bir bağ maydanoz bugün 2 TL. Marul 1.5 TL'ydi, 4 TL oldu. Günlük yeşilliğe yaklaşık 70 TL harcıyorum. Kıymanın kilogramıysa 40 TL. Bu tablo çok enteresan bir hal aldı. Yeşilliğe ya da soğana kıymadan daha fazla para vereceğim aklıma gelmezdi."

DIŞARIDA YEME ALIŞKANLIĞI AZALIYOR

Sebze yemekleri için alışverişlerini toptan yaptıklarını aktaran Ayşen Özkes buna rağmen gün sonunda kasada para kalmadığını ifade etti. Özkes, "Patlıcan ve yeşil biber çok zorluyor bizi. Toptan aldığımız halde etkileniyoruz. Güveç, kuru fasulye, nohut, pilav yapıyoruz. Bu yemeklerimizi 6 aydır aynı fiyatla satıyoruz. Geçen sene 2 tencere yemek yaptığımda öğlene kadar biterdi. Bu yıl 1 tencere yemek yapıyorum arttığı günler oluyor. Mesela günde 80 ekmek alırdım artık 50 ekmek alıyorum. İnsanlar parayı yemeğe vermek istemiyor" dedi.

LİMON ÜNÜNÜ KAYBETTİ

Nazilli'de merkezi bir yerde işletmecilik yapan Nuri Dilek de artan fiyatlardan etkilenenlerden. En çok kullanılan yeşilliğin maydanoz olduğuna işaret eden Dilek, "Eskiden hale gittiğimizde en pahalı ürün limondu. Şimdi en ucuzu limon oldu. Maydanozun üç tutamını 1.5 TL'ye alıyorduk. Bugün bir tanesi 1.5 TL" ifadelerini kullandı.

"DEVAMLILIĞININ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"

Fiyat artışlarının yağışlarla ilgili olabileceğini kaydeden Dilek, menüde yer alan yemekleri müşteri talebi doğrultusunda çıkarmak zorunda kalıyor. Salatları menüde fiyatlandırmadıklarını ifade eden Dilek, "En pahalı olan patlıcan ve biberi her gün kullanıyoruz. Sebze çeşitlerini ızgaralarda kullandığımız oluyor. Ev yemeklerinin yanında veriyoruz. Salatalarda ücret de talep etmiyoruz. Fiyatlar artıyor ama 6 aydır zam yapmıyoruz. Bu şekilde nereye kadar gider bilemeyiz" dedi.

Tanzim satışın henüz Nazilli'ye gelmediğini anımsatan Dilek, "Halk sebze Nazilli'de başlar mı başlamaz mı bilinmez ama devamlılığının olacağını düşünmüyorum" dedi. 
Lokantacılar durumu bu şekilde özetlerken, vatandaş menüde yer alan fiyatları bile fazla buluyor. Yeşillikteki fiyat artışı ise yemeklerin yanında ikram olarak getirilen salataların adisyona eklenip eklenmeyeceği sorusunu akıllara getiriyor.

esnaf-yesile-yetisemedi-91429-41aea7747444a2a9b38fe705a677ec72.jpgesnaf-yesile-yetisemedi-91429-25897988330330f34c2e6aa1cfd20bd2.jpgesnaf-yesile-yetisemedi-91429-3918166769c24d2700b281a9b3540c34.jpgesnaf-yesile-yetisemedi-91429-f6f5f1a57c897871553c5087fb4af567.jpg


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.