Esnafa destek programı yeterli görülmedi

Esnafa destek programı yeterli görülmedi
ABONE OL
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, pandemi sürecinden en çok turizm bölgelerinin etkilendiğine dikkat çekerek hükümet tarafından açıklanan destek paketinin olumlu ancak yetersiz olduğunu belirtti. 

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, esnafa yapılacak kira yardımına yönelik açıklamalarda bulundu. Bir turizm kenti olan Kuşadası’nın belediye başkanı olarak kovid-19 salgınının yarattığı etki ve sonuçlara yönelik olarak açıklama yapmanın turizm kentleri açısından önemli olduğu inancında olduğunu söyleyen Başkan Günel, bir metin hazırlayarak hükümet ve parlamento nezdinde temaslarda bulunmaya başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile online bir görüşme gerçekleştiren Başkan Ömer Günel, yerel yönetimlerin hizmetlerinin ve harcamalarının arttığı fakat tahsil edilebilir gelirlerinin azaldığı bir süreç yaşandığına dikkat çekerek “Turizm sektörünün 2021 yılından yatırımlarla ve güçlenerek çıkması elzemdir”  dedi. 

“750 TL BİR GÜNLÜK GİDERİ BİLE KARŞILAYAMAZ”

Alınan pandemi tedbirlerinin turizm endüstrisine ciddi bir darbe vurduğunu belirten Başkan Ömer Günel; “Açıklanan esnafa destek paketi, reel olmaktan çok uzaktır. Kira yardımı olarak açıklanan 750 TL Kuşadası ve diğer turizm kentlerinde bir günlük gideri bile karşılamıyor. Turizm; seyahat başta olmak üzere, konaklama, yeme-içme, alışveriş, çevre ve kültürel geziler, eğlence gibi içinde pek çok firmanın hizmet verdiği aktiviteleri ihtiva eden bir endüstridir. Ayrıca bu firmaların destekçisi olan işletmeler, turizm sektörünün geçirmiş olduğu bu ağır dönemi en az onlar kadar hissetmektedir. İşin en önemli tarafı, bu durumun daha ne kadar süreceğinin belli olmamasıdır. Kovid-19 virüsünün etkileri tüm dünyada kontrol altına alınıp, yaşantımız normale dönmeden, ülkemiz ve Kıyı Ege turizm kentlerimiz için lokomotif gelir kaynağı olan turizmin tekrar hayat bulması ve bu sektörden geçimini sağlayan milyonlarca vatandaşımızın mağduriyetinin sona ermesi maalesef mümkün olmayacaktır. Küresel salgın kontrol altına alınsa bile, turizm kentlerimiz alınan zorunlu virüs önlemleri kapsamında normalleşme sürecinde en son sırada yer alacaktır” dedi.  
Başkan Ömer Günel, pandemi sürecinin ancak birlik ve beraberlik içerisinde atlatılabileceğini belirterek devlet ve milletin ortak mücadele vererek bu hastalıktan ayakta kalarak kurtulmayı dilediğini ifade etti.


İVEDİ OLARAK SAĞLANMASI GEREKEN DESTEKLERİ SIRALADI

Daha önce devreye alınan tedbirler yanında bir an önce ek ekonomik destek paketlerinin hazırlanması gerektiğinin altını çizen Başkan Günel, görüş ve önerilerini şöyle sıraladı; “Turizm endüstrisinde rol alan bütün paydaşların ihtiyaç duyacağı istihdam desteklerinin miktarının ve süresinin artırılması sağlanmalıdır. Turizm endüstrisi içerisindeki işletmelerin nakit ihtiyaçlarını karşılamak üzere teminatsız uzun vadeli ve daha uygun koşullarda kredi verilmesi ve var olan kredi taksitlerinin faizsiz olarak ertelenmesi sağlanmalıdır. Konaklama vergisi 2021 yılı için de alınmamalıdır. Turizm Kentlerinin esnafları için; tüm banka ve sözleşmelerden kaynaklı kredi borçları ile özel ve tüzel kişiler ile kamu kuruluşlarına olan borçlarının 2021 yılı sonuna kadar ertelenmesi veya kolay şartlarla 18 ay ödemesiz uzun vadeli kredilerin sağlanması gerekir. 
Seyahat ve taşımacılık işletmelerine kayıtlı araçlar 2021 yılı için zorunlu trafik sigortası, MTV gibi ödemelerden muaf tutulmalıdır. Bahse konu kayıtlı araçlar için, Deniz Taşıtlarında olduğu gibi, kullanılan akaryakıtlarda KDV ve ÖTV alınmamalıdır" dedi. 


"BELEDİYELERE DESTEK VERİLMELİDİR"

Başkan Günel, önümüzdeki ayların kış ayları olduğu düşünülerek, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaşılması ve sosyal yardımların arttırılması için belediyelere devlet olarak destek verilmesi gerektiğini belirti. Başkan Günel; Turist rehberleri için belirli limitte kredi imkanı yaratılmış olsa da bu sene özellikle mesleklerini icra edecekleri uluslararası turizm faaliyetlerinin yapılamayacağı göz önüne alınarak, sağlanacak kredi limitlerinin ve uzun vadeli ödeme planlarının bir kez daha gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Turizm Katkı Payı ödemeleri 2021 sonuna kadar ertelenmelidir. Firmaların sonraki döneme devreden, yani firmaların devletten alacağı niteliğinde olan KDV tutarlarının iadesi işlemlerinde; miktara bakılmaksızın, sorumlu mali müşavir raporu ile iade edilecek KDV’nin firmaların Stopaj, Kurumlar Vergisi, Gelir Vergisi, 7256 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan borçlara, SGK Prim borçları gibi borçlarına mahsup edilmesi süreci sağlanmalıdır” şeklinde belirtti. 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.